Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βελτίωση σημείωσαν τα μεγέθη των εξαγωγών των Ελληνικών Προιόντων

 
Βελτίωση σημείωσαν τα μεγέθη των εξαγωγών, αλλά και αύξηση εμφάνισαν οι εισαγωγές και του εμπορικό έλλειμμα το εννεάμηνο 2016, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).

Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα σε επίπεδο εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή εμφάνισε πλέον αύξηση κατά 1,2% (ή κατά 157,9 εκατ. ευρώ, στα 13,4 δισ. ευρώ) το εννεάμηνο 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2015.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 3,6% το 2017 και κατά 4% το 2018. Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά ότι συνολικά οι εισαγωγές της ΕΕ θα τρέξουν ταχύτερα από ό,τι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές το 2017, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά προϊόντα που κατευθύνονται σε ποσοστό άνω του 65% στις αγορές των κρατών-μελών (χωρίς τα πετρελαιοειδή).

Από τις αρχές του έτους, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας καταγράφουν αύξηση κατά 1,5% προς τις χώρες της ΕΕ, ωστόσο πτώση κατά 9,9% εμφανίζουν προς τον υπόλοιπο Κόσμο. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το μερίδιο των χωρών της Ένωσης αυξάνεται στα επίπεδα του 57,1% έναντι ποσοστού 42,9% των Τρίτων Χωρών (από 54,1% και 45,9% το πρώτο 9μηνο του 2015 αντίστοιχα).

Ο χάρτης των εξαγωγών

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, σε επίπεδο εννεαμήνου 2016, η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη 2η θέση παραμένει στη σχετική κατάταξη η Γερμανία. Ακολουθούν στην 3η θέση η Κύπρος και στην 4η η Βουλγαρία, οι οποίες από το αντίστοιχο περσινό 9μηνο αναρριχήθηκαν κατά μία θέση (ήταν σε 4η και 5η αντίστοιχα).
Αντίθετα, η Τουρκία, ελέω πετρελαιοειδών, υποχωρεί κατά 2 θέσεις και βρίσκεται 5η πλέον στην κατάταξη. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Ηνωμένο Βασίλειο (από 7η θέση), οι ΗΠΑ (από 6η), ο Λίβανος (από 9η), η Ρουμανία (από 11η) και η Αίγυπτος (από 8η).
Στη λίστα με τις 100 πρώτες χώρες, εμφανίζονται πλέον (σε σχέση με το 2015) και οι Τουρκμενιστάν (65η θέση), Κουρασάο (77η θέση), Σενεγάλη (80η), Κολομβία (87η), Μαλαισία (93η), Μπαχρέιν (96η), Λουξεμβούργο (99η) και Φιλιππίνες (100η).

Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, πέραν της ήδη αναφερθείσας μικρής αύξησης προς την Ε.Ε. (1,5%), καταγράφεται μια οριακά μεγαλύτερη άνοδος προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης κατά 1,7%. Πτώση 3,5% σημείωσαν οι εξαγωγές προς τις χώρες του G7 , ενώ μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές προς τις χώρες του Κόλπου (-27,9%), τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC (-11,8%) και, προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας-ΟΣΕΠ (-11,8%).

Στην αντίθετη κατεύθυνση, πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών παρατηρείται προς τις αναδυόμενες BRICS (26,2%), κυρίως λόγω της ανόδου των εξαγωγικών επιδόσεων προς την Κίνα και τη Βραζιλία.

Τα προϊόντα

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των εξαγωγών καυσίμων (κατά -15%). Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-8%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά -16,3%), ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 44,9% των συνολικών εξαγωγών, παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό 9μηνο (0,1%). Στον αντίποδα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 7,2%,

Στις επιμέρους κατηγορίες, αν και δεν προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ξεχωρίζουν οι επιδόσεις προϊόντων όπως τα ψάρια, τα τυριά, τα πορτοκάλια, τα καπνά και τα τσιμέντα, που αναρριχήθηκαν στις θέσεις της κατάταξης, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στο ίδιο πλαίσιο, ως νέες είσοδοι στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας καταγράφονται: οι ζωγραφικοί πίνακες, τα καπνιστά ψάρια, τα παγωτά, τα δίχτυα, το ρύζι, τα κοσμήματα και τα είδη υγιεινής.

Οι εισαγωγές

Όσον αφορά στις εισαγωγές, η αναθέρμανση της εμπορικής δραστηριότητας το Σεπτέμβριο, οδήγησε σε διακοπή της πτωτικής τους τάσης. Σε επίπεδο 9μήνου, οι συνολικές εισαγωγές της χώρας εμφανίζονται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (0,1%), καθώς ανήλθαν στα 31,24 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2016 έναντι 31,21 δισ. του αντίστοιχου διαστήματος 2015. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 9,9% (ή κατά 2,2 δισ. περίπου), σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω κυρίως αυξημένων εισαγωγών πλοίων και μηχανημάτων τους προηγούμενους μήνες. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 6,1%, στα 12,93 δισ. ευρώ (από 12,19 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 18,2%.
 
enikonomia
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Βελτίωση σημείωσαν τα μεγέθη των εξαγωγών των Ελληνικών Προιόντων Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.