Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οικιακή κομποστοποίηση για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων μας



Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής, είναι ότι με τη διαλογή στην πηγή επιτυγχάνουμε την εκτροπή ενός σημαντικού μέρους των αποβλήτων μας από τα υπόλοιπα αστικά απόβλητα, εξοικονομώντας έτσι σημαντικούς οικονομικούς πόρους στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καλλιεργώντας παράλληλα την οικολογική συνείδηση.

Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών κάδων-κομποστοποιητών σε κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λίπασμα-κομπόστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στο κήπο ή στις γλάστρες. Το κομπόστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Μπορούμε να κομποστοποιήσουμε:
  • Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά
  • Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά
  • Φλούδες ή υπολείμματα από φρούτα
  • Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, κλαδέματα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κλπ.
  • Οργανικά λιπάσματα (κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ.)
  • Στάχτη από τζάκι
  • Τσόφλια αβγών θρυμματισμένα
  • Χαρτιά κουζίνας, χαρτοπετσέτες, σκισμένες μαλακές σακούλες
  • Πριονίδι (ιδιαίτερα αν έχουμε πολύ υγρό κομπόστ και θέλουμε ένα μίγμα πιο ισορροπημένο
  • Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα, κατακάθια καφέ και φίλτρα γαλλικού καφέ.
  • Δεν κομποστοποιούνται:
  • Ανακυκλώσιμα υλικά όπως μεταλλικά αντικείμενα, γυαλιά, πλαστικά κλπ
  • Κρέατα-τυριά γιατί προσελκύουν τρωκτικά
  • Μαγειρεμένα φαγητά
  • Ζυμαρικά ή ψωμιά
  • Τι χρειαζόμαστε για την κομποστοποίηση:
  • Έναν ειδικό κάδο με λίγους γαιοσκώληκες
  • Λίγο χώμα κήπου
  • Εργαλεία κήπου
  • Μικρό κάδο κουζίνας για τη συλλογή των υλικών στην κουζίνα

Ρίχνουμε στον κάδο-κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά που μαζεύουμε στο μικρό κάδο της κουζίνας, μαζί με φύλλα και κλαδιά από τον κήπο και λίγο χώμα. Φροντίζουμε το μίγμα να περιέχει διάφορα υλικά, ώστε να αποτελεί την κατάλληλη τροφή για τους γαιοσκώληκες που αναλαμβάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών. Τροφοδοτούμε συνεχώς τον κάδο μας με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε κατά διαστήματα, ώστε να εμπλουτίζεται το μίγμα με οξυγόνο. Εάν το μίγμα είναι πολύ στεγνό καταβρέχουμε με λίγο νερό, ενώ εάν είναι πολύ υγρό ανακατεύουμε πολύ καλά με μεγαλύτερη συχνότητα και τοποθετούμε περισσότερα στεγνά υλικά (κλαδέματα, πριονίδια, χαρτί κουζίνας κ.α.). Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 4 περίπου μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο ή στις γλάστρες μας.

Με την κομποστοποίηση δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μας. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται φθάνουν τους 65 oC, όπου δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μίγμα. 

Ένα νοικοκυριό παράγοντας κομπόστ καλής ποιότητας βελτιώνει την ποιότητα του χώματος του κήπου του ή των φυτών του και παράλληλα αποφεύγει το κόστος αγοράς αντίστοιχης ποσότητας φυτοχώματος ή λιπάσματος. Το κόστος του κάδου μπορεί να αποσβεστεί σε περίπου ένα χρόνο. Παράλληλα, μειώνοντας τα σκουπίδια του, το κάθε νοικοκυριό συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στο δήμο του και στη μείωση διαχείρισής του.

itrofi.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Οικιακή κομποστοποίηση για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων μας Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by ''Τεχνολόγος'' Γεωπόνος © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.