Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εμμονή ΔΝΤ: Υψηλές οι συντάξεις και το αφορολόγητο...


Προσθήκη στο πρόσφατο άρθρο των Τόμσεν και Όμπστφελντ δημοσιεύει το ΔΝΤ, μέσω του blog του, με το κείμενο να κυκλοφορεί σε μορφή non paper, θέλοντας να δώσει διευκρινίσεις όπως αναφέρει και απαντώντας σε τέσσερα ερωτήματα των αναγνωστών του, εστιάζοντας σε αφορολόγητο και συντάξεις.

H πρώτη ερώτηση που θέτει και στην οποία απαντά το ΔΝΤ αναφέρει πως “με δεδομένο πως οι φορολογικοί συντελεστές στο εισόδημα, περιλαμβανομένων των συντελεστών ασφαλιστικών εισφορών, είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ, είναι δίκαιος ο ισχυρισμός ότι οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος;”.

Η απάντηση που δίνει το ΔΝΤ είναι πως “περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου ατομικού εισοδήματος στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι 8%.

Σημειωτέον ότι αποδίδει την παραπάνω συνθήκη όχι στο γεγονός πως έχει αυξηθεί η φτώχεια, αλλά στη “στενή φορολογική βάση” και στους “μη βιώσιμα υψηλούς συντελεστές” και προτείνει τη “μείωση των φορολογικών συντελεστών και των συντελεστών στις ασφαλιστικές εισφορές, η οποία θα στηριχτεί οικονομικά από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στη φορολογία του ατομικού εισοδήματος”.

Η δεύτερη ερώτηση που θέτει είναι: “Δεν διεύρυνε σημαντικά τη φορολογική βάση η φετινή μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος, η οποία ευθυγράμμισε το αφορολόγητο όριο στην Ελλάδα με αυτό των κρατών μελών της Ευρωζώνης;”

Το ΔΝΤ απαντά πως “το επιχείρημα ότι το αφορολόγητο όριο στην Ελλάδα είναι κατάλληλο επειδή είναι στα ίδια ποσά σε ευρώ με αυτά της υπόλοιπης Ευρωζώνης, κατά την άποψη μας, είναι μια εντελώς ακατάλληλη σύγκριση γιατί αγνοεί το γεγονός ότι τα επίπεδα του εισοδήματος στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλά.

Για την πραγματοποίηση διεθνών συγκρίσεων, οι φορολογικοί εμπειρογνώμονες, αντίθετα, εξετάζουν τους κλιμακούμενους δείκτες, όπως το ποσοστό των μισθωτών που βρίσκεται κάτω από το κατώτατο όριο του αφορολόγητου ή την αναλογία του επιπέδου του κατώτατου ορίου του αφορολόγητου προς τον μέσο μισθό.

Με οποιαδήποτε από τις μετρήσεις αυτές, η Ελλάδα παραμένει μια στατιστικά ακραία εκτροπή στην Ευρώπη ακόμη και μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση, η οποία έχει κάνει μόνο μια οριακή διαφορά:

Η μεταρρύθμιση μείωσε τους μισθωτούς που βρίσκονται κάτω από το χαμηλότερο όριο του αφορολόγητου μόνο κατά 3 μονάδες, από 55% σε 52%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με εξαίρεση την Ελλάδα, που είναι 8%".

Η τρίτη ερώτηση στο blog αναφέρει πως “σύμφωνα με δεδομένα από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μέσες δημόσιες συντάξεις το 2013 ήταν €1.233 το μήνα στη Γερμανία σε σύγκριση με €846 στην Ελλάδα. Κι αν προσθέσει κανείς τις κοινωνικές παροχές, οι οποίες ήταν πολλαπλάσιες στη Γερμανία, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Γιατί ισχυρίζεστε ότι οι συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα είναι δυσανάλογα υψηλές;”

Η απάντηση που δίνει το ΔΝΤ είναι η εξής: “Οι αριθμοί δεν παρέχουν μια ακριβή εικόνα, πρώτον διότι δεν βασίζονται σε άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά και δεύτερον γιατί δεν κάνουν διορθώσεις για τις εισοδηματικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Για παρόμοιους εργαζόμενους – για παράδειγμα με 45 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών – οι συντάξεις είναι σχεδόν ταυτόσημες σε ονομαστικούς όρους. (€1.287 στη Γερμανία και €1.152 στην Ελλάδα).

Όμως, ακόμη πιο σημαντικά για να λάβουν υπόψη τους οι εμπειρογνώμονες τα σχετικά εισοδήματα κατά την αξιολόγηση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, πρώτα θα κοιτάξουν την αναλογία της μέσης πρώτης σύνταξης προς τον μέσο μισθό κατά τη συνταξιοδότηση (γνωστή επίσης σαν « μικτός δείκτης αντικατάστασης»).

Αυτή η αναλογία είναι 81% στην Ελλάδα , σχεδόν στα διπλάσια επίπεδα απ' ότι στη Γερμανία (43%), γεγονός που δεικνύει ένα πολύ γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Και ενώ οι στοχευμένες κοινωνικές πληρωμές είναι όντως υψηλότερες σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένα από τα κύρια σημεία του blog μας ήταν ότι η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα να αναδιαρθρώσει τα δημόσια οικονομικά της για να μπορέσει να ενισχύσει τις δαπάνες στις πληρωμές αυτού του είδους.

"Οι γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές και οι υψηλές συνταξιοδοτι κές δαπάνες υπονομεύουν τον προϋπολογισμό και εμποδίζουν την εισαγωγή καλά - στοχευμένων κοινωνικών παροχών, ιδιαίτερα για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που είναι οι πλέον ευπαθείς και οι οποίες έχουν επηρεασθεί περισσότερο αρνητικά από την οικονομική κρίση.

Ο ισχυρισμός ότι οι υψηλές συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα είναι κατά κάποιον τρόπο δικαιολογημένες επειδή οι στοχευμένες κοινωνικές παροχές είναι τόσο χαμηλές χάνει εντελώς το νόημα: οι στοχευμένες παροχές είναι ανεπαρκείς επειδή ακριβώς οι συνταξιοδ οτικές παροχές διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα" καταλήγει.

H τέταρτη ερώτηση αναφέρει: "Δεν έχει αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση; Στους πρώτους εννέα μήνες του 2016 τα ποσοστά είσπραξης των τεσσάρων κύριων φόρων αυξήθηκαν σε 81% από το 77% το 2015".

Και η απάντηση είναι πως "αυτός ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος διότι βασίζεται σε έναν στενό προσδιορισμό και σε δεδομένα μόνο από έναν μικρό αριθμό φόρων. Τα ποσοστό των εισπράξεων με βάση έναν διευρυμένο προσδιορισμό είναι 37% για τους πρώτους εννέα μήνες της φετινής χρονιάς (ίδιο με το ποσοστό του 2015)".

Με πληροφορίες από capital.gr,nooz
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Εμμονή ΔΝΤ: Υψηλές οι συντάξεις και το αφορολόγητο... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: