Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στον αέρα χιλιάδες συμβασιούχοι


Ουσιαστικές και άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση, οι οποίες να ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο που έχει σχηματιστεί γύρω από το μέλλον χιλιάδων συμβασιούχων-«παρατασιούχων» που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας των δήμων, ζητούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οπως περιγράφουν, πληθαίνουν οι περιπτώσεις «παρατασιούχων» που συμπληρώνουν 24 μήνες παραμονής στην εργασία, διάστημα πέρα από το οποίο κρέμονται στον «αέρα» με τα εντάλματα πληρωμής της μισθοδοσίας τους να «μπλοκάρουν» στους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι συμβασιούχοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία.

Σύμφωνα με στοιχεία συνδικαλιστών, σε 3.500-5.000 συμβασιούχους (από τους περίπου 15.000 συνολικά) συμπληρώνεται προσεχώς το 24μηνο.

Το αποτέλεσμα, συμπληρώνουν, είναι να βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο οι υπηρεσίες καθαριότητας λόγω υποστελέχωσης, με το έδαφος για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών να λειαίνεται, εφόσον οι δήμαρχοι διατηρούν τη δυνατότητα να δίνουν την υπηρεσία σε ιδιώτες, εκμεταλλευόμενοι διατάξεις παλαιότερων κυβερνήσεων (ν. 3979/2011).

Στη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, επανέλαβε την πολιτική θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται κανένας συμβασιούχος να μείνει απλήρωτος για την εργασία που παρέχει.

Πρόσθεσε ότι για το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένη η συναντίληψη των συναρμόδιων υπουργών (Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγας Γεροβασίλη), προκειμένου μετά τις γιορτές να προωθηθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος.

Αναφορικά με την παρέλευση του 24μήνου για ορισμένες κατηγορίες συμβασιούχων, ενημέρωσε ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση προϋποθέσεων υποχρεωτικής μονιμοποίησης, η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα «στη βάση της πάγιας θέσης της υπέρ της διασφάλισης του δικαιώματος στην εργασία».

«Πολιτικές ελπίδες δεν θέλουμε. Θέλουμε ουσιαστικές λύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκας, μετά τη συνάντηση. Ως γνωστόν, πάγιο αίτημα των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι οι αθρόες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Νέο «ραντεβού» μεταξύ των δύο πλευρών καθορίστηκε για τις 9 ή 10 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή μελών της ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να ενημερώνει ότι θα προσέλθει στις συναντήσεις με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Διαψεύδει ο Σκουρλέτης

Ο υπουργός Εσωτερικών διαψεύδει σε δήλωσή του δημοσιεύματα και δημόσιες παρεμβάσεις περί «μαζικών μονιμοποιήσεων στους ΟΤΑ», που «θέτουν σε κίνδυνο τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας».

Ο Πάνος Σκουρλέτης κάνει λόγο για «εικασίες, υποθέσεις και νομικές ακροβασίες» για την τύχη των συμβασιούχων και τη δεσμευτικότητα νομοθετικών διατάξεων, τονίζοντας ότι θέση της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων και η απρόσκοπτη παροχή καθαριότητας στους δήμους.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σκουρλέτη έχει ως εξής:

Το τελευταίο διάστημα, μέσα από δηλώσεις, δημοσιεύματα και κάθε λογής δημόσιες τοποθετήσεις, αρμόδιων, λιγότερο αρμόδιων ή και παντελώς αναρμόδιων φορέων και παραγόντων, διατυπώνονται με περισσή και ανοίκεια ελαφρότητα εικασίες, υποθέσεις και νομικές ακροβασίες αναφορικά με την τύχη των συμβάσεων καθαριότητας στους ΟΤΑ και τη δεσμευτικότητα νομοθετικών διατάξεων, που διασφαλίζουν το δικαίωμα εκατοντάδων εργαζομένων στην εργασία και στην καταβολή των αποδοχών τους.

Η κυβέρνηση, μέσα από σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις της και την αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει τόσο τα δικαιώματα αυτά των εργαζομένων, όσο και την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ. Πρόσφατα μάλιστα, με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών (Οικ. 41488/21-12-2016) αίρονται αμφισβητήσεις -ή και προσχηματικές αιτιάσεις- που, με αφορμή άσχετες με τους ΟΤΑ διατάξεις και δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ ερμηνεία και εφαρμογή διαφορετικού νομοθετικού πλαισίου-, θέτουν προσκόμματα τόσο στην καταβολή των αποδοχών όσο και στην ίδια τη δυνατότητα εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ να συνεχίσουν να εργάζονται. Ύστερα από την εγκύκλιο αυτή, κάθε αρμόδιος φορέας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να εφαρμόσει το νόμο.

Ενόψει όλων των παραπάνω και επειδή ουδείς δικαιούται πλέον να παίζει «εν ου παικτοίς» θα πρέπει να καταστούν σαφή προς κάθε κατεύθυνση τα εξής: 1. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει παράσχει σαφείς διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αξιώνει δε από κάθε αρμόδιο θεσμικό παράγοντα την εφαρμογή του πλαισίου αυτού.2. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε θεσμική δυνατότητα, εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του νόμου (ακόμα και με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο), ώστε τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας των ΟΤΑ να διασφαλιστούν και να γίνουν σεβαστά από όλους. 3. Κάθε προσπάθεια καλλιέργειας ή διασποράς εντυπώσεων και ιδίως οποιοδήποτε παιχνίδι στην πλάτη των εργαζομένων, με στόχο την εξυπηρέτηση είτε μικροπολιτικών επιδιώξεων είτε ακόμη και μεθοδεύσεων σχετικών με την τύχη των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ θα βρει απέναντί της την κυβέρνηση και θα πέσει στο κενό.

Όλα τα παραπάνω, καθώς και η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της συνταγματικής κανονικότητας, ως προς τη δικονομική ευχέρεια των ΟΤΑ για την άσκηση ή μη των ένδικων μέσων στις εργατικές δίκες, αποτελούν αυτονόητες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, αλλά και για την εξυπηρέτηση κρίσιμων λειτουργιών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς. Κραυγές και ψίθυροι, λοιπόν, των γνωστών συστημικών κύκλων περί «μαζικών μονιμοποιήσεων στους ΟΤΑ», που δήθεν θέτουν σε κίνδυνο τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας, όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά αποκαλύπτουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τόσο τον αποστολέα όσο και τον παραλήπτη τους.
 
efsyn.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Στον αέρα χιλιάδες συμβασιούχοι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: