Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πως προσπαθούν να βγάλουν κέρδος οι Ισπανοί αγρότες


Οι άμεσες ενισχύσεις, τα κεφάλαια από το δεύτερο πυλώνα, το κόστος των εισροών και το εισόδημα από τη βιολογική γεωργία είναι μερικά μόνο από τα πολλά ανοιχτά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες την σημερινή εποχή. Οι προκλήσεις που προκύπτουν είναι σημαντικές για την ευρωστία μιας αγροτικής επιχείρισης, όπως αναφέρει η συνεργάτης της EurActiv, EFEAgro.

Στην Ισπανία, σχεδόν 1 εκατομμύριο αγροκτήματα εκμεταλλεύτηκαν πάνω από 30 εκατομμύρια εκτάρια γης το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ΙΝΕ). Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σε περίπου 750.000 άτομα τα οποία απασχολούνται ενεργά στον κλάδο. Η Ισπανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δικαιούχος ως προς την άντληση χρηματοδότησης από τη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά τη Γαλλία. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ υπολογίζεται στα 408 δισεκατομμύρια € για την περίοδο 2014-2020. Πάνω από 300 δις € προορίζονται για άμεσες πληρωμές (ο πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ) και περίπου 100 δις € διατίθενται για την αγροτική ανάπτυξη (ο λεγόμενος δεύτερος πυλώνας).

Αυτό σημαίνει ότι η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές της Ισπανίας θα είναι σε θέση να αντλήσουν χρηματοδότηση περίπου 45 δις € : €34.580 εκατομμύρια σε άμεσες ενισχύσεις και το υπόλοιπο της χρηματοδότησης για αγροτική ανάπτυξη. Το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (FEGA), ο πρώτος πυλώνας έλαβε 5.58 δις € και ο δεύτερος 1.69 δις €. Συνολικά, 7.27 δις € μοιράστηκαν σε 902.261 δικαιούχους.

Η ενίσχυση αυτή έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της ΕΕ σε περιόδους κρίσης, όπως για παράδειγμα στον τομέα του γάλακτος μετά την άρση των ποσοστώσεων ή στη βιομηχανία φρούτων και λαχανικών μετά την έναρξη σε ισχύ του εμπάργκο στην Ρωσία, καθώς επίσης και εκείνες που χορηγούνται από τη Μαδρίτη. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις για την αγορά νέων μηχανημάτων ή της κάλυψης του κόστους της ασφάλισης.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλά έξοδα που συνδέονται με την εργασία, τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, την ασφάλιση, την υγιεινή και την υγεία. Σύμφωνα με το υπουργείο γεωργίας της Ισπανίας, το 2015, οι συνολικές δαπάνες για ενδιάμεση κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 2,37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 21.49 δις €. Από αυτά, τα € 915 εκατομμύρια δαπανήθηκαν σε φυτοϋγειονομικά ποιοντα, πάνω από 2 δις € για λιπάσματα, 1.89 δις € για την ενέργεια και τα λιπάσματα, € 906 εκατομμύρια για τους σπόρους. Οι ζωοτροφές ανήλθαν στο επιβλητικό ποσό των 10.7 δις € ενώ οι λογαριασμοί των κτηνιάτρων στα € 587 εκατομμύρια. Τέλος, ο εξοπλισμός και η συντήρηση των εγκαταστάσεων στα 1.14 δις € και στα € 516.5 δις αντίστοιχα.

Η δαπάνη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τους λογαριασμούς του νερού, την ασφάλιση, τα μηχανήματα ή τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού. Το 2015, τα έσοδα από την γεωργία ανήλθαν στα € 24 δισ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, το αγροτικό εισόδημα είναι το ποσό που προκύπτει από τις γεωργικές δραστηριότητες (αμοιβή για τη γη, κεφάλαιο και εργασία) και την προστιθέμενη αξία των επιδοτήσεων, αφαιρουμένης της ενδιάμεσης κατανάλωσης.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Isabel García Tejerina δήλωσε μετά την πρώτη του συνάντηση με αγρότες πριν από τρεις εβδομάδες ότι «το ζητούμενο είναι η εδραίωση της ανάπτυξης» να αποτυπώνεται στο γεωργικό εισόδημα. Η φυτική παραγωγή το περασμένο έτος ανήλθε στα 27.5 δις €, ενώ η κτηνοτροφία στα 16,2 δισ €. Η γεωργία στην Ισπανία αντιστοιχεί στο 8,5% του ΑΕΠ και άμεσα και έμμεσα συντηρεί 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
 
euractiv.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πως προσπαθούν να βγάλουν κέρδος οι Ισπανοί αγρότες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: