ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ερώτηση Σ.Κεδίκογλου στον Β.Αποστόλου για το αρδευτικό του κάμπου Ωρεών στην Εύβοια

 
Σ.Κεδίκογλου: «Καταχωνιάστηκε η μελέτη για το αρδευτικό του κάμπου Ωρεών»....
Ό, τι έχει καταχωνιαστεί η προμελέτη για το αρδευτικό έργο του κάμπου Ωρεών –Ιστιαίας – Ασμηνίου, στην Εύβοια κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, με αποτέλεσμα, όπως λέει, μία πεδιάδα με μεγάλες δυνατότητες για την αγροδιατροφική αλυσίδα να μένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη.

Σε επίκαιρη ερώτηση, που έχει καταθέσει προς τον υπουργό και συντοπίτη του, Ευάγγελο Αποστόλου, ο πρώην υπουργός της ΝΔ τονίζει πως ο κάμπος Ωρεών -Ιστιαίας -Ασμηνίου είναι εξαιρετικά παραγωγικός και με εδάφη κατάλληλα για διάφορες καλλιέργειες , από δημητριακά, κηπευτικά, κτηνοτροφικά φυτά μέχρι δενδρώδεις και ζητά χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης φράγματος μεταξύ Μονοκαρυάς και Μηλεών.

Ο κάμπος των Ωρεών ανήκει διοικητικά στο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού μετά τη συγχώνευση που προέκυψε από τον Καλλικράτη. Συγκεκριμένα μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη συνενώθηκαν οι δήμοι Αιδηψού , Αρτεμισίου και Ιστιαίας, Ωρεών και της Κοινότητας Λιχάδος και αφορούν στη βόρεια πλευρά της Εύβοιας.

Ο κ.Κεδίκογλου υποστηρίζει πως η πλήρης αξιοποίηση του κάμπου απαιτεί άρδευση αλλά σήμερα μόνο ένα μικρό μέρος του κάμπου αρδεύεται από γεωτρήσεις. Τα υπόγεια ύδατα , τονίζει, αφθονούν, αλλά το κόστος άρδευσης είναι απαγορευτικό. Σημειώνει μάλιστα πως το υπάρχον δίκτυο χρειάζεται συντήρηση και εκσυγχρονισμό , με την εγκατάσταση υποσταθμού κ.ά.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες ο δήμος (καθ΄ υπόδειξη του υπουργείου) διερεύνησε το θέμα της άρδευσης και κατέληξε στη σύνταξη προμελέτης φράγματος μεταξύ Μονοκαρυάς και Μηλεών επί του ποταμού Ξηριά και αναφέρθηκε σε άρδευση με βαρύτητα.

Κατά τον κ.Κεδίκογλου, η μελέτη υποβλήθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και απέσπασε μάλιστα επαίνους, όμως δεν χρηματοδοτήθηκε, όπως τονίζει, το επόμενο στάδιο της οριστικής μελέτης.

«Είναι αυτονόητο όταν έχουμε οριστική μελέτη, έχουμε και ευκαιρίες χρηματοδότησης με φορέα το δήμο ή άλλο νομικό πρόσωπο» , τονίζει. Σημειώνει, δε, πως παρότι το έργο είναι γνωστό στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου «και εκδηλώνουν την έκπληξή τους, ο φάκελος του έργου έχει καταχωνιασθεί».

Στην επίκαιρη ερώτηση, που έχει καταθέσει ο Σίμος Κεδίκογλου κι αναμένεται ν΄ απαντηθεί κατά το νέο χρόνο, ρωτά μεταξύ άλλων πως προτίθεται ν΄ αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα και πως η συγκεκριμένη πεδιάδα μπορεί να συμβάλλει, στην αγροδιατροφική αλυσίδα γάλακτος – κρέατος – κηπευτικών.
 
 ypaithros.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Ερώτηση Σ.Κεδίκογλου στον Β.Αποστόλου για το αρδευτικό του κάμπου Ωρεών στην Εύβοια Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: