Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Περιφερεια Στερεας Ελλάδας- ΔΑΟΚ Ευβοίας: «Ελαιόδενδρα & Κυκλοκόνιο »Το Κυκλοκονιο εξελισεται σε σοβαρο Εχθρο στην Ευβοια .Αρκετοί από τους ελαιώνες του Νομού έχουν προσβληθεί από Κυκλοκόνιο που οφείλεται στον μύκητα Spilocaea oleagina.

Προσβάλει κυρίως τα φύλλα - μειώνοντας έτσι την φωτοσυνθετική επιφάνεια - αλλά και τους μίσχους των φύλλων, όπως επίσης και τους ποδίσκους των ανθέων. Σπάνια δε μπορεί να προσβάλλει τους καρπούς και τους βλαστούς του φυτού.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι η εμφάνιση κυκλικών κηλίδων(μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων των ελαιόδεντρων που στην συνέχεια γίνονται καστανές και περικλείονται περιφερειακά με χλώρωση. Μεγαλύτερος αριθμός κηλίδων εντοπίζεται στα παλαιότερα φύλλα όπως επίσης και στα κατώτερα μέρη των δέντρων. Τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι παρατηρείται γρήγορη εξέλιξη του φαινομένου με μεγάλη αύξηση του αριθμού των κηλίδων. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε πτώση των προσβεβλημένων φύλλων, τα ελαιόδεντρα να απογυμνώνονται ενώ μπορεί να έχουμε και αποξήρανση κλαδίσκων σε βλαστούς με μεγάλη φυλλόπτωση.

Στην περίπτωση σοβαρών προσβολών έχουμε μεγάλη φυλλόπτωση και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση των ελαιόδεντρων και κατά συνέπεια στην μείωση της παραγωγής και τελικά σε ακαρπία.

Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από θερμοκρασίες 10-20ºC και βροχοπτώσεις ή πολύ αυξημένη υγρασία. Ειδικά όταν τα δένδρα είναι ακλάδευτα έχουν πυκνό φύλλωμα και έχει γίνει λίπανση με πολύ αζωτο

Την θερμή και ξηρή περίοδο του καλοκαιριού η ανάπτυξη του μύκητα αναστέλλεται αλλά επιβιώνει πάνω στα προσβεβλημένα φύλλα των δέντρων. Η ένταση της ασθένειας σε μια περιοχή επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και τις ημέρες της βροχής αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Γενικά το φθινόπωρο και στις αρχές της άνοιξης τα ελαιόδενδρα είναι πιο ευαίσθητα στην ασθένεια. Για την αξιόπιστη και μακροχρόνια αντιμετώπιση της ασθένειας απαιτούνται καλλιεργητικά μέτρα, ορθής γεωργικής πρακτικής και όταν δεν αποδώσουν χημική αντιμετώπιση.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.

Ισορροπημένη λίπανση των δένδρων με μεικτά λιπάσματα ώστε να μη παρουσιάζουν ελλείψεις αλλά ούτε και υψηλές συγκεντρώσεις λιπαντικών στοιχείων. Μεγάλη ευαισθησία παρουσιάζουν τα δένδρα που έχει γίνει υπερβολική αζωτούχο λίπανση γιατί επιταχύνεται η ανάπτυξη του φυτού και εξαντλούνται οι υδατάνθρακες .Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όταν η Αζωτούχο λίπανση έχει εφαρμοσθεί όψιμα ( Οκτώβριος).Το ίδιο ισχύει και για τυχόν αρδευόμενα ελαιόδενδρα

Κλαδέματα να γίνονται το χειμώνα με ξηρό καιρό αφαιρώντας λαιμάργους βλαστούς, εξασθενημένες ποδιές, αλληλοκαληπτόμενες ποδιές, ούτως ώστε το δένδρο να φωτίζεται και να αερίζεται .Προσοχή στα πρώϊμα κλαδέματα το Νοέμβριο όταν είναι και αυστηρά εξασθενούν τα δένδρα και τα προωθούν σε βλάστηση νωρίς, έτσι γίνονται ευάλωτα και στους παγετούς

Η ύπαρξη ζιζανίων στους ελαιώνες αυξάνει την ατμοσφαιρική υγρασία δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ασθένεια, ευνοεί επίσης τις ζημιές από παγετούς, γιατί τα ζιζάνια μειώνουν τη θερμοκρασία του εδάφους αφού παρεμποδίζουν την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο έδαφος ,απαιτείται η καταστροφή τους Νοέμβριο-Δεκέμβριο ώστε το έδαφος να είναι καθαρό

ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η καταπολέμηση του Κυκλοκόνιου βασίζεται στην επέμβαση δύο τουλάχιστον ψεκασμών.

Ο πρώτος εφαρμόζεται αρχές φθινοπώρου (πριν τις φθινοπωρινές βροχές) και είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ασθένειας, ειδικά στις περιοχές που υπήρξε ιστορικό της ασθένειας κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο ή και σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές περιοχές. Συνιστάται επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα ή βορδιγάλειο πολτό 1% Επειδή η περίοδος αυτή συμπίπτει με τη συγκομιδή του καρπού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επέμβαση όσον αφορά τη τήρηση των ημερών αναμονής πριν τη συγκομιδή. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Α) Το Kocide οpti (δρ.ουσία υδροξείδιο του χαλκού).Συνιστώνται εφαρμογές στη δόση 395γραμ./100 λιτρα ψεκαστικού υγρού το φθινόπωρο και 175γραμ./100 λίτρα ψεκαστικού υγρού την άνοιξη.

Β) Cuprofix ultra (δρ.ουσία τριβασικός χαλκός) στη δόση 325γραμ.ανα 100λίτρα ψεκαστικού υγρού.

Ο δεύτερος εφαρμόζεται νωρίς την άνοιξη και σε περιπτώσεις αρχικής μόλυνσης και βαριάς προσβολής συνιστούμε γεωργικά φάρμακα της ομάδας των στρομπιλουρινών,αυστηρά μόνο για μία εφαρμογή, όπως:

Α)..Consist 50WG, Flint 50WG, Twist 50WG (δρ. ουσία trifloxystrobin) με προληπτική και θεραπευτική δράση. Επιτρέπεται μία εφαρμογή ανά καλλιεργητική περίοδο από το στάδιο όπου οι βλαστοί φθάνουν στο 80% του τελικού μεγέθους μέχρι το στάδιο όπου ο καρπός αποκτά πράσινο-κίτρινο χρώμα στη δόση των 10gr/100 λίτρα ψεκαστικού υγρού .

Β) .Flint Max 75WG(δρ.ούσία trifloxystrobin 25% και tebuconazole 50% με μία εφαρμογή, από την έναρξη της βλάστησης ή μία εφαρμογή πρίν την άνθηση δε δόση 20-30gr/100 λίτρα ψεκαστικού υγρού. Προσοχή σε αμμώδη εδάφη με περιεκτικότητα 80% σε άμμο.

Γ) tebu-max 20EW (δρ.ουσία tebuconazole) με προληπτική και θεραπευτική δράση,στη δόση των 50-75κ.εκ.σκευάσματος ανά στρέμμα.

Δ) stroby 50 WG και άλλα σκευάσματα.
 
 
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ

ΑΝΤ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Κτηνίατρος με βαθμό Α

  
Πίνακας διανομής
  1. Οινοποιητικούς & Αγροτικούς Συν/σμούς
  2. ΕΑΣ Εύβοιας & Παραρτήματα αυτής- Έδρες τους
  3. Αγροτικούς Ελαιουργικούς Συνεταιρισμούς
Λουκισίων, Ενορίας, Κύμης, Ιστιαίας. Έδρες
τους
  1. Δήμους Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Έδρες τους
  2. Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Έδρες τους.
  3. Γραφείο Τύπου Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Ενταύθα


Περιφερεια Στερεας Ελλάδας- ΔΑΟΚ Ευβοίας: «Ελαιόδενδρα & Κυκλοκόνιο » Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.