Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γαλοπούλα με γέμιση & κρούστα σάλτσας μελιού


Άλλη μια συνταγή για μια τραγανή πεντανόστιμη γεμιστή γαλοπούλα, περιχυμένη με σος μελιού. Σερβίρετέ τη στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας και να είστε σίγουροι ότι θα τη λατρέψετε εσείς και οι επισκέπτες σας.

Υλικά συνταγής
  • 1 γαλοπούλα 4 κιλά περίπου
  • Για τη γέμιση:
  • 600 γρ. κιμά (ανάμεικτο χοιρινό + μοσχαρίσιο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 ποτηράκια κρασιού λευκό κρασί
  • 60 γρ. βούτυρο + 2 κ.σ. λάδι
  • 1 φλ. του καφέ κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
  • 1 φλ. του καφέ ρύζι νυχάκι
  • 18 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το άλειμμα:
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο αγελάδος
  • 1 φλ. καφέ μέλι
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • πιπέρι
  • γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση συνταγής
  1. Πλένετε καλά τη γαλοπούλα, την αλατοπιπερώνετε και την αφήνετε στην άκρη.
  2. Για τη γέμιση: Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζετε το κρεμμύδι για 2 λ. Προσθέτετε το κιμά, ανακατεύετε και  σοτάρετε για 3-4 λ. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε και προσθέτετε και το ρύζι. Βάζετε 1/4 φλ. τσαγιού ζεστό νερό και το αφήνετε να βράσει για 5 λ με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας. Τέλος βάζετε τα κάστανα το κουκουνάρι και τον άνηθο, ανακατεύετε και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
  3.  Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μην χυθεί η γέμιση. Αν δεν έχετε τέτοια αξεσουάρ τότε βουλώνετε την οπή με ένα ξυνόμηλο ή πορτοκάλι αφού πρώτα το βράσετε για 5 λεπτά.
  4. Για το άλειμμα και ψήσιμο: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αφού λιώσει το αδειάζετε σε μπολ. Προσθέτετε το μέλι, το κόκκινο κρασί, το πιπέρι και τη πάπρικα και το χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αλείφετε καλά, παντού, τη γαλοπούλα τη τοποθετείτε σε ταψί, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τη βάζετε στο φούρνο.
  5. Ψήνετε τη γαλοπούλα για 2 ½ ώρες και κάπου κάπου την αλείφετε με το μείγμα που έχετε ετοιμάσει. Δεν θα πρέπει να την κουνάτε και να την τρυπάτε με το πιρούνι για να μην χάσει τα υγρά της και να ψηθεί ομοιόμορφα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμα 1 ώρα περίπου.Στο τέλος μπορείτε να τρυπήσετε στο στήθος με μυτερό μαχαιράκι για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε καλά. 

Καλά Χριστούγεννα

navidad4mu9
Μια συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη
 
Sintayes.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γαλοπούλα με γέμιση & κρούστα σάλτσας μελιού Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.