Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κλάδεμα & βιοθρυμματισμός στην καλλιέργεια της ελιάςτης Κωνσταντίνας Παπασπηλίου, 
Γεωπόνος T.E., MSc.

Η ελιά αποτελεί την σημαντικότερη καλλιέργεια στην χώρα μας. Σήμερα καλύπτει το 15% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης καταλαμβάνοντας το 77% των δενδρωδών εκτάσεων καθιστώντας την Ελλάδα την τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο. Κατά την χειμερινή περίοδο στην οποία βρισκόμαστε (Δεκέμβριος–Φεβρουάριος) και συγκεκριμένα με το τέλος της διαδικασίας της ελαιοσυλλογής είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν ορισμένες καλλιεργητικές φροντίδες για την είσοδο της ελιάς στην νέα βλάστηση.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα του ελαιόδενδρου μπορεί να αρχίσει αμέσως μετά την συγκομιδή του καρπού, από το φθινόπωρο ως τους πρώτους μήνες της άνοιξης και οπωσδήποτε πριν τη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών. Το κλάδεμα δεν πρέπει να πραγματοποιείται πριν και κατά την περίοδο του χειμώνα, ειδικά σε περιοχές που πλήττονται συχνά από παγετούς.

Οι στόχοι του κλαδέματος είναι:
1. Διαμόρφωση σκελετού.
2. Το ισοζύγιο μεταξύ βλάστησης, ζώνης καρποφορίας και ριζικού συστήματος.
3. Αφαίρεση προσβεβλημένων βλαστών και καρπών.
4. Αύξηση άμεσου φωτισμού και αερισμού (προσοχή στα εγκαύματα).
5. Η ελαχιστοποίηση της μη παραγωγικής περιόδου.
6. Η παράταση της περιόδου σταθερής απόδοσης του φυτού.
7. Η αύξηση της παραγωγής και της διευκόλυνσης της συλλογής.
8. Η εξοικονόμηση υγρασίας, που είναι περιοριστικός παράγοντας σε ξερικούς ελαιώνες.

Στα ελαιόδενδρα εφαρμόζονται τρείς τύποι κλαδέματος ανάλογα με τον κύριο στόχο μας:
  • Κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δένδρα: Σκοπός του κλαδέματος είναι η δημιουργία ενός ανθεκτικού σκελετού του δένδρου και ενός σχήματος που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας(λαιοσυλλογη).
  • Κλάδεμα καρποφορίας στα παραγωγικά δένδρα: Στόχος του κλαδέματος είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατό σταθερής απόδοσης των δένδρων και καλής ποιότητας καρπού(ειδικά όσο αφορά τις επιτραπέζιες ποικιλίες).
  • Κλάδεμα ανανέωσης στα ηλικιωμένα δένδρα: Σκοπός του κλαδέματος είναι η αποφυγή της εξάντλησης με τα χρόνια και η επαναφορά των δένδρων σε επιθυμητά σχήματα και μεγέθη
Βιοθρυμματισμός

Μετά το κλάδεμα, συνίσταται ο θρυμματισμός των κλαδιών της ελιάς που παράγονται από αυτό. Η "Διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων στην ελαιοκαλλιέργεια" αποτελεί ένα νέο, επιδοτούμενο μέτρο που συνίσταται στη διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων στην ελαιοκαλλιέργεια με στόχο τόσο τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όσο και τη βελτίωση της δομής και την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους. Η συνηθισμένη πρακτική διαχείρισης των κλαδεμάτων των ελαιόδεντρων είναι η καύση τους στο χωράφι. Η πρακτική αυτή έχει πολλά μειονεκτήματα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι η απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα αερίων θερμοκηπίου και η καταστροφή οργανικής ουσίας. 
Στο πλαίσιο της δράσης, οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να εφαρμόζουν την πρακτική του θρυμματισμού των κλαδεμάτων μετά το κλάδεμα των δέντρων, την απόθεσή τους στην επιφάνεια του εδάφους και την παραμονή των προϊόντων θρυμματισμού στο έδαφος για ένα τουλάχιστον εξάμηνο. Στο πλαίσιο αυτής της πρακτικής, τα κλαδέματα της ελιάς με διάμετρο μικρότερη των 6-7 εκατοστών θρυμματίζονται και είτε αποτίθενται απευθείας στην εδαφική επιφάνεια του αγροτεμαχίου είτε αναμιγνύονται με προϊόντα κομποστοποίησης και στη συνέχεια αποτίθενται στο έδαφος. 
Η πρακτική συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την αποφυγή καύσης των κλαδεμάτων, αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεδομένου ότι αυξάνοντας την οργανική ουσία και βελτιώνοντας τη δομή του εδάφους, τα ελαιόδεντρα γίνονται πιο εύρωστα και επομένως πιο ανθεκτικά σε περιβαλλοντικές αλλαγές. Επιπλέον η αύξηση της οργανικής ουσίας και η βελτίωση της δομής του εδάφους που επιτυγχάνεται, προλαμβάνει τη διάβρωση.


Κωνσταντίνα Παπασπηλίου
Γεωπόνος T.E., MSc
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κλάδεμα & βιοθρυμματισμός στην καλλιέργεια της ελιάς Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: