Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Προς λύση η εξίσωση των 20 τμημάτων ΤΕΙ...


Οι διαβουλεύσεις υπουργείου και Συνόδου των προέδρων των ιδρυμάτων οδεύουν προς ολοκλήρωση προκειμένου να λήξει ένα σίριαλ στο οποίο ενεπλάκησαν βουλευτές, πολιτευτές, δήμαρχοι ακόμη και... δεσποτάδες 

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να λήξουν οι πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείου και ΤΕΙ για την τύχη των 20 λεγόμενων «μεταβατικών» τμημάτων στο φετινό μηχανογραφικό, τερματίζοντας ταυτόχρονα και το πολύχρονο σίριαλ διαπραγματεύσεων που παίχτηκε στο προσκήνιο, αλλά κυρίως στο παρασκήνιο, μεταξύ πολλών, αρμόδιων και αναρμόδιων, παραγόντων.

Η Σύνοδος των προέδρων των ιδρυμάτων, για πρώτη φορά, προτείνει και αυτοδεσμεύεται για την υλοποίηση ενός σχεδίου που αφορά την ύπαρξη και λειτουργία τμημάτων του χώρου, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, και ένα πρότυπο αντίδρασης στις απαιτήσεις της αναδιάρθρωσης συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης.

Βέβαια, οι προσδοκίες δεν είναι πολύ μεγάλες αν ληφθεί υπόψη το βαρύ παρελθόν αυτής της ιστορίας. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας από τον ίδιο τον χώρο των ΤΕΙ:

«Πίεσαν όλοι, ανεξαρτήτως κόμματος και ιδιότητας. Βουλευτές, πολιτευτές, δήμαρχοι, άλλοι τοπικοί παράγοντες, δεσποτάδες και πολλοί άλλοι που είχαν ή δεν είχαν λόγο να εμπλακούν».

Μια κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2013, οπότε και ανακοινώθηκε το σχέδιο «Αθηνά» -στο οποίο οφείλονται αυτές οι αλλαγές-, αλλά συντηρήθηκε όλα τα επόμενα χρόνια και κλιμακώθηκε τα δύο τελευταία εν όψει της εφαρμογής των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Παρ’ όλα αυτά, μέλη της Συνόδου επισημαίνουν πως αυτή τη φορά «δεν ζητούν όλοι να επαναλειτουργήσουν τα τμήματα», παραπέμποντας προφανώς στην πρώτη απόπειρα συνεννόησης από την προηγούμενη ηγεσία, κατά την οποία τα 10 ιδρύματα στα οποία ανήκουν τα 20 επίμαχα τμήματα ζήτησαν την επαναλειτουργία… των 17!

Την ίδια στιγμή, όμως, οι πανταχόθεν πιέσεις συνεχίζονται, με τις διοικήσεις ορισμένων ιδρυμάτων να επιδίδονται σε στενό μαρκάρισμα υπηρεσιακών παραγόντων.

Και όλα αυτά για τα 20 τμήματα που έχουν ήδη αφαιρεθεί από το μηχανογραφικό, δεν δέχονται εισακτέους και, βάσει της σχετικής διάταξης, από τις 31/10/2018 θα καταργηθούν και θα πρέπει να απορροφηθούν από άλλα.

Η επιλογή της παράτασης ενός ακόμα χρόνου (31/10/2019) που δόθηκε από τον υπουργό, πρόσφατα, εκτός από το γεγονός ότι τελεί υπό την αίρεση της πρότασης της Συνόδου (ισχύει μέχρι να κατατεθεί το προτεινόμενο σχέδιο), δεν λύνει το ζήτημα.

Οπως μας έλεγε στέλεχος του υπουργείου, «όσο υφίσταται το τμήμα με δεδομένη την προοπτική της κατάργησης, όλα μπλοκάρονται. Οι καθηγητές χάνουν επιλογές μετακίνησης, οι φοιτητές το ίδιο, η λειτουργία του τμήματος φθίνει».

Εκτός κι αν προταθούν λύσεις εσωτερικής αναδιάρθρωσης «τεκμηριωμένες, λογικές και κυρίως χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση», συμπληρώνουν, καθώς περιμένουν πως η Σύνοδος, αν και δέχτηκε την πρόταση από τον υπουργό να αναλάβει την ευθύνη της απόφασης, ωστόσο δεν θα τολμήσει να προτείνει καταργήσεις τμημάτων, πέραν κάποιων ανώδυνων περιπτώσεων.
ΑυτοδέσμευσηΔεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι παράγοντες της Συνόδου των ΤΕΙ με τους οποίους μιλήσαμε τόνιζαν:

«Εμείς έχουμε καταγράψει την κατάσταση, θα ενημερώσουμε σχετικώς, αλλά από κει κι ύστερα είναι θέμα υπουργείου».

Οπως και να έχει, πάντως, το όποιο σχέδιο θα έχει αυτοδεσμευτικό χαρακτήρα, αφού θα αποτελεί πρόταση της Συνόδου, του αντιπροσωπευτικότερου οργάνου των διοικήσεων.

Αυτή ήταν και η επιδίωξη του υπουργού Παιδείας προκειμένου να προχωρήσει αυτή η πονεμένη ιστορία χωρίς τα εμπόδια της διαπλοκής.

Η δυσπιστία, ωστόσο, είναι ακόμα διάχυτη και το μπαλάκι της ευθύνης θα κάνει κι άλλες διαδρομές, κι ας πρόκειται για τα 20 από τα εκατοντάδες τμήματα που θα τεθούν στον μεγάλο διάλογο για τον ενιαίο χώρο.

Οχι ότι αυτά τα τμήματα επιλέχθηκαν ορθολογικά και δίκαια. Προέκυψαν από το αξέχαστο σχέδιο «Αθηνά» του Κ. Αρβανιτόπουλου.

Είναι ατελείωτες οι ιστορίες αποτυχίας από εκείνη την περίοδο. Ομως, αυτόν τον καιρό προκύπτουν ακόμα πιο ισχυρά διλήμματα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και δημιουργούνται αφετηρίες για εγχειρήματα τα οποία θα προχωρήσουν με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς. Συνεπώς, έχουν καίρια σημασία τα δείγματα γραφής από τις αντιδράσεις της ίδιας της κοινότητας.
Μέχρι το καλοκαίρι τα Περιφερειακά Συμβούλια

Στο υπουργείο γίνεται η προετοιμασία για την κατάθεση των πρώτων σοβαρών νομοθετικών ρυθμίσεων για τα ΑΕΙ τους προσεχείς μήνες («το αργότερο μέχρι τον Μάιο πρέπει να έχουν ψηφιστεί», τονίζει υψηλό στέλεχος του υπουργείου).

Η αρχή θα γίνει με τις μεταπτυχιακές σπουδές και τις αλλαγές στα διοικητικά, μεταξύ των οποίων οι ρυθμίσεις για τα Περιφερειακά Συμβούλια που θα αντικαταστήσουν τα Συμβούλια Ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική επιδίωξη είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουν γίνει εκλογές και να έχουν συγκροτηθεί τα όργανα.

Παράλληλα, για πρώτη φορά επιχειρείται άνοιγμα του διαλόγου απευθείας με την κοινότητα, όχι μόνο με τις διοικήσεις. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο σχεδιάζει να απευθυνθεί στους κοσμήτορες όλων των σχολών στα Πανεπιστήμια. Το πλάνο περιλαμβάνει προσκλήσεις ανά επιστημονική κατεύθυνση.

Δηλαδή, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους κοσμήτορες των παιδαγωγικών σχολών απ’ όλα τα ιδρύματα, όλων των φιλοσοφικών κ.ο.κ.

Στόχος, να συζητηθούν λεπτομερώς όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι (ακαδημαϊκότητα, επαγγελματικά δικαιώματα κ.ά.) αλλά και ζητήματα που συνδέονται και με το υπό επεξεργασία σύστημα εισαγωγής.

Βέβαια, η πρωτοβουλία είναι διπλής χρησιμότητας, αφού έτσι μεταφέρεται και μήνυμα προς τους πρυτάνεις οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται ως ενδιάμεσοι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως, αν αποτελεί διακύβευμα σοβαρό η αλλαγή φυσιογνωμίας του εκπαιδευτικού συστήματος από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο -συμπεριλαμβανομένου του εξεταστικού-, τότε η αναδιάταξη του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης ανεβάζει την ατζέντα του υπουργείου σε επίπεδο υψηλού ρίσκου.

Κι αν δεχτούμε ότι οι δραστικές παρεμβάσεις στον χώρο της Παιδείας πολύ συχνά αποτελούν στοιχήματα που κοστίζουν ακριβά είτε στην εκάστοτε ηγεσία είτε στην ίδια την εκπαίδευση, τότε θα πρέπει να επισημάνουμε πως η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται μπροστά σε τέτοια στοιχήματα.

efsyn.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Προς λύση η εξίσωση των 20 τμημάτων ΤΕΙ... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 7:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.