Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ρολά μελιτζάνας γεμιστά με κιμά και μπεσαμέλ


Ρολά μελιτζάνας γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά για τα απολαύσετε σκέτα ως κυρίως γεύμα ή δείπνο, περιχυμένα με μπεσαμέλ, με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα ή ως ορεκτικό ή συνοδευτικό για το οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση της. 

Υλικά συνταγής

Για τις μελιτζάνες:
  • 3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες οριζόντια σε 12-14 φέτες των 0,6 -ο,7 εκ. περίπου
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
Για το κιμά:
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι πιπέρι
Για την ελαφριά σάλτσα μπεσαμέλ:
  • 40 γρ. μαργαρίνη
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 φλ. τσαγιού γάλα
  • αλάτι πιπέρι
Για γαρνίρισμα:
  • μοσχοκάρυδο για πασπάλισμα της μπεσαμέλ
  • φρέσκα φύλλο ρίγανης για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώνετε το μεγάλο ταψί του φούρνου.
  • Για τις μελιτζάνες: Κόβετε τις μελιτζάνες σε 12-14 φέτες. Αν έχουν σπόρια τις αλατίζετε με χοντρό αλάτι και τις βάζετε σε σουρωτήρι για 20-30 λ να “ιδρώσουν” για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με πολλά νερά και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μετά τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνετε και από τις δύο πλευρές. Αν δεν έχουν σπόρια δεν απαιτείται η πιο πάνω διαδικασία. Απλά τις κόβετε σε φέτες και τις αλατοπιπερώνετε.
  • Τις τοποθετείτε στο λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε και από τις 2 πλευρές μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφαιρείτε από το φούρνο, τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. 
  • Για το κιμά:Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, για 2 λ. Σβήνετε με το κρασί και μόλις αναπνεύσει, ρίχνετε το πελτέ ντομάτας, τα ντοματάκια κονκασέ, 1/4 φλ. τσαγιού νερό, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και τα μαγειρεύετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να σωθούν τα υγρά του και μείνει με το λαδάκι του.
  • Λαδώνετε ένα μέτριο πυρέξ. Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε φέτας μελιτζάνας από 2 γεμάτες κ.σ. κιμά και διπλώνετε από πάνω τις άκρες της μελιτζάνας ώστε να περικλείουν καλά το κιμά. Τις τοποθετείτε (με το δίπλωμα από κάτω) στο πυρέξ. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι φέτες μελιτζάνας και ο κιμάς. Τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ. 
  • Για τη μπεσαμέλ Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα με μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε γρήγορα και διαρκώς με σύρμα. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε με μια κίνηση το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ. περίπου μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2 λ περίπου ή μέχρι να έχετε μια ελαφριά, όχι πολύ πηχτή, μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνετε και τη κατεβάζετε από τη φωτιά. 
  • Σερβίρετε τις μελιτζάνες σε πιάτα και τις περιχύνετε με μια γερή δόση μπεσαμέλ. Πάνω από τη μπεσαμέλ πασπαλίζετε λίγο μοσχοκάρυδο και γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα ρίγανης. 

[*] Αντί να ψήσετε τις μελιτζάνες μπορείτε, προαιρετικά να τις τηγανίσετε. Σε αυτή τη περίπτωση μετά το τηγάνισμα θα τις τοποθετήσετε σε χαρτί κουζίνας, το οποίο θα αλλάζετε ανά διαστήματα, για να στραγγίξουν το πολύ λάδι. Αυτή η διαδικασία του τηγανίσματος της μελιτζάνας μπορεί να γίνει και από τη προηγούμενη ημέρα. 

Sintayes.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Ρολά μελιτζάνας γεμιστά με κιμά και μπεσαμέλ Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by ''Τεχνολόγος'' Γεωπόνος © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.