ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ερώτηση Σίμου Κεδίκογλου (ΝΔ) για τους δασικούς χάρτες της Εύβοιας


Ο Σίμος Κεδίκογλου με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητά την μερική ανάκληση του δασικού χάρτη του Νομού Ευβοίας λόγω της τεράστιας αναστάτωσης που προκάλεσε η ανάρτηση του στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας εξαιτίας λαθών, παραλείψεων, αλλά και της προχειρότητας από την πλευρά της κυβέρνησης στο σχεδιασμό κατά τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών.

Η ερώτηση έχει ως εξής:
Προς : Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Μερική ανάκληση δασικού χάρτη Ν.Εύβοιας.
Τεράστια αναστάτωση προκάλεσε η ανάρτηση του δασικού χάρτη του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας εξαιτίας λαθών, παραλείψεων, αλλά και της προχειρότητας από την πλευρά της κυβέρνησης στο σχεδιασμό κατά τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών, που – ουσιαστικά – μετέτρεψαν ένα απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο για το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας σε «εφιάλτη» για χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς και ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται έντονος προβληματισμός, ο οποίος έγκειται:
Στις ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων.

Στο υπερβολικό ύψος των παραβόλων αντιρρήσεων, που ακόμα και μετά την τροποποίηση εξακολουθούν να είναι υψηλά, φθάνοντας το ποσό των 3.300 ευρώ.

Στο γεγονός ότι οι ενστάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, που σημαίνει, ότι όσοι δεν χειρίζονται on line εφαρμογές ή δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης αποκλείονται.

Στην ελλιπή ενημέρωση για τη συμβατότητα ή αντισυμβατότητα μεταξύ δασικών χαρτών, επιδοτήσεων και συστήματος τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Στο ότι έχουν κριθεί οι αεροφωτογραφίες του 1945 και του 2007, που συνεπάγεται, ότι μπορεί να μην εμφανίζονται διοικητικές πράξεις χαρακτηρισμού ενδιάμεσων ημερομηνιών, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι τεχνικές αδυναμίες του πληροφοριακού συστήματος, που καθημερινά καταρρέει με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών ενστάσεων.

Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι αντιρρήσεις θα συνοδεύονται με σχετικά δικαιολογητικά (κατάρτιση λεπτομερούς τοπογραφικού διαγράμματος με γεωγραφικές συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87, τίτλοι ιδιοκτησίας και φωτοερμηνεία των σχετικών αεροφωτογραφιών, οι οποίες προμηθεύονται από την ΓΥΣ ή ΕΚΧΑ ΑΕ μετά από μεγάλη αναμονή) η συλλογή των οποίων απαιτεί και τον ανάλογο χρόνο, ο οποίος δεν επαρκεί.

Ταυτόχρονα, τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί το ότι ο χαρακτηρισμός Αναδασωτέα Έκταση (ΑΝ) έχει τεθεί επί καμένων αγροτικών εκτάσεων σε όλη την Εύβοια και ιδίως στην Ερέτρια, στην περιοχή Αλιβερίου, Στύρα και εσχάτως στη Βόρεια Εύβοια. 

Ιδίως, δε, στην περιοχή της Καρυστίας πολλές χορτολιβαδικές εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα ως δασικές και πρέπει να διορθωθούν σε μεγάλη κλίμακα, δεδομένου ότι, όταν είναι ιδιωτικές υπάγονται στην αστική και αγροτική νομοθεσία. Να σημειωθεί, ότι η έκταση στην οποία αναφέρονται οι δασικοί χάρτες της Εύβοιας ξεπερνά τα 4.000.000 στρέμματα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε το αίτημα για τη μερική ανάκληση της ανάρτησης κατά Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα περιοχών, οι οποίες έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (ΑΝ) λόγω πυρκαγιάς και την απόδοση στα ευρισκόμενα εντός αυτών αγροτεμάχια των χαρακτηρισμών Α.Α (γεωργικές-μη δασικές εκτάσεις), Δ.Α (Δασικό το ΄45/Αγροτικό το ΄09) ή Α.Α κατά περίπτωση;

Ο ερωτών βουλευτής
Σίμος Κεδίκογλου

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ερώτηση Σίμου Κεδίκογλου (ΝΔ) για τους δασικούς χάρτες της Εύβοιας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: