ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Μάχη των ΠορτοκαλιώνΠαραδοσιακό έθιμο, με το οποίο κορυφώνεται το Καρναβάλι της Ιβρέα, μιας πόλης 23.000 κατοίκων κοντά στο Τορίνο. Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης παίρνουν μέρος στο δρώμενο εκτοξεύοντας ο ένας στον άλλο πορτοκάλια, τις τρεις τελευταίες ημέρες της Αποκριάς των Καθολικών (26-28 Φεβρουαρίου, το 2017).

Αν και ρίζες αυτού του εθίμου παραμένουν αδιευκρίνιστες, πιστεύεται ότι αναπαριστούν την εξέγερση των κατοίκων της κατά της οικογένειας Ρενιέ ή Ρανιέρι, που δυνάστευε την πόλη κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Ο μύθος λέει ότι ένας γόνος της οικογένειας, βίασε μια νεαρή κοπέλλα την νύχτα πριν από τον γάμο της, εξασκώντας το «δικαίωμα της παρθενοφθορίας» («Droit du seigneur») ή «δικαίωμα πρώτης νύχτας» (ius primae noctis), ένα είδος φορολογίας, που συνίστατο στην απώλεια της παρθενίας μιας νιόπαντρης γυναίκας από μέλος της βασιλικής οικογένειας. Το δικαίωμα αυτό, πάντως, αμφισβητείται από τους ιστορικούς.

Οι κάτοικοι της Ιβρέα επαναστάτησαν και άρχισαν να πετροβολούν τους στρατιώτες του βασιλιά. Με τα χρόνια, οι πέτρες αντικαταστάθηκαν με φασόλια. στην συνέχεια με μήλα και σήμερα με πορτοκάλια, που καταφθάνουν από την εσπεριδοπαραγωγό Σικελία και υπολογίζονται σε 300 τόνους κάθε χρόνο.
 
sansimera
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Η Μάχη των Πορτοκαλιών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: