Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ν.Δ.: Εγκατασταση Νεων Γεωργων. AντΙ μακροχρονης αγροτικης αναπτυξης, κοντοφθαλμη επιδοματικη πολιτικη


 Στα μέσα Οκτωβρίου 2016 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) δημοσίευσε την προκήρυξη του Υπομέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με τίτλο «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών». Πολυαναμενόμενο μέτρο μεν, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας για την πρωτογενή παραγωγή δε, καθώς μετατρέπει μια δράση μακροχρόνιας αγροτικής πολιτικής, σε βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα «επίδομα». Και για το οποίο Υπομέτρο μέχρι σήμερα, λόγω της διαχειριστικής ανικανότητας του ΥπΑΑΤ, έχει παραταθεί τρείς φορές η κατάθεση των αιτήσεων και άρα η αξιολόγησή τους.

Ο κεντρικός στόχος του είναι η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μέσω της παροχής κινήτρων πρώτης εγκατάστασης στους νέους αγρότες.

Η στήριξη των νέων αγροτών, εν μέσω γήρανσης του πληθυσμού, είναι εύλογη προτεραιότητα για την Ευρώπη και για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Σύμφωνα με την Eurostat, κατά μέσο όρο, οι νέοι αγρότες, ηλικίας κάτω των 35 ετών, αποτελούν το 6% των κατόχων γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ και το 7% στην Ελλάδα, ενώ οι αγρότες άνω των 55 ετών αποτελούν το 55% στην ΕΕ και το 57% στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση ενός βιώσιμου αγρο-διατροφικού τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η καινοτομία και η χρήση νέων τεχνολογιών συνδέεται με το νεαρό της ηλικίας.

Ωστόσο, το Υπομέτρο, όπως προκηρύχτηκε από το ΥπΑΑΤ, δε διευκολύνει την είσοδο και την μακροπρόθεσμη ενασχόληση των νέων με την πρωτογενή παραγωγή. Αντιθέτως, αποτελεί «ασπιρίνη» στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην αγροτική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του Υπομέτρου είναι 241 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι θα ανέρθουν στις 12.000. Ο κάθε δικαιούχος θα πρέπει να καταθέσει και να ολοκληρώσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο εντός 3-4 ετών (Μ.Ο. 3,5 έτη ή 42 μήνες). Έτσι, η οικονομική ενίσχυση διαμορφώνεται στα 5.738 ευρώ ανά χρόνο ή 478,17 ευρώ ανά μήνα. Ωστόσο, από το ποσό αυτό θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις βασικές ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη + 6,95% για ασθένεια = 26,95%) και το φόρο εισοδήματος (22%). Δηλαδή, το μισό περίπου του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος δεν μπαίνει στην τσέπη του Νέου Αγρότη!

Όμως, η μεγάλη ειδοποιός διαφορά, έναντι των αντίστοιχων προηγούμενων προκηρύξεων του Υπομέτρου, είναι ότι πλέον δεν περιλαμβάνεται η 10ετής δέσμευση παραμονής στον αγροτικό τομέα. Δηλαδή, ο κάθε δικαιούχος ολοκληρώνοντας το επιχειρηματικό του σχέδιο θα μπορεί να αποχωρεί από τον αγροτικό τομέα χωρίς κανένα περιορισμό! Τορπιλίζοντας τον ίδιο τον στόχο του Προγράμματος. Την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού μας πληθυσμού!

Έτσι, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση προτιμά να μετατρέπει μακροπρόσθεσμες πολιτικές αναζωογόνησης του αγροτικού πληθυσμού, σε ψηφοθηρικές, επιδοματικές πολιτικές πρόσκαιρου αποπροσανατολισμού των αγροτών από τις παραλείψεις και τις αστοχίες της.

Για να μην ερημώσει η ύπαιθρος, αποτελεί βασική προτεραιότητα η παροχή ουσιαστικών και όχι με τη μορφή επιδόματος, κινήτρων ένταξης νέων γεωργών και κτηνοτρόφων στον αγροτικό τομέα.
Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, στην αντιμετώπιση της έλλειψης συντονισμού και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ, στην εξής κατεύθυνση: 

των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων,

της έλλειψης συντονισμού σε προγράμματα προώθησης και προβολής των Ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές,

της σημαντικής καθυστέρησης στο έργο των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων από πλευράς ΕΛΓΑ. 
 
Δεύτερον, στην υλοποίηση της Συμφωνίας Αλήθειας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
 
Ειδικότερα, για τον αγροτικό τομέα περιλαμβάνει: 

Την ενθάρρυνση της σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών ανά προϊόν, την αντικατάσταση του πρόσφατα ψηφισθέντος Συνεταιριστικού νόμου με έναν νέο που θα επιτρέπει στις συλλογικές οργανώσεις των αγροτών να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού.

Την άμεση ενεργοποίηση όλων των Μέτρων και διαρθρωτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που με αυτή την κυβέρνηση λιμνάζουν αδικαιολόγητα.

Τη διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων, δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα, σε συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς και την συνέχιση της λειτουργίας της κάρτας του αγρότη.

Την προώθηση της δυνατότητας επιπρόσθετης κάλυψης των ζημιών των γεωργών και κτηνοτρόφων, ειδικά για ζημιές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, μέσω της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη, παράλληλα και συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.

Την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Την πρόβλεψη της περαιτέρω αξιοποίησης των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων.

Την υποστήριξη της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Την ανάπτυξη πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα και την υποστήριξη της Ελληνικής ορεινής κτηνοτροφίας, παράλληλα με την προώθηση νέων σημάτων ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.

Την καθιέρωση τακτικού, δομημένου διαλόγου της Κυβέρνησης με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις παραγωγών κατά προϊόν.

Τη δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.

Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές.

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο), που επιβάλλεται και στα αγροτεμάχια, αλλά και στις κατοικίες των αγροτών.

Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία από το 29% στο 20% εντός 2 ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο). Σημειώνεται ότι, οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν εξαντλούν, αλλά αποτελούν μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική πολιτική, της Συμφωνίας Αλήθειας, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στόχος των παραπάνω μέτρων, είναι η ουσιαστική στήριξη των αγροτών μας προκειμένου να καταστούν οι εκμεταλλεύσεις τους βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Πολιτική αλλαγή τώρα, για να γίνουν πράξη.

Με εκτίμηση
Δρ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας
Γραμματέας Αγροτικών Φορέων
 
nd.gr
Ν.Δ.: Εγκατασταση Νεων Γεωργων. AντΙ μακροχρονης αγροτικης αναπτυξης, κοντοφθαλμη επιδοματικη πολιτικη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:50 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: