ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΑΠ στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

 
 
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) Βασίλης Καρδάσης, στη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» για την παιδεία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων ανέφερε τα εξής:
 
 «Θα ήθελα να κάνω αρχικά κάποιες επισημάνσεις, ότι με τις διατάξεις του ΕΑΠ, επιτέλους, μετά από χρόνια απουσίας από το σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ» ευνοείται και μαζί με τα άλλα Πανεπιστήμια και αυτό απολαμβάνει τους καρπούς της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τους εκδότες και, συνεπώς, και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα εξασφαλίσει τους τίτλους των βιβλίων που διανέμει στους φοιτητές, μέσα από το σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ». 
 
Περιττό να υπογραμμίσω ότι αυτό σημαίνει μια μείωση δαπάνης για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ύψους περίπου 40% της συνολικής δαπάνης που δίνουμε για βοηθήματα στους φοιτητές. Πράγμα που σημαίνει ότι από 1 εκατομμύριο η συνολική δαπάνη κατεβαίνει 600.000. Αυτό όλο το ποσό θα πάει σε μείωση των διδάκτρων των φοιτητών. 
 
Επίσης με τις διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο να συστήσει Εκδοτικό Οίκο, θα έλεγα ότι αυτό εκ προοιμίου θα ήταν δυνατότητα για όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, όπως έχουν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που έχουν την δυνατότητα να έχουν και Εκδοτικούς Οργανισμούς. Εδώ σε εμάς, έχει την ιδιαιτερότητα ότι το ΕΑΠ έχει εκδώσει όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας τους 590 τίτλους. 
 
Σημειωτέων ότι κανένας δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο και συνεπώς, κανένας εννοείτε δεν μπορεί να επανεκδοθεί με πρωτοβουλία του ΕΑΠ πάρα μόνο στο πλαίσιο ενός συνολικού διαγωνισμού, ο οποίος επίσης στοιχίζει κοντά στο 1 εκατομμύριο. Έχουμε την εκτίμηση, ότι η δυνατότητα της συγκρότησης Εκδοτικού Οίκου, θα μας δώσει την ευχέρεια να έχουμε τους τίτλους των βιβλίων μας στην διάθεση του κοινού. 
 
Επίσης, η διάταξη για την έγκριση των νέων προγραμμάτων σπουδών βελτιώνει τεχνικά προηγούμενη διάταξη που είχε γίνει στο νομοσχέδιο. Και υπακούει απολύτως στη στρατηγική της ακαδημαϊκής ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η διοικούσα και η οποία υπογραμμίζω ότι απέδωσε μέσα σε μόλις 9 μήνες σε 6 νέα προγράμματα σπουδών, όταν στα προηγούμενα 14 χρόνια το ΕΑΠ είχε δημιουργήσει μόλις 4 νέα προγράμματα σπουδών. Δύο τελευταία θέματα, το ένα είναι για τους φοιτητές. 
 
Επιτέλους πάλι οι φοιτητές του ΕΑΠ, εξομοιώνονται με τους φοιτητές όλων των πανεπιστημίων της χώρας, στις άδειες που μπορεί να πάρει κάποιος από ην εργασία του. Συν της άλλης, ο χρόνος αναστολής των σπουδών από 3 χρόνια γίνεται 6, διότι καταλαβαίνουμε όλοι ότι μέσα στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, είναι κοινωνικά δικαιότερο η δυνατότητα κάποιου να σπουδάσει έχοντας τη δυνατότητα να επιμηκύνει το χρόνο. Ένα τελευταίο, το οποίο θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στο χρόνο που διανύουμε. 
 
Τι διαδικασία επιλογής μελών ΣΕΠ. Ευελπιστούμε ότι με τις διατάξεις που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο, η μέχρι τώρα διαδικασία που ενίσχυε τα μέλη των άλλων πανεπιστημίων, θα ανοίξει τις πόρτες του σε νέους επιστήμονες. Ευχαριστώ πολύ.»
 
 Foititikanea.gr 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΑΠ στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: