ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι εργασίες - «SOS» για τα οπωροφόρα τον χειμώνα


Για να μειωθούν οι κίνδυνοι από μελλοντικές προσβολές από έντομα, τετράνυχους και ασθένειες πρέπει ο παραγωγός να επέμβει αυτή την εποχή με το κατάλληλο φυτοφάρμακο

Την περίοδο του χειμώνα τα οπωροφόρα δέντρα βρίσκονται σε λήθαργο και οι βιολογικές τους λειτουργίες είναι σε ληθαργικό επίπεδο. Την περίοδο αυτή, όμως, οι παραγωγοί πρέπει να κάνουν ορισμένες εργασίες στον οπωρώνα τους που είναι απαραίτητες στα φυτά, με σκοπό την καλή ποιοτική και ποσοτική παραγωγή κατά την επόμενη καλλιεργητικά περίοδο.

Οι εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο είναι κυρίως οι εξής: Από τα τέλη του φθινοπώρου έως στα τέλη του χειμώνα αλλά και στις αρχές της άνοιξης γίνονται οι φυτεύσεις των νέων οπωρώνων. Την περίοδο του ληθάργου, όταν τα φυτά δεν έχουν φύλλα, φυτεύονται τα φυλλοβόλα δέντρα σαν γυμνόριζα ή και σε γλάστρα με μπάλα χώματος.

Ποικιλία

Οι παραγωγοί, αφού αποφασίσουν για το είδος του φυτού που θα εγκαταστήσουν, θα πρέπει να επιλέξουν με τη βοήθεια του γεωπόνου-συμβούλου την κατάλληλη ποικιλία και τον κατάλληλο επικονιαστή στην περίπτωση των αυτόστειρων ποικιλιών.

Θα πρέπει να φυτεύουν πιστοποιημένα φυτά, τόσο όσον αφορά την πιστότητα της ποικιλίας όσον και της καλής υγιεινής κατάστασης των φυτών. Πριν από τη φύτευση πρέπει να γίνει ανάλυση του χώματος και να ετοιμασθεί το έδαφος (όργωμα, λίπανση, φρεζάρισμα, σχεδιασμός του οπωρώνα, άνοιγμα λακκουβών).

Την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα γίνεται η λίπανση των δέντρων με τα κατάλληλα λιπάσματα και τις προβλεπόμενες ποσότητες. Τα λιπάσματα θα πρέπει να ενσωματώνονται στο έδαφος με ένα όργωμα ή ένα φρεζάρισμα. Η εργασία αυτή είναι ωφέλιμη επίσης επειδή καταστρέφονται και πολλά παράσιτα που διαχειμάζουν στο έδαφος.

Την εποχή αυτή χρησιμοποιούνται ακόμη τα βελτιωτικά του εδάφους με σκοπό τη βελτίωση του pΗ, αλλά και της περιεκτικότητας του εδάφους σε ορισμένα ιχνοστοιχεία όπως είναι το βόριο, με τη χρησιμοποίηση του βόρακα. Για την αύξηση του pΗ του εδάφους χρησιμοποιείται η μαρμαρόσκονη σε κατάλληλες ποσότητες. Για τη μείωση του pΗ, χρησιμοποιούνται η ξανθή τύρφη και το θείο. Αυτή την περίοδο γίνονται τα κλαδέματα των δέντρων. Στα νεαρά φυτά γίνεται το κλάδεμα σχηματισμού με σκοπό τη διαμόρφωση του σχήματος που θα αποκτήσουν τα φυτά. Ανάλογα με το είδος των φυτών δίνονται διάφορα σχήματα στα δέντρα, όπως το κυπελλοειδές, σε ορόφους, σε παλμέτα κ.λπ. Πολλοί εχθροί των φυτών, όπως είναι τα βλαβερά έντομα, διαχειμάζουν επάνω στον κορμό και στους βραχίονες των δέντρων σε μορφή αβγών ή νυμφών. Επίσης, πολλοί μύκητες και βακτήρια, που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα φυτά, επίσης διαχειμάζουν με διάφορες μορφές.

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι από μελλοντικές προσβολές από έντομα, τετράνυχους και ασθένειες πρέπει ο παραγωγός να επέμβει αυτή την εποχή με το κατάλληλο φυτοφάρμακο.

Ψεκασμοί

Οι χειμερινοί ψεκασμοί στα οπωροφόρα με χαλκούχα σκευάσματα είναι απαραίτητοι σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται προσβολή, κατά την προηγούμενη βλαστική περίοδο, από μυκητολογικές και βακτηριολογικές προσβολές.

Οι ψεκασμοί αυτοί αποβλέπουν στον έλεγχο ή στη μείωση του αρχικού μολύσματος, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η καταπολέμησή τους την επόμενη άνοιξη και γίνονται όταν τα δέντρα είναι σε λήθαργο, τουλάχιστον 10 ημέρες μετά το κλάδεμα, με καιρό χωρίς βροχή ή άνεμο και θερμοκρασία μεγαλύτερη από τους 5οC.

ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ
Ο Κάσσανδρος Γάτσιος είναι Γεωπόνος -Symagro, Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, www.symagro.com

ΕΘΝΟΣ

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Οι εργασίες - «SOS» για τα οπωροφόρα τον χειμώνα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: