Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αποχώρησαν δυσαρεστημένοι οι κτηνοτρόφοι, η ΝΔ θα ψηφίσει την CETA στη Βουλή


Απογοητευμένοι μετά από την πολύωρη συνάντησή τους έφυγαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) από τα γραφεία της ΝΔ, όπου συζήτησαν με επιτελείο του κόμματος για το ζήτημα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA) και της προστασίας της φέτας, καθώς το κόμμα φαίνεται ανυποχώρητο στη θέση του υπέρ της ψήφισης της εν λόγω συμφωνίας. 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας, «εμείς τους ξεκαθαρίσαμε ότι αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει την ταφόπλακα της κτηνοτροφίας. Αυτοί επιμένουν να την ψηφίσουν. Προφανώς υπάρχουν κάποια προικοσύμφωνα από το παρελθόν και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αν συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την συμφωνία να ξεχάσουν τους κτηνοτρόφους. Μέχρι στιγμής όσοι Ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στην συμφωνία χειροκροτούνται».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Μιχάλης Τζιότζιος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «εγώ ήμουν που το 1994 είχα καταθέσει τον φάκελο για την φέτα ΠΟΠ και είχαμε συμφωνήσει στο ποσοστό 70 – 30 για το πρόβειο και γιδινό γάλα. Νομίζω ότι ήταν προκλητική η στάση πολλών βουλευτών που έρχονται σε εμάς να κάνουν μαθήματα για την φέτα. Το μόνο που επιδιώκουμε είναι η ηθική στήριξή μας. Θέλουμε αν είναι δυνατόν να ακουστούν 300 όχι στη συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θα το ψηφίσουν στη ΝΔ γιατί λένε ότι είναι προς όφελος των κτηνοτρόφων. Όλοι οι κτηνοτρόφοι στη συνάντηση έφυγαν δυσαρεστημένοι. Και περιμένουν με αυτά που λένε ότι θα πάρουν ψήφους από τους κτηνοτρόφους;».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΚ κ. Στέργιο Κύρτσιο, «η ΝΔ πιστεύει ότι η συμφωνία είναι στο σωστό δρόμο. Εμείς είμαστε στην τελείως αντίθετη πλευρά. Το κόμμα φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τη θέση που ακολούθησε στο Ευρωκοινοβούλιο και θα ψηφίσει τη συμφωνία. Ελπίζουμε να αλλάξουν τα πράγματα».

Την θέση του επικεφαλής της συζήτησης ανέλαβε ο γραμματέας πολιτικής επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παρούσα ήταν και η νέα τομεάρχης αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, αλλά και οι αναπληρωτές τομεάρχες Γιώργος Στύλιος και Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτές αγροτικών περιοχών και στελέχη της Γραμματείας Αγροτικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολύωρες τοποθετήσεις εκατέρωθεν οδήγησαν τελικά σε διάσταση απόψεων μεταξύ ΝΔ και κτηνοτρόφων. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά μετά την ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο πρόκειται να τεθεί υπό ψήφιση και στα εθνικά κοινοβούλια. Αν έστω και ένα δεν την επικυρώσει τότε η συμφωνία δε θα ισχύσει και οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να είναι το ελληνικό.

Οι κτηνοτρόφοι σχολίασαν αρνητικά και την πρόσφατη αποπομπή του Γιώργου Κασαπίδη από τη θέση του τομεάρχη Αγροτική Ανάπτυξης της ΝΔ. Ο Γιώργος Κασαπίδης, είχε αντιδράσει στην ψήφιση της συμφωνίας από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, με αποτέλεσμα να καρατομηθεί από την θέση του.

Η σχετική ανακοίνωση της ΝΔ για την συνάντηση αναφέρει τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι, με τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και στη διαπραγμάτευσή τους τα δύο τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών.

Και στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Όταν, όμως, η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατεψήφισαν. Όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα. 

Παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της. Και σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. 

Υπογραμμίζεται ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκλείπουν οι δασμοί 8% - 12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών - και όχι μόνο - προϊόντων. Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ. Άρα, τα προϊόντα μας αυτά γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων.

Για τους παραγωγούς - στην πλειοψηφία τους Έλληνες - που ήδη δραστηριοποιούνται στην καναδική αγορά, η CETA προβλέπει ότι, προς το παρόν, μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα», συνοδευόμενη, υποχρεωτικά από τη φράση «Made in Canada» και, βεβαίως, χωρίς ελληνικά σύμβολα.

Προβλέπει, επίσης, ότι από εδώ και στο εξής, κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «φέτα», παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για «τυρί τύπου φέτας» Made in Canada.

Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής).

Δηλαδή, το «τυρί τύπου φέτα» του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Άρα, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να διαφημίσουμε το γνήσιο προϊόν φέτα και να το πουλήσουμε με ευκολία γιατί η ζήτησή του, στη Ευρώπη μόνο, είναι πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου».

agrotypos.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αποχώρησαν δυσαρεστημένοι οι κτηνοτρόφοι, η ΝΔ θα ψηφίσει την CETA στη Βουλή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: