Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δια βίου εκπαίδευση το μέλλον στην αγορά εργασίας στην ΕΕ


Η συνεχής κατάρτιση θα είναι το κεντρικό στοιχείο του κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το μέλλον του κοινωνικού πυλώνα της ΕΕ, που θα δημοσιευθεί στις 26 Απριλίου.

Η τακτική αναβάθμιση των δεξιοτήτων θεωρείται το κλειδί για την επιτυχία στην ψηφιακή εποχή, όπως η εργασιακή ανασφάλεια θα γίνει ο κανόνας. Η παροχή ενός συστήματος δια βίου εκπαίδευσης, με την κατάλληλη χρηματοδότηση και σχεδιασμό, θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο» των κοινωνικών πολιτικών, συμφώνησαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου για το θέμα το οποίο διοργανώθηκε από το ECIPE, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες.

Τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας στην Ευρώπης κινδυνεύουν. Η γήρανση του πληθυσμού ασκεί πίεση στις κοινωνικές δαπάνες. Η οικονομική κρίση σταδιακά διαβρώνει τους δημοσιονομικούς πόρους των εθνικών κρατών. Και ενώ η ψηφιακή επανάσταση ετοιμάζεται να στερήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να βασιλεύει σχετικά με τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που ενδεχομένως θα δημιουργήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί και αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η επικαιροποίηση των δεξιοτήτων εργασίας θα διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην της επαγγελματική σταθερότητα. Ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

«Οι δεξιότητες συνεχίζουν να είναι ο καλύτερος εγγυητής της κοινωνικής κινητικότητας και των ευκαιριών», αναφέρει ένα κείμενο το οποίο δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκό Κέντρο Στρατηγικής Πολιτικής, δεξαμενή σκέψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για το λόγο αυτό, το κείμενο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δια βίου μάθηση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων μεταβατικών σταδίων που οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics των ΗΠΑ, η μέση θητεία των εργαζομένων ηλικίας 25-34 είναι τρία έτη, τρεις φορές μικρότερη από ότι για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποχωρούν από την αγορά εργασίας (ηλικίας 55-64 ετών). Το μήνυμα είναι απλό: η εκπαίδευση που λάβαμε εκ των προτέρων, δεν θα είναι αρκετή για την επιβίωση ή την προβλεψιμότητα την αγορά εργασία.

Ποιος πληρώνει τι

Ο Μάρτεν Μπλιξ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Οικονομία της Βιομηχανίας και πρώην αξιωματούχος της σουηδικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το κεντρικό ερώτημα είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με την άποψή του, οι γενικές δεξιότητες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το δημόσιο κορβανά, ενώ οι ειδικές ικανότητες πρέπει να αναπτυχθούν από τους εργοδότες.

Αλλά τα χρήματα δεν είναι το μόνο θέμα. Το πώς θα πειστούν για να αποκτήσουν αυτές τις νέες δεξιότητες άνθρωποι εκπαιδευμένοι σε μια διαφορετική νοοτροπία είναι ένα πρόβλημα το οποίο μένει να επιλυθεί, είπε.

Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, αλλά μέχρι στιγμής «που δεν έχει πολύ ασχολούνται», δήλωσε ο Claire Dhéret, αναλυτής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες. Δεδομένου ότι η σημασία των κοινωνικών επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο αυξάνεται, κάλεσε για νέους τρόπους εκπαίδευσης των ανθρώπων, προσφέροντας τη σωστή σειρά κινήτρων για τη βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου στο χώρο εργασίας.

«Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και έτσι θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να εξελίξουμε το ρόλο της ΕΕ περαιτέρω σε αυτό το μεταβαλλόμενο πλαίσιο», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις την Τρίτη (4 Απριλίου).

«Οι μακροπρόθεσμες αλλαγές θα είναι εντυπωσιακές», πρόσθεσε. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν, υποστήριξε ότι ο κοινωνικός πυλώνας θα πρέπει να εξεταστεί σε μια ευρύτερη έννοια, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας και της απασχόλησης, αλλά και την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, την υγεία, τους καταναλωτές, και την έρευνα.

Στο έγγραφο διαβούλευσης για το θέμα αυτό το οποίο δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι «η γήρανση του πληθυσμού, η παράταση του επαγγελματικού βίου και η αύξηση της μετανάστευσης υπηκόων τρίτων χωρών απαιτούν πρόσθετες δράσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και της δια βίου μάθησης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προσαρμογή στις τεχνολογικές αλλαγές και την ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας».

Κατά συνέπεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η συνάφεια των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης, «τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά, δίκαια και να ανταποκρίνεται στην αγορά εργασίας και των αναγκών της κοινωνίας».

Χρονοδιάγραμμα

26 Απριλίου: Η Επιτροπή θα εκδώσει κείμενο προβληματισμού σχετικά με το μέλλον της κοινωνικής ατζέντας της ΕΕ.
 EurActiv.com

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Δια βίου εκπαίδευση το μέλλον στην αγορά εργασίας στην ΕΕ Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.