Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να περιορίσει τις επιθετικές εξαγορές από το εξωτερικό


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την περιορισμένη πρόσβαση των επιχειρήσεων της ΕΕ στους δημόσιους διαγωνισμούς του εξωτερικού, προτείνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση της «ανισορροπίας» αυτής.

Το θέμα των «επιθετικών» εξαγορών από ξένες κρατικές εταιρείες τέθηκε από τη Γερμανία τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η κινεζική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Midea εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία κατασκευής ρομπότ Kuka και ο κατασκευαστής chip Sanan απέκτησε την Optoelectronics.

Ως αντίδραση, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών πρότεινε τη μείωση των κατώτατων ορίων για τον έλεγχο των συγχωνεύσεων σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να εποπτεύει την εξαγορά των επιχειρήσεων της ΕΕ που κατέχουν βασικές τεχνολογίες και υποδομές.

Εν μέσω αυξανόμενης πίεσης για τη διασφάλιση του ψηφιακού μέλλοντος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη έστειλαν μια επιστολή στην Επίτροπο εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ, το Φεβρουάριο, ζητώντας «περισσότερες δυνατότητες για τη διερεύνηση των επιμέρους εξαγορών και ενδεχομένως, την αποτροπή τους».

Οι πιο ισχυρές οικονομίες της ΕΕ υποστήριξαν ότι η η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον πιο αποτελεσματικά με βάση οικονομικά κριτήρια σε περίπτωση εξαγορών από ξένους επενδυτές, ειδικά εκείνων που αφορούν τους τομείς υψηλής τεχνολογίας και στρατηγικών υποδομών.

Η συζήτηση αναθερμάνθηκε πρόσφατα στην Ολλανδία, όταν η εταιρία Akzo Nobel απέρριψε μια δεύτερη προσφορά εξαγοράς από την αμερικανική αντίπαλό της PPG Industries αξίας 22,4 δισεκατομμύρια €.

Ως μέρος ενός κύματος συγχωνεύσεων στον τομέα της χημικής βιομηχανίας, την τελευταία εβδομάδα η Επιτροπή (27 Μαρτίου) ενέκρινε τη συγχώνευση ύψους 130 δισ $ μεταξύ της Dow Chemical και της DuPont, δύο από τις παλαιότερες εταιρίες χημικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Η ολλανδική πολυεθνική άφησε να εννοηθεί ότι μια τέτοια εξαγορά θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, οπότε δεν υπήρχε κυβερνητική πολιτική υποστήριξη για αυτό.

Ο επικεφαλής της εταιρείας φέρεται να δήλωσε ότι λόγω έλλειψης πολιτικής στήριξης από την ολλανδική κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες θα είναι επιφυλακτικές σχετικά με την προτεινόμενη εξαγορά.

«Κατά γενικό κανόνα, κάθε πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να είναι συμβατή με τις Συνθήκες της ΕΕ και των διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV.com.

«Όλες οι έρευνες για τον ανταγωνισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγονται με βάση τα γεγονότα και το νόμο και όχι σε άλλα ζητήματα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ανησυχίες της Κομισιόν

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Κομισιόν πρέπει να αξιολογεί τακτικά αν διαθέτει όλα τα εργαλεία για να ανταποκριθεί στο μεταβαλλόμενο τοπίο της παγκοσμιοποίησης.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι ιδέες σαν αυτές που αναφέρονται στην επιστολή από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία αξίζει να συζητηθούν», σημείωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΕ, η Επιτροπή συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες σχετικά με την περιορισμένη πρόσβαση εταιριών της ΕΕ έχουν σε ορισμένους διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων τρίτων χωρών σε σχέση με αυτές της ΕΕ.

«Μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ανισορροπιών: η Επιτροπή υπέβαλε τον Ιανουάριο του 2016 αναθεωρημένη πρόταση για ένα Διεθνές Εργαλείο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο θα προσφέρει στην ΕΕ ένα μέσο για τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές δημοσίων συμβάσεων τρίτων χωρών», δήλωσε η Κομισιόν.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εμπορικές και επενδυτικές διαπραγματεύσεις, ο επίσημος τόνισε ότι η ΕΕ αποσκοπεί στο άνοιγμα νέων αγορών για τους επενδυτές της ΕΕ και την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.
 
  EurActiv.com
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να περιορίσει τις επιθετικές εξαγορές από το εξωτερικό Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.