Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΕΛΣΤΑΤ: Άκρως επικίνδυνο το επάγγελμα του αγρότη...


Το επάγγελμα του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του αλιέα, είναι κοπιαστικό, επικίνδυνο ή ανθυγιεινό, αφού ο αγρότης συχνά εισπνέει χημικά προϊόντα και ουσίες, έρχεται σε επαφή με μολυσμένα απόβλητα και σωματικά υγρά, κυρίως οι κτηνοτρόφοι, εργάζεται σε υψηλές θερμοκρασίες και γενικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, αναπνέει σκόνη ή εργάζεται σε ιδιαίτερα υγρό περιβάλλον, κυρίως στην αλιεία. Επιπλέον, χειρίζεται εργαλεία και μηχανήματα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα τόσο για τη σωματική του ακεραιότητα όσο και για την υγεία του μακροπρόθεσμα.

Για τους παραπάνω λόγους, το αγροτικό επάγγελμα κατατάσσεται σε υψηλές θέσεις με κριτήριο τον αριθμό ατυχημάτων και των προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν κατά την εργασία. Ωστόσο, υπάρχει μία επίπτωση που είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, και λόγω της σπουδαιότητάς της θα μας απασχολήσει στο προσεχές διάστημα. Αναφερόμαστε στη συσχέτιση της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων, συχνά χωρίς προφυλάξεις, με σοβαρές σωρευτικές επιπλοκές στην υγεία των γεωργών, όπως ο καρκίνος.

Ατυχήματα: Αγρότης ένας στους έξι

Με βάση τα πιο πρόσφατα λεπτομερή στοιχεία που προέρχονται από ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ (δημοσιεύει το ypaithros.gr), από το σύνολο των ατόμων που εργάστηκαν κατά τη διάρκεια του 2013 ως ειδικευμένοι αγρότες, εκτιμάται ότι 11.889 άτομα είχαν τουλάχιστον ένα ατύχημα στον χώρο εργασίας τους. Στα στοιχεία αυτά, κατά κανόνα δεν καταγράφονται οι περιπτώσεις των αγρεργατών, που συνήθως περιλαμβάνονται στην κατηγορία των Ανειδίκευτων Εργατών-Χειρωνακτών.

Ο αριθμός αυτός που, αποτελεί το 2,4% των Ελλήνων αγροτών, ακολουθεί έντονα αυξητικές τάσεις. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2007-2013, αυξήθηκε κατά 30% ή κατά 5% το έτος περίπου.

Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των εργαζομένων των άλλων επαγγελμάτων που είχαν κάποιο ατύχημα, μειώθηκε. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι ότι ενώ το 2007 ένα στα εννέα ατυχήματα αφορούσε αγρότη, το 2013 επιδεινώθηκε και έγινε ένα στα έξι.

Το αγροτικό επάγγελμα στην Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνο με κριτήριο τα ατυχήματα, μετά τις κατασκευές, τα ορυχεία-λατομεία και τη διαχείριση λυμάτων-αποβλήτων.

Σοβαρές ασθένειες

Με βάση τα στοιχεία ειδικής Έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, το έτος 2013, το 6,6% των ειδικευμένων αγροτών αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία φορά προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την εργασία τους.

Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας σχετίζονται με τη μέση, τα κάτω και άνω άκρα, τον αυχένα και τους ώμους και αφορούν τις αρθρώσεις, τους μύες και τα οστά. Όπως απεικονίζεται στο σχετικό διάγραμμα, τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με το 67% των ασθενειών του αγρότη. Η δεύτερη σε βαρύτητα ομάδα προβλημάτων υγείας είναι η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα και αφορά το 13,8% των αγροτών. Τέλος, μία τρίτη ομάδα προβλημάτων για το 5,7% των ειδικευμένων αγροτών, είναι οι πνεύμονες και το αναπνευστικό. Τα υπόλοιπα προβλήματα είναι μικρότερης σημασίας και κυμαίνονται από 3,2% για τις λοιμώξεις, έως 0,5% για τους πονοκεφάλους.

patrisnews.com

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
ΕΛΣΤΑΤ: Άκρως επικίνδυνο το επάγγελμα του αγρότη... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 9:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.