Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το πρόβατο της Φλώρινας

 
Ποιοτικότερο κρέας και γάλα, καθώς και αντοχή στις ασθένειες έχει το πρόβατο της φυλής Φλώρινας, που, αν και εκτρεφόταν παραδοσιακά σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, σήμερα κινδυνεύει να εξαφανισθεί, καθώς ο πληθυσμός του περιορίζεται πλέον στα περίπου 1.000 ζώα. Την επισήμανση αυτή έκανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δρ Βλαδίμηρος Χριστοδούλου, στην ημερίδα με τίτλο «Ελληνικές φυλές παραγωγικών ζώων – Η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας», που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, «αν και τελευταία παρατηρείται από προβατοτρόφους της περιοχής ζήτηση γενετικού υλικού της συγκεκριμένης φυλής προβάτων, δυστυχώς τα ποίμνια που εκτρέφονται σε καθαρόαιμη μορφή είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες ζήτησης».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, οι κυρίαρχοι λόγοι που οδήγησαν σχεδόν στον αφανισμό της φυλής Φλώρινας ήταν η έλλειψη εφαρμογής προγραμμάτων εξυγίανσης και γενετικής βελτίωσης στις καθαρόαιμες εκτροφές της φυλής, καθώς και οι ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις, γιατί «οι προβατοτρόφοι της χώρας μας, στην προσπάθειά τους για γρήγορη αύξηση της γαλακτοπαραγωγής των ποιμνίων τους, διασταύρωναν τα κοπάδια τους με φυλές υψηλότερης γαλακτοπαραγωγής».

«Επίσης», προσθέτει, «η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιοι φορείς επέδειξαν μικρή ευαισθησία για τη σημαντικότητα της διαφύλαξης των γενετικών πόρων της χώρας μας».

Η φυλή Φλώρινας (Πελαγονίας) σήμερα

Το πρόβατο της φυλής Φλώρινας παραδοσιακά εκτρεφόταν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως στους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης και λιγότερο σε αυτόν της Καστοριάς.

Το μεγαλύτερο ποίμνιο προβάτων της φυλής Φλώρινας είναι αυτό που εκτρέφεται σήμερα στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών και αποτελεί σημαντικό γενετικό υλικό, το οποίο μελετάται μεθοδικά ως προς τις διατροφικές του ανάγκες και τις παραγωγικές του αποδόσεις, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος και του κρέατος της φυλής.


Το πρόβατο Φλώρινας είναι λευκό, φέρει ένα χαρακτηριστικό μαύρο δακτυλίδι γύρω από τα μάτια, το οποίο δεν είναι πάντοτε ολοκληρωμένο και ποικίλλει σε μέγεθος, και έχει μαύρες κηλίδες στα αυτιά και τη μύτη.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, «σημαντικό είναι το γεγονός ότι είναι λιτοδίαιτα και πολύ ανθεκτικά στις δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες. Μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσουν τους ορεινούς και ημιορεινούς βοσκοτόπους και με ευκολία να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για την εύρεση της τροφής τους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι είναι ανθεκτικά σε μεταδοτικά νοσήματα, όπως μελιταίο πυρετό, ποδοδερματίτιδα, κοινούρωση (βούρλα), μαστίτιδα κ.λπ.».
 
agro-business.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Το πρόβατο της Φλώρινας Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.