Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent
ΑΝΤΙΓΡΑΦΉ ΑΠΟΣΠΆΣΜΑΤΟΣ ΚΏΔΙΚΑ

Tips για απολαυστικό πασχαλινό τραπέζι


Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Το απότομο πέρασμα από τη νηστεία της Σαρακοστής ή της Μ. Εβδομάδας σε ένα πιο βαρύ φαγητό την ημέρα του Μ. Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα κρύβει κάποιους κινδύνους. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

■ Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καταναλώστε ελαφρά γεύματα, με φρούτα και λαχανικά.
■ Βάλτε στη μαγειρίτσα περισσότερα χορταρικά και λαχανικά ή επιλέξτε κοτόσουπα για μία πιο ελαφριά επιλογή.
■ Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε με το χέρι από το τραπέζι.
■ Αφαιρείτε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.
■ Προτιμήστε κατσίκι, που έχει λιγότερο κορεσμένο λίπος (αν και πιο σκληρό) από το αρνί.
■ Καταναλώνετε σε κάθε γεύμα άφθονα λαχανικά.
■ Προτιμάτε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος, όπως στη σούβλα, σε σχέση με ψήσιμο στον φούρνο, στη γάστρα κ.λπ., ούτως ώστε το λίπος από το κρέας να απομακρύνεται κατά το σούβλισμα και να μη μένει στο μαγειρικό σκεύος.
■ Επιλέξτε συνταγές για κουλουράκια ή τσουρέκι όπου, αντί για ζωικό βούτυρο, να χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να γλιτώσετε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

■ Ατομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Η κατανάλωση κρέατος από αρνί, εντόσθια και γλυκάδια ζώων, καθώς και μαγειρίτσας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη των λεγόμενων πουρινών, οι οποίες είναι ουσίες κατά τον μεταβολισμό των οποίων στον οργανισμό παράγεται ουρικό οξύ.
■ Ατομα που έχουν υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση εντοσθίων, γλυκαδιών (π.χ. μαγειρίτσα, κοκορέτσι) και αλκοόλ.
■ Ατομα με προβλήματα στο στομάχι ή στο έντερο. Ισως τα πιο συχνά περιστατικά που συναντά κανείς την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες ημέρες είναι τα γαστρεντερικά, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα.
■ Ατομα με προβλήματα με την καρδιά τους. Οι απότομες αλλαγές από ένα νηστίσιμο ελαφρύ διαιτολόγιο σε ένα πασχαλινό πιο δύσπεπτο αυξάνει τις ανάγκες για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.
 
espressonews.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Tips για απολαυστικό πασχαλινό τραπέζι Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by ''Τεχνολόγος'' Γεωπόνος © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.