Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Καρδίτσα ενώνει την αλληλέγγυα γεωργίαΣτην Καρδίτσα και την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα από τις 17 έως τις 21 Μαΐου θα γίνει φέτος η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αγροτικής Αειφορίας του Forum Synergies, ευρωπαϊκής οργάνωσης που έχει στόχο την ενίσχυση και διάδοση βιώσιμων πρακτικών στις αγροτικές περιοχές.

Κεντρική θέση στη φετινή διοργάνωση θα έχουν η κοινωνική οικονομία, οι συνεταιρισμοί και οι από τη βάση πρωτοβουλίες και δίκτυα στις γεωργικές περιοχές της Ελλάδας.

Οι συναντήσεις αγροτικής αειφορίας που διοργανώνονται από το Forum Synergies είναι χώροι ζωντανής ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικής γνώσης μεταξύ τοπικών παραγόντων, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων από όλη την Ευρώπη.

«Η Αειφόρος Ανάπτυξη στην εποχή της κρίσης», με παρεμβάσεις για τα προβλήματα και τις προοπτικές στην Ευρώπη αλλά και με παρουσίαση της κατάστασης στην Ελλάδα, αποτελεί βασικό άξονα της φετινής Συνάντησης που συνδιοργανώνουν η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ.), το δίκτυο Ηλιόσποροι, το δίκτυο σπόρων Πελίτι και ο οργανισμός Euracademy.

Σε καιρούς κρίσης, όταν δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε κεφάλαια, ο μόνος τρόπος να βελτιώσεις τη χρήση τοπικών πόρων είναι μέσα από τη «συλλογική επένδυση» και την Κοινωνική Οικονομία, τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ., Βασίλης Μπέλλης, παραθέτοντας τα παραδείγματα τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων που στη διάρκεια της κρίσης προχώρησαν σε καινοτόμες παρεμβάσεις, όπως ο ενεργειακός συνεταιρισμός και οι συνεταιρισμοί στέβιας και υπερ-τροφών, τους οποίους οι προσκεκλημένοι της Συνάντησης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά.

Μαζί, όπως λέει, οι επισκέπτες «θα μάθουν για ένα “success story” αγροτικής ανάπτυξης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος LEADER, της συμμετοχής του τοπικού πληθυσμού και της έξυπνης χρήσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Θα συναντήσουν εκπροσώπους 13 αναπτυξιακών εταιρειών από όλη την Ελλάδα και θα επισκεφθούν επιτυχημένες συλλογικές πρωτοβουλίες στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα».

Η συνάντηση, εκτός από τις συζητήσεις και τα εξειδικευμένα εργαστήρια, όπου οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της τοπικής αειφορίας, στοχεύει να γίνει βήμα δημιουργία ευκαιριών για μελλοντικές συνεργασίες αλλά και φόρουμ διατύπωσης προτάσεων σε θέματα όπως το μέλλον των νέων γενιών στις αγροτικές περιοχές, τις τοπικές «τροφικές αλυσίδες» και τους κανόνες υγιεινής, τα βότανα και τη δημόσια υγεία και πολλά ακόμη.

Και μαζί, όπως λέει στο Forum Synergies ο Γιώργος Ψύχας, μέλος του δικτύου Ηλιόσποροι, φιλοδοξεί να δώσει απτές απαντήσεις στις συνέπειες της κρίσης προτείνοντας έναν άλλο τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης που σέβεται τα οικοσυστήματα και τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών.

«Θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε ιδέες από όλη την Ευρώπη στο πώς να διαχειριστούμε την κρίση που υπάρχει στην χώρα μας. Θα μοιραστούμε προβλήματα και λύσεις από τοπικές πρωτοβουλίες έως εθνικές προσπάθειες και θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν.

»Θα συνεργαστούμε με επαγγελματίες της Κ.ΑΛ.Ο., δίκτυα διάσωσης σπόρων όπως το Πελίτι, κινήματα από τα κάτω και όσους επισκέπτες φτάσουν στην Ελλάδα. Το 60% των νέων σήμερα στη χώρα είναι άνεργοι και 300.000 έχουν ήδη φύγει. Η φτώχεια αυξάνεται.

»Ως κινήσεις από τα κάτω δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση για τον άλλο».

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

kalo@efsyn.gr

efsyn.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Η Καρδίτσα ενώνει την αλληλέγγυα γεωργία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.