Χαιρετισμός Γ.Σταθάκη στο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στην έναρξη του 38ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου ...Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στην έναρξη του 38ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ. Ο Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς και της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία υποστήριξε ότι «άλλαξε τα πάντα». Εκτίμησε ότι «θα υπάρξει ενδιαφέρον για λιγνιτικές μονάδες και θα είναι πολύ ισχυρό, διαψεύδοντας έτσι στην πράξη όσους εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο και σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να διαθέσει προς πώληση και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ».

Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι οι κανόνες της ΕΕ επιβάλλουν:

· τη μείωση του ειδικού βάρους του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα
· μαζικές ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο της ενέργειας, με διαχωρισμό των δικτύων παραγωγής από την προμήθεια
· μία πλήρως απελευθερωμένη αγορά

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια στρατηγική με κεντρική επιδίωξη τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, με τρόπο συμβατό με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Η επιδίωξη αυτή υπαγορεύεται και από λόγους ενεργειακής ασφάλειας. Μέχρι το τέλος του έτους η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, όπου θα αποτυπώνεται η στρατηγική αυτή.

Δεύτερον, η Κυβέρνηση υπερασπίζεται τη διατήρηση του 51% της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, κάτι που ήδη κατάφερε να διασφαλίσει στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.

Τρίτον, απέναντι στη λογική της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, η Κυβέρνηση κάνει βήματα με τρόπο συντεταγμένο, με στόχο, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα να επιτυγχάνει τη ρύθμιση και όχι την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Προσέθεσε, δε, ότι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας και ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η απαγόρευση απολύσεων για ένα συγκεκριμένο διάστημα αποτελούν βασική αρχή της.

Αναφερόμενος στην επιλογή των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ να αποχωρήσουν από την αίθουσα την ώρα της ομιλίας του Υπουργού, ο κ. Σταθάκης σχολίασε ότι «η ΔΑΚΕ αποχώρησε διαμαρτυρόμενη, αλλά η Ν.Δ. προτείνει την ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα».

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Κωνσταντίνο Σιάκο, και συζήτησαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή.
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]