Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Με μειωμένο τίμημα η αγροτική εκμετάλλευση σε δασικές εκτάσεις


Προθεσμία ώς τις 12 Ιουνίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για να νομιμοποιήσουν δασικές, δημόσιες ή ιδιωτικές, εκτάσεις που έχουν εκχερσώσει μέχρι το 2007 και χρησιμοποιούν για αγροτικό ή κτηνοτροφικό σκοπό.

Με κοινή απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, που δημοσιεύτηκε χθες (ΦΕΚ 1492Β’), έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας ή δικαίωμα χρήσης καταβάλλοντας σε 100 δόσεις το οφειλόμενο αντίτιμο, που είναι μειωμένο έως και 83%.

Είναι η σημαντικότερη παρέμβαση της κυβέρνησης για το ξεμπλοκάρισμα των δασικών χαρτών, που αποτελεί τη βασικότερη εκκρεμότητα για την καθιέρωση κανόνων στη διαχείριση των εκτός σχεδίου περιοχών.

Λύνεται επίσης το σοβαρότερο πρόβλημα στην καταβολή κοινοτικών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αφού οι Βρυξέλλες έχουν απειλήσει να ζητήσουν επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δοθεί σε εκτάσεις με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Υπολογίζεται ότι μόνο στις 34 περιοχές για τις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες έχουν εντοπιστεί πάνω από δύο εκατ. στρέμματα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Οι περισσότερες παράνομα επιδοτούμενες εκτάσεις βρίσκονται στον νομό Λαρίσης (554.952 στρέμματα) και ακολουθούν η Ηλεία (302.556 στρ.), η Αχαΐα (198.227 στρ.), η Λακωνία (169.585 στρ.), η Μαγνησία (149.695 στρ.), η Μεσσηνία (139.683 στρ.), η Χαλκιδική (131.580 στρ.) και η Κοζάνη (109.078 στρ.).

Η προθεσμία αφορά το σύνολο της χώρας και όσοι δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα κηρυχθούν έκπτωτοι από τις δασικές υπηρεσίες.

Η διαδικασία εξαγοράς προβλέπεται από τον 998/1979 και τον δασοκτόνο νόμο του 2014, αλλά ελάχιστοι πολίτες φρόντισαν να επωφεληθούν ποντάροντας στις καθυστερήσεις στην εκπόνηση και κύρωση των δασικών χαρτών.

Με τον 4467/2017 έγιναν σημαντικές αλλαγές στην κατηγοριοποίηση και η αποπληρωμή της οφειλής γίνεται σε 100 δόσεις, με ελάχιστη καταβολή τα 30 ευρώ τον μήνα, ενώ με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο γινόταν εφάπαξ.

Παραμένει το όριο του 2007, χρονιά που εκδηλώθηκαν οι μεγάλες πυρκαγιές και ακολούθησε η αεροφωτογράφηση για το σύνολο της χώρας.
Οι τρεις παράμετροιΗ νέα κατηγοριοποίηση γίνεται με τρεις παραμέτρους:

• τη χρονολογία εκχέρσωσης,

• τον αρχικό χαρακτήρα της έκτασης (δασική, χορτολιβαδική, βραχώδης, κ.λπ.) και

• το ιδιοκτησιακό καθεστώς (δημόσιο ή ιδιωτικό).

Δύο είναι οι χρονολογίες-ορόσημο:

► Σε ευνοϊκότερο καθεστώς εντάσσονται παρεμβάσεις που έγιναν πριν από το 1975, οπότε ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα που θεσπίζει την προστασία των δασικών εκτάσεων.

► Οσες έγιναν μετά το 1975 και έως το 2007 επιβαρύνονται και με δαπάνη αναδάσωσης, που όμως μειώνεται στο 10% της αξίας της δασικής έκτασης που εκχερσώθηκε και καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Οι εκτάσεις αυτές δεν επιτρέπεται να αλλάξουν τον αγροτοκτηνοτροφικό χαρακτήρα τους.

Επιτρέπονται μόνον η κατασκευή υπόστεγων, δεξαμενών, χώρων που βοηθούν τις συγκεκριμένες χρήσεις και οι γεωτρήσεις. Οσοι εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία δεν θα υποβάλουν ενστάσεις κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάστηκε παραδείγματα με βάση υπολογισμού του κόστους εξαγοράς ή απόκτησης χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που καλλιεργούνται τα 600 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο χωρισμός γίνεται σε πέντε ομάδες και η οφειλή ανά στρέμμα έχει ως εξής:

1. Εξαγορά δημόσιας έκτασης που ξεκίνησε να καλλιεργείται πριν από το 1975 κοστίζει 270 ευρώ ανά στρέμμα, που σημαίνει μείωση 46% σε σχέση με τους προηγούμενους νόμους, με τους οποίους η οφειλή ήταν 500 ευρώ και έπρεπε να εξοφληθεί σε 4 δόσεις.

2. Χρήση δημόσιας δασικής γης πριν από το 1975 κοστίζει 120 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

3. Εξαγορά ιδιωτικής έκτασης που καλλιεργείται πριν από το 1975 κοστίζει 75 ευρώ και είναι μειωμένη κατά 58,3%. Με το προηγούμενο καθεστώς η οφειλή έπρεπε να εξοφληθεί εφάπαξ, ενώ ήταν 120 ευρώ.

4. Χρήση δημόσιας δασικής έκτασης από το 1975 έως το 2007 επιβαρύνεται με 180 ευρώ, τιμή 80,5% χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη, που ήταν 921,25 ευρώ.

5. Χρήση ιδιωτικής δασικής γης από το 1975 έως το 2007 κοστίζει 135 ευρώ, αντί των 801,25 ευρώ, που ισοδυναμεί με μείωση 83,2%.

Με άλλη υπουργική απόφαση επεκτείνεται η δωρεάν υποβολή ενστάσεων για δήμους και περιφέρειες που διαθέτουν εκτάσεις που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα αναδασμού.

«Δείξαμε ότι υπάρχει διέξοδος, με μεθοδικότητα και εργασία», επισημαίνει ο Σ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις προωθήθηκαν με σεβασμό στο Σύνταγμα και με κατανόηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια.


Χαρά Τζαναβάρα

efsyn.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Με μειωμένο τίμημα η αγροτική εκμετάλλευση σε δασικές εκτάσεις Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.