Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νέα μεθοδολογία αντιντάμπινγκ από την Ε.Ε. - κλείνουν μέχρι το τέλος του έτους τρεις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες


Την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά και το άνοιγμα των ευκαιριών για εξαγωγές αναζητά η Ε.Ε. στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που "κλείνει" ή που ξεκινά να διαπραγματεύεται. Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τα κίνητρα των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο Μαλτέζος προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέματα Εμπορίου, κατά τη Συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ.

Φυσικά, οι δύο αυτές κατευθύνσεις είναι αντικρουόμενες, γιατί τα ίδια ακριβώς κίνητρα έχουν και οι άλλες χώρες σε σχέση με τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Ταυτόχρονα, οι δυσκολίες που βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου στην "προστασία" των επιχειρήσεων εντός των αγορών τους, καθώς και η φιλελευθεροποίηση των αγορών, δημιουργεί επιφυλάξεις όσον αφορά τα κίνητρα της Ε.Ε., ιδιαίτερα από τη στιγμή που άλλες φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει θερμά τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ για συνολική συμφωνία με όλες τις χώρες μέλη και άλλες φορές προχωρά σε διμερείς διαπραγματεύσεις με κάθε χώρα ξεχωριστά για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Το πιο σημαντικό γεγονός της συνεδρίασης ήταν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία από την πλευρά του Συμβουλίου Υπουργών Εμπορίου, επί της διαπραγματευτικής εντολής του στις 3 Μαΐου 2017, για να αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου γύρω από Κανονισμό για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της ΕΕ (κανονισμός αντιντάμπινγκ).

Το σχετικό σχέδιο κανονισμού είχε υποβληθεί από την Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2016.

Η Επίτροπος κ. Μάλστρομ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι "έχουμε μία φιλόδοξη ατζέντα για τις συμφωνίες. Μόλις επέστρεψα από το Μεξικό, όπου είχα επαφές με αξιωματούχους για την επικαιροποίηση της συμφωνίας με το Μεξικό μέχρι το τέλος του 2017.

Προτεραιότητά μας είναι και η Ιαπωνία, όπου κάνουμε πρόοδο και θα έχουμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό την επόμενη εβδομάδα, και η Mercosur, όπου μπορούμε τουλάχιστον να φτάσουμε σε πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους με τις τέσσερις χώρες που την απαρτίζουν.

Επίσης, ενημέρωσα τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Χιλή, την Αυστραλία και τη νέα Ζηλανδία. Σε πρώτη φάση μέσα στον Μάιο θα προτείνουμε ένα σχέδιο συμφωνίας που θα το στείλουμε για έγκριση στο Συμβούλιο της Ε.Ε. για να ληφθεί η απόφαση εκκίνησης της διαπραγμάτευσης των συμφωνιών, μετά το καλοκαίρι.

Σήμερα είχαμε μεγάλη συζήτηση για το πώς οι εμπορικές συμφωνίες να μη μείνουν μόνο στο χαρτί, αλλά να λειτουργήσουν και στην πράξη. Να δουλέψουμε με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να σιγουρευτούμε ότι έχουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη των επενδύσεων και την εκμετάλλευση όλου του δυναμικού που φέρνουν στις εξαγωγές μας οι συμφωνίες αυτές."

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με το ενδεχόμενο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν, η κυρία Μάλστρομ απάντησε ότι "δεν ήταν στην ατζέντα, αλλά συζητήσαμε και για το Ιράν, όπου υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά. Σε αυτό το σημείο η Κομισιόν δεν σχεδιάζει κάποια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν, μια χώρα που δεν είναι μέλος του ΠΟΕ. Έχουμε βάλει προτεραιότητα στο να τους δώσουμε τεχνική και πολιτική βοήθεια για να μπουν στον ΠΟΕ."

Το Δεκέβριο στο Μπουένος Άιρες η σύσκεψη στον ΠΟΕ

Επιπλέον, στη συζήτηση που είχαν οι βουλευτές πέραν των διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συμφωνίες με Ιαπωνία, χώρες Mercosur και Μεξικό, αναλύθηκε η προστασία των επενδύσεων σε Βιρμανία / Μιανμάρ. Η Κομισιόν επίσης ανακοίνωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με Αυστραλία, Χιλή και Νέα Ζηλανδία τον Ιούνιο του 2017.

Το Συμβούλιο πραγματοποίησε επίσης απογραφή των εργασιών σχετικά με προσωρινά εμπορικά μέτρα για την Ουκρανία. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και των προσπαθειών οικονομικής μεταρρύθμισης που έχουν αναληφθεί από την Ουκρανία. Προστίθεται στις εμπορικές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Ακόμα, το Συμβούλιο συζήτησε τις προοπτικές της υπουργικής διάσκεψης του ΠΟΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες τον Δεκέμβριο του 2017. Η Κομισιόν παρουσίασε επίσης ένα έγγραφο προβληματισμού σχετικά με την παγκοσμιοποίηση.

agro24.gr


Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Νέα μεθοδολογία αντιντάμπινγκ από την Ε.Ε. - κλείνουν μέχρι το τέλος του έτους τρεις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.