Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πάρε μέρος στο κίνημα για τη χωριάτικη σαλάτα...


Αυτό το καλοκαίρι η εμβληματική ελληνική σπεσιαλιτέ θα λάμψει. Το «α» λανσάρει μια πανελλήνια κίνηση­ πλέκοντας το εγκώμιο της χωριάτικης σαλάτας και ­καλεί τα εστιατόρια και τις ταβέρνες να δημιουργήσουν τη δική τους ξεχωριστή εκδοχή και σπεσιαλιτέ.

Διαβάζοντας την υπέροχη, στιλάτη περιγραφή του Nigel Slater, του διάσημου food editor του «Observer», για τη χωριάτικη σαλάτα –αφού τη χαρακτηρίσει «απόλυτη σαλάτα του καυτού καλοκαιριού», υπογραμμίζει ότι «είναι καλύτερα να την τρως με άμμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και αλάτι στα χείλη»–, ζηλεύεις που δεν μπορείς να τη δοκιμάσεις ξανά για πρώτη φορά.

Αυτή η cool αίσθηση της νόστιμης αλεγρίας, ταυτισμένη για πάντα στο μυαλό όλων με τις διακοπές, είναι ίσως η πιο δυναμική διαφήμιση του τουριστικού μας προφίλ, ένα έδεσμα που συμπυκνώνει τέλεια τη γεύση της πατρίδας. Πέραν αυτού όμως, η Greek salad μας δεν περιορίζεται στα σύνορά μας. αποτελεί δημοφιλέστατο έδεσμα σε μοντέρνα, κοσμοπολίτικα εστιατόρια ανά την υδρόγειο και hit στους μπουφέδες των περισσότερων πολυτελών ξενοδοχείων – ακόμη και αν αυτά βρίσκονται στην Κίνα και την Ιαπωνία! Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία.

Στο δίκτυο των 25.000 delivery εστιατορίων της αμερικανικής εταιρείας GrubHub Seamless η δική μας χωριάτικη­ αναδείχτηκε by far Νο 1 στις προτιμήσεις των εκατοντάδων χιλιάδων πελατών, με την garden salad και τη Caesar να την ακολουθούν από απόσταση, στην 2η και την 3η θέση αντιστοίχως. «Η Greek salad είναι ένα ευέλικτο πιάτο με χιλιάδες κιλά γεύσης, που δεν θεωρείται απλώς συνοδευτικό αλλά πλήρες γεύμα χάρη στα λαχανικά και την πρωτεΐνη που τη συνοδεύει», έχει δηλώσει η πορτ-παρόλ της εταιρείας Allie Mack.

Εδώ στην Ελλάδα, πάλι, τη χαιρόμαστε μεν, αλλά δεν έχουμε κατανοήσει το διαμάντι που έχουμε στα χέρια μας. Δεν πάει­ πολύς καιρός που αρκετοί Έλληνες την απέφευγαν ως «τουριστική», παραβλέποντας τόσο τη γευστική δύναμη όσο και τη συμβολική αξία της. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια αυτή η κοντόθωρη νοοτροπία άλλαξε και μερικοί από τους καλύτερους σεφ την έχουν ανεβάσει σε υψηλές θέσεις της μοντέρνας νεοελληνικής γαστρονομίας, όπως η εξαιρετική «χωριάτικη γρανίτα» του «Funky Gourmet», η οποία έχει ταράξει τα νερά με πολύ θεαματικό τρόπο.

Ακριβώς­ γι’ αυτό αποφασίσαμε να λανσάρουμε φέτος το καλοκαίρι ένα Κίνημα για τη Χωριάτικη Σαλάτα σε ολόκληρη την Ελλάδα, να πλέξουμε το εγκώμιό της. Να καλέσουμε δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα να τιμήσουν την εμβληματική μας σπεσιαλιτέ και να την αναδείξουν διαλέγοντας τα καλύτερα υλικά για να δυναμώσουν τη γεύση της. ή μπορούν ακόμη και να την παραλλάξουν, προσθέτοντας νόστιμες ιδέες ή δίνοντάς της εντελώς ασυνήθιστη μορφή – όπως έκαναν η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος­ Ρούσσος με τη γρανίτα που αναφέραμε προηγουμένως ή ο Γιώργος Βενιέρης με την αποδομημένη χωριάτική του, όπου η πικράδα της ελιάς συνεπικουρούνταν από bitter σοκολάτα!


Εμείς από την πλευρά μας, με την ευγενική υποστήριξη της εξαιρετικής φέτας Δωδώνη, θα προβάλουμε ευρέως αυτήν την προσπάθεια, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες και τις περιγραφές που θα μας στέλνει κάθε εστιατόριο για τη δική του χωριάτικη, σε ένα ειδικό mini-site που θα ανεβεί στις 25/5 από το www.athinorama.gr. Φιλοδοξούμε έτσι να δημιουργήσουμε ένα κύμα που θα νοστιμίσει για τα καλά το καλοκαίρι μας και θα παροτρύνει τους horiatiki maniacs να δοκιμάσουν όσο το δυνατόν πιο πολλές.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια θα μπορούσαν να είναι τα μονοπάτια της ανανέωσης και της εξέλιξης της χωριάτικης, ώστε να αφήσουν οι σεφ το μυαλό τους ελεύθερο στη δημιουργία. Αρχής γενομένης από τα πιο βασικά, θα πούμε ότι η ντομάτα, η οποία σημειωτέον δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο διότι­ χάνει το άρωμά της, οφείλει να είναι εξαιρετική, αληθινά­ δια­λεχτή και να έχει εξαιρετική­ γεύση.

Παρεμπιπτόντως έχω ολοζώντανη στο μυαλό μου την εξαιρετική χωριάτικη της «Μαρίνας» στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής, της οποίας ο ιδιοκτήτης, ο Κώστας Κανακάρης, έχει συμβόλαιο με παραγωγό που καλλιεργεί γι’ αυτόν τις φανταστικές ντομάτες της ποικιλίας Μπελαντόνα.

Καθοριστικό ρόλο στη χωριάτικη παίζει, βέβαια, και η φέτα, η οποία τονίζουμε ότι πρέπει να είναι οπωσδήποτε ελληνική και για την ακρίβεια γνήσια ΠΟΠ. Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται λευκό τυρί Δανίας και Γερμανίας σε ένα τόσο εμβληματικό πιάτο για να μειωθεί το κόστος. Μια τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί με γευστική προδοσία. Εκτός από τη φέτα, ωστόσο­, μπορεί να παίξει μεγάλη ποικιλία τυριών όπως το γαλοτύρι, το τουλουμοτύρι, το κατίκι και η κοπανιστή.

Έπειτα τα προϊόντα ΠΟΠ με ξεχωριστή γευστική ταυτότητα αναβαθμίζουν και το γαστρονομικό, και το επικοινωνιακό δυναμικό της. Έτσι λοιπόν, αντί για απλά κρεμμύδια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα γλυκά νεροκρέμμυδα της Ζακύνθου ή τα ιδιότυπα της Σάμου, φυσικά ελιές Καλαμών αλλά και άλλες ποικιλίες, ενώ η γνήσια πιπεριά Φλωρίνης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Στα μυρωδικά εκτιμούμε μεν τη ρίγανη, αλλά το θυμάρι δίνει άλλον τόνο, ο δυόσμος αρωματική δροσιά, η κάππαρη και η αλμύρα edge. 

Στον Mark Bittman, συντάκτη των «New York Times», αρέσει πολύ η δροσιστική χωριάτικη, όπου η ντομάτα μπλέκεται μαζί με καρπούζι, ενώ ο Jamie Oliver δεν διστάζει να της προσθέσει αμύγδαλα και να τη σερβίρει με ρεβίθια και σπανάκι, βάζοντας στο πλάι γιαούρτι με μέλι. Ας θριαμβεύσει η χωριάτικη σαλάτα τούτο το καλοκαίρι!

athinorama.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter


Πάρε μέρος στο κίνημα για τη χωριάτικη σαλάτα... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.