Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Σβήνει» η σταφίδα στην Ηλεία


Πρόσωπα σκαμμένα από τον ήλιο και η απόγνωση ζωγραφισμένη πάνω τους. Η σταφίδα σβήνει από το χάρτη της Ωλένης. Το φαινόμενο της ξηρότητας των φυτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις αποδίδεται σε κάποιο μύκητα, ωστόσο τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων θα δώσουν σαφείς απαντήσεις. Χθες η αυτοψία στην περιοχή του Σοπίου και του Χειμαδιού, από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο, το γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σταύρο Βέρρα, τον πρώην δήμαρχο Ωλένης Γιάννη Παναγόπουλο και γεωπόνους του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Ηλείας, επιβεβαίωσε την απελπιστική κατάσταση

Απελπισμένοι οι παραγωγοί

Το στίγμα της ολοκληρωτικής καταστροφής έδωσε ο παραγωγός από το Χειμαδιό Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος. «Μένει να δούμε εάν θα μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από αυτό, αν και όπως λένε οι γεωπόνοι δεν υπάρχει περίπτωση. Φοβόμαστε ότι εάν όντως είναι ο μύκητας, τότε πιστεύουμε ότι θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα. Αυτό βέβαια για εμάς είναι οικονομική καταστροφή. Είναι δυνατό να καλλιεργείς 8 στρέμματα χωράφι και τελικά να μην παίρνεις τίποτα; Εάν μας πουν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναμπέλωση της σταφίδας, εμείς τι θα κάνουμε; Που θα βρούμε τα λεφτά για νέα καλλιέργεια, να ξεκινήσουμε από την αρχή; Ούτε η περσινή χρονιά ήταν καλή για εμάς, για να πούμε ότι εισπράξαμε κάτι. Είχαμε πολλά σαπίσματα, πολλές βροχές και ο κόσμος έπαθε μεγάλη ζημιά».

Ο πρόεδρος της ΤΚ Καράτουλα Γιώργος Τσατσαμπάς εξήγησε πως όλη η περιοχή του δήμου Ωλένης έχει το πρόβλημα αυτό στην σταφίδα. «Αυτό για εμάς σημαίνει πλήρη καταστροφή. Καταστραφήκαμε και πέρσι με τις πλημμύρες και φέτος με τα ξερά φυτά. Μας είπε ότι μάλλον είναι μύκητας, ξεκινάει από πάνω και κατεβαίνει κάτω στην ρίζα με αποτέλεσμα να ξεραίνεται όλο το φυτό. Αν μπορέσει να συνέλθει το φυτό με κάποιο φάρμακο έχει καλώς. Αν δεν μπορέσει τότε θα πρέπει να γίνει ξερίζωμα και αναμπέλωση από την αρχή. Έχουμε προτείνει όπως είναι η αναμπέλωση για τα αμπέλια να γίνει και για την σταφίδα, να το προωθήσει η Περιφέρεια, καθώς τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά. Είναι σχεδόν 2000 ευρώ το στρέμμα και όταν κάποιος έχει 30 στρέμματα μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ότι τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά. Είμαστε σε αδιέξοδο, καθώς είναι πολλά τα έξοδα στη φροντίδα της σταφίδας που πρέπει να καλύψουμε. Εάν δεν βρεθεί μία λύση, οικονομικά είμαστε κατεστραμμένοι» είπε.

Από πέρυσι το καλοκαίρι άρχισε να εμφανίζεται η ασθένεια

Ο σταφιδοπαραγωγός από τη Μαγούλα Γιάννης Παπαδόπουλος εξήγησε πως πέρυσι το καλοκαίρι άρχισε να εμφανίζεται η ασθένεια με αλλαγή στο χρώμα των φύλλων και πτώση του, κάτι που έπρεπε να συμβεί τον Οκτώβριο. «Οι γεωπόνοι μας έλεγαν ότι μπορεί να είναι κάποιο τζιτζίκι, κάποιο κουνούπι κτλ. Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος που μπήκαμε να κλαδέψουμε είδαμε τα κλήματα ξερά, πείροι ξεροί- οι βέργες που είναι για την παραγωγή ξερές και το πρόβλημα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα είναι τόσο έντονο. Και παλιά παρουσιαζόταν σε ένα κτήμα με 5000 φυτά να βρεις τα 5. Τώρα από τα 2000 φυτά έχουν τα 1500 πρόβλημα. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα είμαστε σε απόγνωση και δεν ξέρουμε τι θα πουν οι ειδικοί. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε να τα ξεριζώσουμε από την αρχή. Τα έξοδα είναι μεγάλα και δεν έχουν αποδώσει ακόμα οι καλλιέργειες. Εμείς μπαίνουμε σε ένα Γολγοθά και δεν ξέρω εάν έχουμε και τα κουράγια να το κάνουμε γιατί και οι τιμές δεν πάνε πάρα πολύ καλά, τα έξοδα μεγαλώνουν, τα πετρέλαια είναι πολλά και είμαστε σε απόγνωση. Μακάρι να μην χρειαστεί να τα ξεριζώσουμε αλλά φοβάμαι ότι θέλουν ξερίζωμα». Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως με το ξεκίνημα της καλλιέργειας από την αρχή θα χαθούν πέντε με έξι χρόνια και στο μεταξύ η απώλεια του εισοδήματος θα είναι πολύ σοβαρή. «Έχουμε απελπιστεί, οι τιμές δεν είναι σωστές, εμείς έχουμε μάθει αυτό να κάνουμε. Δεν προσφέρεται η περιοχή μας για κάτι άλλο. Μακάρι να βρούμε το κουράγιο να βοηθήσει η πολιτεία, να σφίξουμε τα δόντια και να προχωρήσουμε. Εάν η πολιτεία δεν σταθεί στο πλευρό των αγροτών σε αυτή τη συγκυρία όλοι θα εγκαταλείψουμε όλοι» είπε γεμάτος απελπισία

Ενδείξεις για μύκητα

Σε δηλώσεις του ο γεωπόνος και γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Σταύρος Βέρρας, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις καλλιέργειες σταφίδας της περιοχής και σε μικρότερη έκταση στα αμπέλια. «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή το διερευνούμε, πήραμε δείγματα για να τα στείλουμε στο Μπενάκειο και πιθανά να έρθουν και οι ερευνητές για να δουν επί τόπου το θέμα. Δεν είναι εύκολη η πρώτη εκτίμηση χωρίς αναλύσεις. Θεωρώ από την εμπειρία μου, ότι το πρόβλημα είναι μυκητολογικό. Στην πορεία θα δούμε τι πάθηση μπορεί να είναι και τι χρόνο θα πάρει η αποκατάσταση των καλλιεργειών. Οι καλλιέργειες αυτές όπως φαίνεται δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν και μάλλον θα πρέπει να αντικατασταθούν. Αλλά το θέμα είναι να βρούμε το αίτιο για να μην επαναληφθούν τα προβλήματα στο μέλλον» είπε ο κ. Βέρρας και σημείωσε πως τα αμπέλια και οι σταφίδες στην σημερινή κατάσταση θα χρειαστεί να αντικατασταθούν και τα χωράφια να μείνουν ένα με δύο χρόνια σε αγρανάπαυση για να απομακρυνθεί το μόλυσμα. «Σίγουρα είναι σοβαρή η ζημιά για τον κόσμο και υπάρχει και αμφιβολία για το μέλλον για το εάν μπορούν να αποκατασταθούν οι ζημιές αυτές, ώστε να έχουμε παραγωγή στην περιοχή όπως παλαιότερα. Πρέπει να βρούμε πρώτα τα αίτιο και μετά να δούμε τι μπορούμε να προτείνουμε στους παραγωγούς».

Ο κ. Βέρρας εκτίμησε πως το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κάποιο φυτοφάρμακο.
Εμφανίστηκε πέρυσι και από τον ίδιο χρόνο και παλιότερα οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν τα ίδια φάρμακα. Παράλληλα επισήμανε πως δεν πιστεύει τα φάρμακα αυτά να χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλες δόσεις και να ήταν ακατάλληλα. Εξήγησε δε, πως το πρόβλημα δεν έχει εμφανιστεί σε άλλες περιοχές καλλιέργειας σταφίδας, όπως η Αχαΐα, η Μεσσηνία, η Κορινθία και η Αιγιάλεια, παρά μόνο στην Ηλεία.

Η περιοχή της Ωλένης πλήττεται για δεύτερη συνεχή χρονιά

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος τόνισε πως «… από τις πρώτες εξετάσεις δεν έχουμε το αίτιο που προκάλεσε την ζημιά και γι’ αυτό ξεκινάμε νέα διαδικασία εξειδικευμένων εξετάσεων ψάχνοντας για βακτήριο ή και για μύκητα. Το σίγουρο είναι ότι η περιοχή πλήττεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και πλήττεται και η ίδια η οικονομία. Το Σεπτέμβρη του 2016 χάθηκαν μεγάλες ποσότητες σταφίδας από τα καιρικά φαινόμενα και φέτος έρχεται να προστεθεί η ζημιά, που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση των παραγωγών. Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας με τις υπηρεσίες της, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς και ελπίζω την επόμενη εβδομάδα από τις δεύτερες εργαστηριακές εξετάσεις να υπάρξει το αίτιο, ώστε οι υπηρεσίες μας να εκδώσουν οδηγίες για την αντιμετώπιση του για την καλύτερη εξέλιξη της καλλιέργειας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προστατέψουμε την καλλιέργεια και να θωρακίσουμε το εισόδημα των παραγωγών» είπε ο κ. Μητρόπουλος. Για το θέμα της αναμπέλωσης επισήμανε πως θα εξεταστεί ως προοπτική, αλλά πρώτα αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα και συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την τελική απόφαση.

  ilialive.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter


«Σβήνει» η σταφίδα στην Ηλεία Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.