Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Διαφωνεί η ΠΟΣΔΕΠ με την πανεπιστημιοποίηση των ''ΤΕΙ'' Αθήνας & Πειραιά ...


Την έντονη διαφωνία της διατυπώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) με την εξαγγελία του πρωθυπουργού να συγχωνευθούν τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά και να συγκροτήσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και απευθύνει τα ερωτήματα:

1. Ποιος ο στρατηγικός στόχος και η σκοπιμότητα αυτής της απόφασης, σε ποιο στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης εντάσσεται, με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν αυτά τα δυο ΤΕΙ να αξιολογηθούν και να μετατραπούν συγχωνευόμενα σε ένα Πανεπιστήμιο;

2. Προϊόν ποια διαβούλευσης και με ποιους φορείς αποτελεί αυτή η σημαντική εξαγγελία;

Η ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι “στις σχετικά πρόσφατες εξαγγελίες για το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας από τον κ. Γαβρόγλου, τόσο δημοσίως όσο και στις συναντήσεις με τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, καμία αναφορά δεν είχε γίνει, ούτε καν ως πρόθεση, για την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ”.

Η ΠΟΣΔΕΠ κάνει λόγο για κυβερνητικές παλινωδίες και προτάσεις και πυροτεχνήματα ¨που εκτοξεύονται στον αέρα για λαϊκή κατανάλωση και εντυπωσιασμό” και καλεί την κυβέρνηση “να παρουσιάσει μια κυβερνητική θέση για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας η οποία να είναι συγκροτημένη, σταθερή, προϊόν ουσιαστικού και όχι προσχηματικού διαλόγου και απαλλαγμένη από ανερμάτιστες επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ

Για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε σε μια σειρά εξαγγελιών μεταξύ των οποίων και η ίδρυση νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσω της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά.

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
“…Πρόθεσή μας λοιπόν και επιθυμία μας, είναι μετά από διαδικασίες αξιολόγησης, αυτά τα δύο Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να δημιουργήσουν ένα νέο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ένα νέο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής…”

ενώ ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι:
“…Τα ΤΕΙ κατ' αρχήν είναι ΑΕΙ, είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Λέμε, επειδή έχουν τα συγκεκριμένα ΤΕΙ εξαιρετικά υψηλού επιπέδου Τμήματα και ήδη συνεργάζονται εδώ και χρόνια, να διερευνήσουμε αυτή τη δυνατότητα…”.

Τέτοιου είδους αντιφάσεις αλλά και παλινδρομήσεις από την Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και στόχο, δυστυχώς ταλανίζουν συνεχώς τα τελευταία δυο χρόνια την Ανώτατη Εκπαίδευση. Να θυμίσουμε το “Νόμο Μπαλτά” που ποτέ δεν έφτασε στη Βουλή, το “Νόμο Αναγνωστοπούλου” για τα Μεταπτυχιακά, που αποσύρθηκε από τη Βουλή, τον “Εθνικό Διάλογο” για την Παιδεία που δεν κατέληξε πουθενά για την Ανώτατη Εκπαίδευση, προτάσεις φανταχτερές (όπως ότι θα καταργήσουμε τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια) που διατυπώνονται εκτός διαβούλευσης και χωρίς να συνοδεύονται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, από ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας και εφαρμογής.

Να σημειωθεί ότι στις σχετικά πρόσφατες εξαγγελίες για το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας από τον κ. Γαβρόγλου, τόσο δημοσίως όσο και στις συναντήσεις με τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, καμία αναφορά δεν είχε γίνει, ούτε καν ως πρόθεση, για την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ.

Ποιος ο στρατηγικός στόχος και η σκοπιμότητα αυτής της απόφασης, σε ποιο στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης εντάσσεται, με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν αυτά τα δυο ΤΕΙ να αξιολογηθούν και να μετατραπούν συγχωνευόμενα σε ένα Πανεπιστήμιο; Προϊόν ποια διαβούλευσης και με ποιους φορείς αποτελεί αυτή η σημαντική εξαγγελία;

Η Ανώτατη Εκπαίδευση δε χρειάζεται παλινωδίες καιπροτάσεις πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται στον αέρα για λαϊκή κατανάλωση και εντυπωσιασμό. Αντιθέτως, χρειάζεται σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος να βασίζεται σε συναινετικό διάλογο με χρονοδιάγραμμα και σαφείς στόχους.Απαιτείται, επίσης, ενίσχυση της αυτονομίας και επαρκή χρηματοδότηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθώς η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης δεν πρέπει να θεωρείται δαπάνη αλλά η πιο αποδοτική επένδυση για την ανάπτυξη της Χώρας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να παρουσιάσει μια κυβερνητική θέση για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας η οποία να είναι συγκροτημένη, σταθερή, προϊόν ουσιαστικού και όχι προσχηματικού διαλόγου και απαλλαγμένη από ανερμάτιστες επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες.

Ο Πρόεδρος

Στάθης Ευσταθόπουλος
Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

Ο Γραμματέας

Χαράλαμπος Φείδας
Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ
 
esos.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Διαφωνεί η ΠΟΣΔΕΠ με την πανεπιστημιοποίηση των ''ΤΕΙ'' Αθήνας & Πειραιά ... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 2:50 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.