Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΒΦΛ : Αναστολή της άδειας των Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης


Ακυρώθηκε την Τετάρτη 3 Μαΐου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου με την οποία έλαβε άδεια λειτουργίας για το εργοστάσιο της πρώην ΒΦΛ η εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ.

Αναλύοντας την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ – Θ, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Τάκης Εμμανουηλίδης παρατήρησε: «Το είχαμε αναφέρει τότε που τέθηκε το θέμα της αδειοδότησης, ζητώντας από τον αντιπεριφερειάρχη να σταθεί ιδιαιτέρως προσεκτικός στην υπογραφή του. Διότι, σύμφωνα με τα τότε δεδομένα κρίναμε ως τουλάχιστον προκλητικό να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην άδεια λειτουργίας.

Μάλιστα, του είχα τονίσει σε δημόσιο λόγο, ότι οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Κοντολογίς τον είχα προειδοποιήσει αφού ήταν θέμα κοινής λογικής. Σίγουρα ο αντιπεριφερειάρχης υπέγραψε μια εισήγηση της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας ωστόσο η προσέγγιση του θέματος θα μπορούσε να είναι προσεκτικότερη. Όχι μόνο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και από τους πολιτικούς προϊσταμένους.

Το θέμα έχει μια συνέχεια διότι και η προηγούμενη άδεια δόθηκε υπό το κράτος μιας ασφυκτικής χρονικής πίεσης. Ή επομένως θα δεχθούμε ότι επικρατεί μια κατάσταση σε επίπεδο έκδοσης αδειών ή θα δεχθούμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τουλάχιστον περίεργο συμβαίνει. Η προηγούμενη άδεια εκδόθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 2015. Αλλά με τους γνωστούς ρυθμούς που κινείται η ελληνική γραφειοκρατία είναι τουλάχιστον προκλητική η ταχύτητα, κάτι που είχαμε επισημάνει».

Στο επιχείρημα των εργαζομένων, ότι η ανάκληση της αδειοδοτήσεως σηματοδοτεί και το λουκέτο του εργοστασίου, ο Τάκης Εμμανουηλίδης σημείωσε:

«Το αν κλείνει ή όχι το εργοστάσιο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση κι εξηγούμαστε εξαρχής ότι εμείς δεν αλλάξαμε διόλου τη θέση μας. Πρόθεση δεν είναι το κλείσιμο του εργοστασίου. Ζητούμενο είναι να λειτουργήσει με πλήρη ασφάλεια και εργασιακή νομιμότητα. Προτεραιότητα φυσικά είναι η ασφάλεια. Η λειτουργία του εργοστασίου ασφαλώς και είναι επιθυμητή από την τοπική κοινωνία και γενικότερα την κυβέρνηση, σε μία εποχή με τρομακτική κρίση της ανεργίας. Υπάρχει όμως τεράστια ευθύνη έναντι του κόσμου για την ασφάλειά του, μιας και η υπόθεση αφορά σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας. Άρα, σκοπός μας είναι να λειτουργήσει με απόλυτη κανονικότητα και με πλήρη ασφάλεια».

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Εμμανουηλίδη, οι υπηρεσίες έπραξαν εκείνο ακριβώς που όφειλαν. Η αδειοδότηση, την οποία και είχανε καταγγείλει δεν ήταν συμβατή με την κανονικότητα. Όταν υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις παραβίασης της κανονικότητας είναι αδύνατον η αντιπεριφέρεια, είτε σε υπηρεσιακό είτε σε πολιτικό σκέλος, να διευκολύνει την αντικανονικότητα. «Εξαρχής, το μόνο μας μέλημα ήταν και παραμένει η λειτουργία του εργοστασίου υπό συνθήκες κανονικότητας και μονιμότητας. Όλες οι ενέργειες συνέτειναν προς την αυτή κατεύθυνση. Αν ορισμένοι θέλουν να υποστηρίζουν πως ενδιαφερόμαστε για το κλείσιμο του εργοστασίου προκαλώ να θυμηθούν όλη της διαδρομή μας. Εμείς παραμένουμε στοιχημένοι στις αρχές μας. Πάνω από όλα η νομιμότητα και η κανονικότητα», επανέλαβε ο βουλευτής.

Ένδικα μέσα από τη ΒΦΛ

Ο κ. Μαρκόπουλος είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει προσφυγή στη δικαιοσύνη από πλευράς ΒΦΛ, σε σχέση με την απόφαση της Αποκεντρωμένης που ακυρώνει την άδεια της εταιρίας Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ. «Το τι θα κάνει η δική μας υπηρεσία θα μας το πουν οι δικηγόροι» κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης. Χθες το απόγευμα το σωματείο υποστήριξε ότι σύμφωνα με δική του ενημέρωση, καμία δικαστική προσφυγή δεν υπάρχει ως χθες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος μίλησε χθες στους δημοσιογράφους και πάλι για τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, με πρώτο και καλύτερο εκείνο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Εξήγησε ότι το μεσημέρι της Δευτέρας κοινοποιήθηκαν στη διεύθυνση ανάπτυξης οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε η εταιρεία και αφορούν όλες σε ένδικα μέσα που ασκήθηκαν. "Μελετούμε το τι ακριβώς θα πράξουμε στο εξής κι αυτό θα εξαρτηθεί", παρατήρησε ο κ. Μαρκόπουλος, "από το τι θα μας συμβουλεύσουν οι δικηγόροι καθώς" όπως εξήγησε "το θέμα έχει πλέον και τη νομική πλευρά του". Αφήνει δηλαδή και πάλι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Στην επόμενη ερώτηση, σχετικά με την εποχή αδειοδότησης της εταιρείας Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ από την υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, απάντησε επαναλαμβάνοντας κατ’ ουσίαν παλαιότερές του δηλώσεις. Ειδικότερα, διευκρίνισε: «Η γνωμοδότηση που τότε ζητήσαμε και πήραμε από δικηγόρο ήταν θετική. Αυτό το έχω επαναλάβει και στο παρελθόν. Καταγράφεται άλλωστε και στην απόφαση της 22ας Φεβρουαρίου βάσει της οποίας η υπηρεσία μας έδωσε άδεια στην εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ».

Με πληροφορίες από το proininews.gr
agro24.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

ΒΦΛ : Αναστολή της άδειας των Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: