Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Ρήγμα» στους G7 για την κλιματική αλλαγή


Διαφοροποιήθηκαν οι ΗΠΑ από τις υπόλοιπες χώρες του G7 στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. H τελική ανακοίνωση της διάσκεψης της ομάδας των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν τις λοιπές χώρες της ομάδας, ως προς την έκφραση υποστήριξης των προβλεπομένων στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Όλες οι χώρες-μέλη της ομάδας -εκτός των ΗΠΑ- επιβεβαίωσαν “την ουσιαστική δέσμευσή τους” στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας, αναφέρεται σχετικά.

Όπως αναφέρει το Bloomberg για πρώτη φορά στην ιστορία, η τελική ανακοίνωση των G7 δίνει στην αμερικανική πλευρά τον δικό της χώρο για να δηλώσει ότι «βρίσκεται σε διαδικασία επανεξέτασης» και δεν μπορεί να συμμετάσχει στη συζήτηση. Τα άλλα έξι μέλη της συνόδου δεσμεύτηκαν εκ νέου στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, επί της οποίας ο Τραμπ είχε τουιτάρει το Σάββατο ότι θα αποφάσιζε την επόμενη εβδομάδα.

Στενός συνεργάτης του Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έλαβε καμία δέσμευση για το θέμα και θα συνεχίσει να το μελετά, ώστε να καταλήξει σε μια απόφαση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Α. Μέρκελ η οποία ανέφερε ότι η διάσκεψη των χωρών-μελών «είχε “μία απογοητευτική” συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού». «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία. Αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπαναχωρήσουμε από τις θέσεις μας», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες επιβεβαιώθηκε η τήρηση των δεσμεύσεων όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που προηγήθηκε. Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι ηγέτες της G7, δεσμεύονται επίσης για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για “την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού,” ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών. Οι ηγέτες «βρήκαμε μια λογική λύση» για εμπόριο που δεσμεύεται σε ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες, ανέφερε η Αγγ. Μέρκελ.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος θέλει να βρει «φιλικούς τρόπους» με την ΕΕ, αλλά κι άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση δίκαιων εμπορικών πρακτικών στις εμπορικές σχέσεις.

Ωστόσο αξιωματούχος που συμμετείχε στη Σύνοδο τονίζει ότι το προσχέδιο υπολείπεται σαφώς των προηγούμενων ανακοινωθέντων των G7.

Για τη Ρωσία η ανακοίνωση αναφέρει την ετοιμότητα των κρατών να εξετάσουν την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ειδική αναφορά υπάρχει στη Βόρεια Κορέα. Όπως αναφέρεται η χώρα “εξελίσσεται σε ουσιαστική απειλή” για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Παράλληλα, εκφράζεται η ετοιμότητα της G7 για την ενίσχυση των μέτρων εμπορικού και οικονομικού περιορισμού κατά της Βόρειας Κορέας, εκτός κι αν εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.

Η ομάδα G7 εκφράζει επίσης, την ανησυχία της για την κατάσταση της κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα, καλώντας για την αποστρατικοποίηση των «αμφισβητούμενων περιοχών».

real.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
«Ρήγμα» στους G7 για την κλιματική αλλαγή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: