ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ο Κηφισός αντέχει τη ρύπανση


Ένας ερωδιός ανοίγει τα φτερά του και πετά κατά μήκος του Κηφισού, στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Το μοναδικό στιγμιότυπο κατέγραψαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές υπάλληλοι της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής

Επιστρέφει η ζωή στον Κηφισό, κόντρα στις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις! Είδη μεταναστευτικών πουλιών, ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς εντόπισαν σε σημεία του ποταμού (κυρίως στα όρια των Δήμων Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης και Μεταμόρφωσης) οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, στη διάρκεια ελέγχων κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ακόμη ότι, σε αντίθεση με τις περσινές αυτοψίες των ελεγκτών, δεν εντοπίστηκαν νεκρά ψάρια, ενώ τα νερά βρέθηκαν καθαρά και διαυγή, χωρίς χρωματισμούς και οσμές.

Φαίνεται ότι ο Κηφισός αντέχει, παρά τη ρύπανση. Γιατί, πέρα από σημάδια αναγέννησης, οι ελεγκτές διαπίστωσαν πλήθος απορρίψεων κάθε είδους απορριμμάτων και υλικών, όπως μεταλλικά δοχεία, πλαστικά μπουκάλια, ελαστικά αυτοκινήτων, έπιπλα, κλαδιά, μπάζα κ.ά. Μοιάζει να επιμένουν τα... ανθρώπινα χέρια που πετούν ό,τι βρουν, όπου βρουν.

Οπως προανήγγειλε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Γ. Καραμέρος, πρόκειται να ενταθούν οι έλεγχοι και οι επιτόπιες αυτοψίες, ενώ θα αυξηθεί και ο ρυθμός των δειγματοληψιών των υδάτων του ποταμού.

Πολύ σύντομα, επισημαίνει ο κ. Καραμέρος, πρόκειται να ξεκινήσει «η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης διατήρησης ενός μοναδικού φυσικού πόρου σπάνιας ομορφιάς και πλούσιας βιοποικιλότητας», με τη συνεργασία αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

Οσοι ενδιαφέρονται, τους προσφέρεται η δυνατότητα να γνωρίσουν τις όχθες και τα παρακλάδια του Κηφισού στη βόρεια Αθήνα, εκεί που το νερό ρέει δίπλα σε πλατάνια, βατομουριές και καλαμιές, εκεί όπου εμφανίζονται ποταμοκέφαλοι, αττικόψαρα, χελώνες και χέλια, την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «RIVER PARTY 2017» που το οργανώνει η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής. Περισσότερες πληροφορίες: http://symmaxiapolitonmetsis.blogspot.gr/

efsyn.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ο Κηφισός αντέχει τη ρύπανση Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: