Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τα φυτά έχουν αντίληψηΤα φυτά έχουν αντίληψη. Θυμούνται, ακούνε, επικοινωνούν και αυτοπροστατεύονται, λένε οι επιστήμονες. Από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται διαρκώς έρευνες, με σκοπό να διαπιστώσουν οι επιστήμονες, την ικανότητα αντίληψης των φυτών.Σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φυτά αισθάνονται, διαισθάνονται και ακούνε.Οι ερευνητές λένε ότι επειδή είναι περίτεχνα σχεδιασμένοι οργανισμοί, γι’ αυτό καταφέρνουν να επιβιώνουν σε όλες τις συνθήκες.

Τα πειράματα

Το 1890 ο Αμερικανός φυτοκόμος Λούθερ Μπάρμπανγκ, ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να γονιμοποιήσει φυτά, ώστε να δημιουργήσει νέες ποικιλίες.Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, ο φυτοκόμος ανέπτυξε μία είδους επικοινωνία, με το φυτό που ήθελε να αναπτυχθεί διαφορετικά.Ο τρόπος με τον οποίο το κατάφερε αυτό, ήταν να μιλάει στο φυτό με ήρεμο τόνο.Όπως διαπίστωσε, το φυτό αντέδρασε θετικά.


Το πείραμα του Κληβ Μπάξτερ

Πολλά χρόνια αργότερα, ο ειδικός στους ανιχνευτές αλήθειας Κληβ Μπάξτερ, έκανε άλλο ένα πείραμα, με δύο φυτά και έξι εθελοντές.Τα φυτά τοποθετήθηκαν σε ένα δωμάτιο και οι εθελοντές πέρασαν μπροστά από το πρώτο φυτό.Το ένα φυτό όμως καταστράφηκε επίτηδες από τον τελευταίο εθελοντή, όπως του είχε ζητήσει να κάνει ο Μπάξτερ.Στη συνέχεια το δεύτερο φυτό συνδέθηκε με έναν παλμογράφο και τα έξι άτομα πέρασαν πάλι από μπροστά του.Όταν το άτομο που είχε καταστρέψει το πρώτο φυτό πλησίασε, το μηχάνημα κατέγραψε μια «αναταραχή» στους ανθούς και στα κλαριά.Ο Μπάξτερ με τη βοήθεια μηχανήματος, είχε αποδείξει ότι υπάρχει επικοινωνία, ανάμεσα στον άνθρωπο και στο φυτό.Αυτό το πείραμα ήταν η αφορμή για να αρχίσουν έρευνες στη NASA, αναφορικά με την μνήμη που διαθέτουν τα φυτά.


Οι αισθήσεις των φυτών

Ακολούθησαν κι άλλα πειράματα και σε όλα διαπιστώθηκε ότι οι φυτικοί οργανισμοί, έχουν αισθήσεις και δικό τους τρόπο έκφρασης.Ο ερευνητής Τζορτζ Μίλσταϊν υποστήριξε ότι όχι μόνο λαμβάνουν ηχητικά ερεθίσματα, αλλά έχουν και προτιμήσεις.Όπως ανέφερε τα αγαπούν την κλασσική μουσική, ενώ αντιπαθούν τους σκληρούς ήχους της ροκ.

Διαπίστωσε επίσης ότι τα φυτά βλέπουν το φως και χρειάζονται τον ήλιο για να αναπτυχθούν. Γι’ αυτό και γυρνούν τα φύλλα τους προς αυτόν, αν τύχει να είναι στη σκιά.Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα φυτά έχουν και γεύση καθώς με τις ρίζες τους ξεχωρίζουν τα ωφέλιμα συστατικά, που βρίσκονται στο χώμα.Έτσι, για να προστατευτούν χρησιμοποιούν τη δική τους γεύση.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν το παράδειγμα με το καλαμπόκι.

Όταν προσβληθεί από την κάμπια spodoptera, το καλαμπόκι παράγει ένα μείγμα ουσιών για να προσελκύσει τις σφήκες να το «σώσουν».Τα φυτά υποστηρίζουν οι επιστήμονες ότι αντιλαμβάνονται κάθε είδους άγγιγμα.Αυτό φαίνεται από την αντίδραση του σαρκοφάγου φυτού, που γρήγορα κλείνει την παγίδα του, για να εγκλωβίσει το έντομο που βρίσκεται κοντά του.Για παράδειγμα αναφέρουν την τσουκνίδα, η οποία για να αμυνθεί «σπάει» τα τριχίδιά της και προκαλεί φαγούρα σε όποιον την ακουμπήσει.

valueforlife.gr

ν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Τα φυτά έχουν αντίληψη Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.