ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οργή των αγροτών της Κρήτης για τη ματαίωση της δακοκτονίας


Αγανάκτηση , θυμός και απογοήτευση επικρατεί στους παραγωγούς μετά τις νέες μεγάλες καθυστερήσεις στον διαγωνισμό που διεξάγει το Υπουργείο για τα φάρμακα δακοκτονίας τα οποία στην καλύτερη εκδοχή θα φθάσουν μέσα στον Αύγουστο με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή ελαιολάδου αλλά και για την τοπική οικονομία όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Αντιπεριεφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι νέες καθυστερήσεις που επί τους ουσίας τινάζουν στον αέρα τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου με ότι αυτό συνεπάγεται και για την τοπική οικονομία καθώς εκατομμύρια ευρώ που θα έμπαιναν στην αγορά , είναι πολύ πιθανό να χαθούν εφόσον μειωθεί η παραγωγή λόγω δάκου, προκαλούν θύελλα αντιδράσεων στους παραγωγούς ελαιολάδου καθώς φέτος που η τιμή του ελαιολάδου έχει ανέβει και οι παραγωγοί λόγω και των βροχοπτώσεων περιμένουν βεντέμα, το Υπουργείο δεν στέλνει φάρμακα .Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση με αφορμή τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις και ήδη ενημερώνουν τους Βουλευτές για τις εξελίξεις ζητώντας την παρέμβασή τους .

Παράλληλα ζητούν από τον Γ.Γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αντώνογλου να τους απαντήσει γραπτώς πότε ακριβώς θα προμηθευτούν τα φάρμακα δακοκτονίας και να αναλάβει τις ευθύνες του για τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί εις βάρος της παραγωγής ελαιολάδου και των παραγωγών.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση στο ζήτημα και να μην φθάσουμε μέχρι τον Αύγουστο περιμένοντας τα φάρμακα δακοκτονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη προτείνει προς το Υπουργείο να προμηθευτούν τα φάρμακα από τον προσωρινό μειοδότη του διαγωνισμού με ευθύνη του Υπουργείου.Όπως εξηγεί ,δεν υπάρχει άλλη λύση για να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε το ελεγκτικό συνέδριο για να εγκριθεί η σύμβαση» τονίζει χαρακτηριστικά «καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και δεν προλαβαίνουμε» επισημαίνει ο ίδιος.Ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι μια νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει στη συνέχεια να πληρωθεί ο εργολάβος. Ήδη ο κ. Κουκιαδάκης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο περιμένοντας απάντηση για το θέμα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε αντίθετη περίπτωση με βάση των διαδικασιών που απαιτούνται για τον διαγωνισμό ,τότε φάρμακα δακοκτονίας θα πρέπει να περιμένουμε μετά τις 23 Αυγούστου!!Στο μεταξύ αύριο ο κ. Κουκιαδάκης συγκαλεί σύσκεψη με όλους τους Βουλευτές για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις . Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει φάρμακα για το 60% των ελαιοδέντρων της Π.Ε Ηρακλείου προκειμένου να γίνει ο πρώτος ψεκασμός.Το θέμα ωστόσο δεν λύνεται με ένα ψεκασμό καθώς θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι , με αποτέλεσμα αν τελικά δεν τρέξουν από το Υπουργείο οι διαδικασίες ο δάκος να κάνει περίπατο..δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιαδάκης.

Σε ότι αφορά τις Π.Ε Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων υπάρχουν φάρμακα για ένα μόνο ψεκασμό. Ωστόσο κάποιοι παραγωγοί βλέποντας τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα δακοκτονίας προχώρησαν μόνοι τους σε ψεκασμούς.Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου για το θέμα.

Μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μιχελογιαννάκης κάνει λόγο φήμες που ακούγονται σχετικά για καθυστέρηση ή ακόμα και αναβολή της δακοκτονίας στην Κρήτη .Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε τον Βουλευτή Ηρακλείου ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται κανονικά σε εξέλιξη και τηρείται πλήρως η διαφάνεια, ενώ εξετάζεται κάθε ένσταση ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό ψεγάδι επι της διαδικασίας. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός στον κ. Μιχελογιαννάκη «ο δάκος δεν περιμένει και έτσι δεν θα περιμένουμε και εμείς».

«Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα» απαντά από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ,με αφορμή την ανακοίνωση του Βουλευτή Ηρακλείου.«Μάλλον ο κ. Μιχελογιαννάκης παραπλανήθηκε από το Υπουργείο» αναφέρει χαρακτηριστικά.Να σημειωθεί τέλος ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση με την οποία θα ενημερώνει αναλυτικά τους παραγωγούς για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση.

 ekriti.gr
της Ελένης Στάθογλου


 Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Οργή των αγροτών της Κρήτης για τη ματαίωση της δακοκτονίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: