ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Β. Αποστόλου: «Αρκετά χαμηλές οι τιμές στο ροδάκινο»


Πρωτοβουλία για την υποβολή φακέλου στήριξης της αγοράς του ροδάκινου στην Ε.Ε. γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, αναγνωρίζοντας ότι οι φετινές τιμές του προϊόντος είναι «αρκετά χαμηλές».

Αναφερόμενος στο θέμα των ενισχύσεων, μεταξύ άλλων είπε ότι για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση «αποφασίσαμε τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης», με στόχο όπως τόνισε, «τη βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας και τη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής χυμού ροδάκινου».

Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ όπως είπε η τιμή για το έτος ενίσχυσης 2015 ανήλθε στα 169 ευρώ/εκτάριο και η αντίστοιχη για το 2016 στα 167 ευρώ/εκτάριο. «Σημειώνω ότι το μέτρο παρουσιάζει υπό - απορροφητικότητα και δεν έχουν γίνει αλλαγές για το 2017-2020», ανέφερε επίσης.

Αναφερόμενος στα ειδικά προγράμματα προώθησης στις αγορές της Ε.Ε. ή σε τρίτες χώρες, τόνισε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυξάνονται τα διαθέσιμα κονδύλια της Ε.Ε. από 61 εκατ. ευρώ το 2013, σε 200 εκατ. ευρώ το 2019. «Ήδη αυτή την ώρα υλοποιούνται 37 προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε και τόνισε ότι σε δέκα από αυτά συμμετέχουν φορείς της Ημαθίας, με συνολικό προϋπολογισμό 36 εκατ.ευρώ.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθεί συγκεκριμένη δράση, ύψους 15 εκατ.ευρώ, με το ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται στα 387 ευρώ/εκτάριο ετησίως για τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής και στα 454 ευρώ/εκτάριο ετησίως για τα τελευταία τρία. Τονίζεται ότι τα προαναφερόμενα επισήμανε ο υπουργός σε ειδική εκδήλωση που έγινε απόψε στη Βέροια, με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Ροδακίνου, αλλά και εν μέσω της ίδρυσης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής επεφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον υπουργό, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σειρά ζητημάτων που «απειλούν το μέλλον του πρωτογενούς τομέα», όπως υποστηρίζουν. 
 
zougla
 

Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Β. Αποστόλου: «Αρκετά χαμηλές οι τιμές στο ροδάκινο» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: