Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το πρώτο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσπασε το ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα


Επίσης το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. απέσπασε 10,000 ψήφους σε σύνολο περίπου 20,000 ψηφισάντων από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν λίγες ώρες, όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος Καθηγητής Λάζαρος Βρυζίδης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βράβευσε το έργο TILOS του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. , με υπεύθυνο τον Καθηγητή Ι.Κ. Καλδέλλη, με το πρώτο βραβείο για τα Πράσινα Νησιά (Green Island) 2017.

Επιπλέον το έργο , απέσπασε με συντριπτική διαφορά ΚΑΙ το βραβείο του Ευρωπαϊκού κοινού, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 10,000 ψήφους σε σύνολο περίπου 20,000 ψήφων από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιο είναι το έργο TILOS

Υπό την ευθύνη του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών υλοποιείται το καινοτόμο έργο “TILOS- Technology Innovation for the Local Scale, Optimum Integration of Battery Energy Storage”

Το έργο TILOS, το οποίο χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020, αναφέρεται στο ομώνυμο νησί της Τήλου, όπου και αναπτύσσεται το πρώτο έξυπνο ηλεκτρικό μικροδίκτυο βασισμένο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευση ενέργειας σε νησί της Μεσογείου. Η ολοκληρωμένη ενεργειακή λύση του έργου TILOS αναμένεται να επιτύχει ενεργειακή αυτονόμηση του νησιού της Τήλου σε επίπεδα 70-75%, ελαχιστοποιώντας τις εισαγωγές ενέργειας από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω του υφιστάμενου υποβρύχιου καλωδίου.

Το καινοτόμο ενεργειακό σύστημα της Τήλου αποτελείται από μεσαίας κλίμακας ανεμογεννήτρια 800kW, φωτοβολταϊκό σταθμό 160kW και σύγχρονους συσσωρευτές τεχνολογίας NaNiCl2 με αποθηκευτική ικανότητα 2.88MWh.

Επίσης για πρώτη φορά στη χώρα, στο σύνολο σχεδόν των σπιτιών του νησιού (περίπου 180 μονάδες) εγκαθίστανται έξυπνοι μετρητές, που θα καταγράφουν την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και θα ενημερώνουν τους κατοίκους για τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας, αποφεύγοντας συγκεκριμένες χρήσεις συσκευών.

Η υλοποίηση του έργου της Τήλου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονόμησης των Ελληνικών νησιών και της σταδιακής απεξάρτησής τους από το πετρέλαιο, καθότι στα πλαίσια του TILOS χορηγήθηκε με απόφαση της ΡΑΕ η πρώτη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για υβριδικό σταθμό με συμμετοχή συσσωρευτών στην Ελλάδα.

Το ΤILOS αυτή τη στιγμή περνά στην πιο σημαντική φάση του, καθώς θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των μονάδων ΑΠΕ, ενώ με την έλευση και των συσσωρευτών (μπαταριών) στο νησί στο τέλος του καλοκαιριού του 2017, το ολοκληρωμένο πλέον σύστημα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.

Ταυτόχρονα, το έργο τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της υποψηφιότητάς του στα βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας της Ε.Ε., μεταξύ των τριών φιναλίστ στην κατηγορία "Ενεργειακά Νησιά". 

Το έργο "TILOS" διεξάγεται υπό το συντονισμό του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ , με τη συμβολή κοινοπραξίας 13 εταίρων από επτά ευρωπαϊκές χώρες και με συμμετοχή εγχώριων φορέων ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως ο επενδυτικός όμιλος Eunice Energy Group με πολύχρονη εμπειρία στις ΑΠΕ και με επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδος, φορέων δημοσίου συμφέροντος όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, περιβαλλοντικών ΜΚΟ όπως η WWF Ελλάς, αλλά και με την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Τήλου.

esos.gr

Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterΤο πρώτο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσπασε το ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.