Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Η Ελλάδα λαμβάνει θέση σε ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών χάρη & στον ΤΑP»

 
Την εκτίμηση ότι όταν ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP) επελέγη ώς η ιδανική όδευση για το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, άρχισε να ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών, στο οποίο η Ελλάδα λαμβάνει θέση, διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο country manager του έργου για τη χώρα, Ρίκαρντ Σκούφιας (Rikard Scoufias). Κληθείς δε να σχολιάσει το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της χώρας σε ένα σκηνικό όπου τα πιθανά ενεργειακά project στρατηγικής σημασίας (όπως για παράδειγμα ο προωθούμενος από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο αγωγός "East Med") πληθαίνουν, σχολίασε ότι με χαρά βλέπει την Ελλάδα να τοποθετείται σε αυτό το σκηνικό ευκαιριών, με έναν αριθμό διαφορετικών αναπτύξεων.

Ερωτηθείς αν το αζέρικο αέριο από το γιγάντιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ θα αρχίσει να ρέει προς την Ευρώπη βάσει χρονοδιαγράμματος, δηλαδή το 2020, ο κ. Σκούφιας απάντησε ότι όλα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο κ.Σκούφιας απάντησε σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του διαπεριφερειακού προγράμματος εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας της κοινοπραξίας του TAP (θα ακολουθήσει ξεχωριστό τηλεγράφημα).

ΕΡ. Η κατασκευή του ΤΑΡ προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα;

ΑΠ. Προχωράμε πραγματικά καλά. Από τα περίπου 550 χιλιόμετρα, που σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε ήδη εργασίες σε περίπου 320 και σχεδόν έχουμε φτάσει στο σημείο να ολοκληρώνουμε τις εργασίες σε 160 χλμ. Η δουλειά προχωρά πολύ καλά, βάσει χρονοδιαγράμματος (...) 'Εχουμε σήμερα 3000 άτομα στο πεδίο, που υλοποιούν το έργο (...) Φυσικά είμαστε ευτυχείς που είμαστε σήμερα εδώ (στη Θεσσαλονίκη) ως εκπρόσωποι ενός από τα μεγαλύτερα -αν όχι του μεγαλύτερου- ενεργειακά projects στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΕΡ. Η ροή του αερίου (από το Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη) θα ξεκινήσει λοιπόν βάσει χρονοδιαγράμματος, το 2020;

ΑΠ. Ναι. Το έργο προχωράει βάσει προγράμματος (...)

ΕΡ. Μια σειρά από άλλα ενεργειακά έργα στρατηγικής σημασίας, όπως ο αγωγός East Med, βρίσκονται πιθανώς καθοδόν ή τουλάχιστον αυτό διεφάνη στο πλαίσιο της πρόσφατης Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη. Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας στο σκηνικό που διαμορφώνουν αυτές οι εξελίξεις;

ΑΠ.'Ενας τεράστιος αριθμός από πολύ συναρπαστικές αναπτύξεις συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Φυσικά εμείς εστιάζουμε στην υλοποίηση του ΤAP, αλλά νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό ν΄ αναγνωρίσουμε ότι το έργο του TAP, που κατασκευάζεται τώρα, μπορεί βεβαίως να εξυπηρετήσει σαν καταλύτης για μια σειρά από άλλα projects. Νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να πούμε συνολικά είναι ότι όταν ο TAP επελέγη για τον Νότιο Διάδρομο Αερίου και έτσι έγινε μέρος (...) στο μεγαλύτερο ενεργειακό project που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, άρχισε να ανοίγει ένας τεράστιος αριθμός ευκαιριών και με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι η Ελλάδα τοποθετείται (positioning) σε αυτή την ευκαιρία με έναν αριθμό διαφορετικών αναπτύξεων. Ευχόμαστε την καλύτερη τύχη και ότι αυτό θα αναπτυχθεί τόσο καλά, όσο όλοι ελπίζουμε.Κοινωνικές παρεμβάσεις ύψους 32 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία του Διαδριατικού ΑγωγούΜε επενδύσεις συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ για κοινωνικές παρεμβάσεις, υπόσχεται η κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG) να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για ποικιλότροπη στήριξη των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η χάραξη του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενεργοποίηση του διαπεριφερειακού προγράμματος εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας που εφαρμόζει, προχωρώντας στη δωρεά συνολικά 92 οχημάτων, ύψους επένδυσης 9 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξυπηρετήσουν πιεστικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών της Βόρειας Ελλάδας, στους τομείς της υγείας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της περιβαλλοντικής και πολιτικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, κατόπιν διαλόγου και συνεργασίας με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, η κοινοπραξία θα δωρίσει πάνω από 30 ασθενοφόρα, 22 απορριμματοφόρα, 17 δασικά οχήματα, 14 εκχιονιστικά και έξι οχήματα πολιτικής προστασίας, στις περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δ. Μακεδονίας και Κ. Μακεδονίας, τα οποία στην πλειονότητά τους αναμένεται να διατεθούν στους δικαιούχους εντός του 2017, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας.

«Αρκετά χρόνια πριν, πολύ λίγοι εκτός Ελλάδας θα στοιχημάτιζαν ότι η χώρα θα αποτελέσει την καλύτερη εναλλακτική για τον Νότιο Διάδρομο. Πολύ λίγοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο τμήμα ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα, που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς το πιστέψαμε και οι Έλληνες εταίροι μας το ίδιο (...). Το έργο εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού» σημείωσε, με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο γενικός διευθυντής του έργου για την Ελλάδα, Ρίκαρντ Σκούφιας (σσ έχει προηγηθεί ξεχωριστό τηλεγράφημα με δηλώσεις του κ. Σκούφια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόοδο του έργου και τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο ενεργειακό σκηνικό).

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκούφιας, εκτός από την καθεαυτή κατασκευή και ολοκλήρωση του αγωγού, η κοινοπραξία έχει αναλάβει ακόμη «δύο απόλυτες δεσμεύσεις»: να εφαρμόσει τα αυστηρότερα πρότυπα ασφάλειας για τους ανθρώπους και το περιβάλλον και να εργαστεί με τις ελληνικές αρχές για να διαχυθούν τα οφέλη του αγωγού και σε τοπικό επίπεδο.

«Έχουμε καινοτόμα προσέγγιση στην εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα (CSR). Ο τρόπος που επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το CSR, δεν είναι ούτε ο ευκολότερος ούτε ο γρηγορότερος για να κάνεις πράγματα, αλλά είναι ο σωστός. Θέλουμε όταν ολοκληρωθεί το έργο, οι άνθρωποι να θυμούνται τον ΤΑΡ όχι μόνο ως έναν αγωγό που φέρνει με ασφάλεια αέριο στην Ευρώπη, αλλά και σαν αγωγό καλής ενέργειας, που ωφελεί την Ελλάδα και τις τοπικές κοινότητες. Για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται συνεργασία και πρωτοβουλίες σε τέσσερις τομείς-«κλειδιά»: εκπαίδευση-κατάρτιση, ενίσχυση των μέσων βιοπορισμού, ποιότητα ζωής και περιβαλλοντική προστασία» σημείωσε.

Την εκτίμηση ότι ο ΤΑΡ αποτελεί πολύ σημαντικό έργο για την Ελλάδα και τον ελληνικό Βορρά, γιατί βάζει την περιοχή στον παγκόσμιο οικονομικό κι ενεργειακό χάρτη κι αυξάνει το γεωστρατηγικό της ενδιαφέρον, διατύπωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και υπενθύμισε, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εντός του 2017 προχωρούν οι εργασίες σύνδεσης των επτά πρωτευουσών των νομών της Περιφέρειας με το δίκτυο φυσικού αερίου. Ο ίδιος επισήμανε, ότι ο ΤΑP βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση του προβλήματος της ανεργίας, που είναι φλέγον στη Β. Ελλάδα, καθώς δημιουργεί χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Σχέδιο σύνδεσης των πέντε πρωτευουσών των νομών της περιοχής έχει επεξεργαστεί και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, ενώ ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, έκανε λόγο για ενεργειακή αναβάθμιση της περιφέρειας στην αρμοδιότητά του, η οποία τελικώς πέτυχε, ειδικά σε αυτή, να γίνουν δύο σταθμοί απομάστευσης (σσ εξαγωγής), όταν αρχικώς προβλέπονταν μόλις δύο για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας.

Τοποθετήσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος (ο οποίος επισήμανε ότι από το σύνολο των ασθενοφόρων, τα επτά θα διατεθούν στη Θράκη, τα πέντε στην ανατολική Μακεδονία, ισάριθμα στη δυτική και 14 στο νομό Θεσσαλονίκης), ο γενικός συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειος Μιχελάκης και ο γενικός διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, που σημείωσε ότι για τις ανάγκες του έργου η υπηρεσία χρειάστηκε να χαρακτηρίσει εκτάσεις 50.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 3.000 στρέμματα ήταν δασικές, για τις οποίες θα υπάρξει πλήρες ισοδύναμο σε δεντροφυτεύσεις.

Αλεξάνδρα Γούτα
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
«Η Ελλάδα λαμβάνει θέση σε ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών χάρη & στον ΤΑP» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: