Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Tι Είναι Τελικά Το ΟΣΔΕ? Πετσάνη Δόμνα 

Ανόητη ερώτηση για το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού κόσμου. Είναι μια δεδομένη διαδικασία, σχεδόν αυτονόητη, που συμβαίνει μία φορά το χρόνο (συνήθως Μάιο) και αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη της βασικής και πράσινης ενίσχυσης.

Και όμως, λίγο πριν τη λήξη της φετινής υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ,(ξανα)διαπιστώνουμε ότι γενικά υπάρχουν πολλές απορίες και σύγχυση σχετικά με πολλά θέματα. Παρακάτω αναφέρω μερικά:

Συγχέεται το ΟΣΔΕ με το περιουσιολόγιο. Το ότι π.χ. ένα χωράφι είναι βάσει συμβολαίου 10στρ και το ΟΣΔΕ «μετρά» 9,8στρ, δε σημαίνει ότι αμφισβητείται ή χάνεται η περιουσία του παραγωγού. Σημαίνει ότι 9,8στρ είναι επιλέξιμα για ενεργοποίηση δικαιωμάτων και λοιπών ενισχύσεων. Και τι σημαίνει «επιλέξιμα»? Πολύ απλά, σημαίνει ότι υπάρχει γεωργική δραστηριότητα και στην αεροφωτογραφία υπάρχει το χρώμα της καλλιέργειας που δηλώνουμε. Αν δηλώνουμε για παράδειγμα σιτάρι, το χαντάκι-το άγριο δέντρο- η γεώτρηση-τα πουρνάρια ούτε είναι καλλιεργούμενα και ακόμη περισσότερο δεν έχουν στην αεροφωτογραφία το χρώμα του σιταριού που δηλώνουμε. Άρα είναι μη επιλέξιμα και το εμβαδό που καταλαμβάνουν εξαιρείται από την έκταση της καλλιέργειας.

Συγχέεται το ΟΣΔΕ με το κτηματολόγιο. Πρόσφατο παράδειγμα η εκτενής χρήση των αποσπασμάτων των χαρτών του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη σύνταξη αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες. Εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων, αυτή είναι μια παντελώς λανθασμένη μεθοδολογία. Κατ’ αρχήν, ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγράφει πάνω από το κάθε απόσπασμα χάρτη (με έντονα κεφαλαία γράμματα) ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δήλωσης (άρα δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποσπασματικά) και ότι δεν αποτελεί τεκμήριο ιδιοκτησίας. 

Η δήλωση καλλιέργειας είναι μια απλή ένδειξη σχετικά με το πού βρίσκεται η γεωργική μας εκμετάλλευση, την οποία κατέχουμε νόμιμα (ιδιόκτητη ή ενοικιασμένη). Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υποκαταστήσει ένα τοπογραφικό διάγραμμα, καθώς η αεροφωτογραφία μπορεί να δώσει έως και 10 μέτρα απόκλιση από την πραγματικότητα, ούτε να χρησιμοποιηθεί αντί τίτλου ιδιοκτησίας.

Οι παραγωγοί δυσανασχετούν με τις εισφορές του ΕΛΓΑ. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η ασφάλιση της παραγωγής είναι υποχρεωτική για όλους όσους κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ. Έχει τη λογική της ανταποδοτικότητας σε περίπτωση απώλειας της παραγωγής από φυσικές καταστροφές. Το «κλειδί» για να μην πληρώνουμε παραπάνω από όσο μας αναλογεί είναι να δηλωθεί σωστά το φυτικό κεφάλαιο π.χ. νεόφυτα-παραγωγικά δέντρα, σωστός κωδικός κηπευτικών –επίσπορων-συγκαλλιεργειών, ορθή ψηφιοποίηση κλπ.

ΟΣΔΕ δεν κάνουν μόνο οι επαγγελματίες αγρότες. Η δήλωση ΟΣΔΕ αφορά την ύπαρξη αγροτικής εκμετάλλευσης είτε αυτή κατέχεται από αγρότη είτε από απλό κάτοχο αγροτικής εκμετάλλευσης. Εκτός από τη λήψη επιδοτήσεων και την εισφορά ΕΛΓΑ χρησιμεύει και σε πλήθος άλλων διαδικασιών, όπως η άδεια υπαίθριου εμπορίου, συμμετοχή σε προγράμματα του ΠΑΑ, άδεια γεωτρήσεων, οικοτεχνία κλπ.

Η δήλωση ΟΣΔΕ έχει φορολογικές προεκτάσεις. Τα δικαιώματα και οι λοιπές ενισχύσεις θα καθορίσουν πόσο και πώς θα φορολογηθούμε, αν θα τηρούμε βιβλία, αν θα μπορέσουμε να τιμολογήσουμε συγκεκριμένα προϊόντα, αν θα περικοπεί η σύνταξη….. και αυτό είναι αντικείμενο του λογιστή να μας συμβουλέψει με βάσει τη δική μας-προσωπική-ξεχωριστή-και ίσως ιδιαίτερη περίπτωση.

Δεν αρκεί να πληρωνόμαστε μόνο τα «δικαιώματα». Μέχρι πρότινος, όλη η βαρύτητα στη σύνταξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ έπεφτε στην επιτυχημένη πληρωμή των δικαιωμάτων. Ως εδώ καλά…. Δεδομένου όμως ότι όλα τα προγράμματα του ΠΑΑ «πατάνε» πάνω στο ΟΣΔΕ, η ύπαρξη γεωργικού συμβούλου είναι επιβεβλημένη, ώστε να γίνεται ορθή προετοιμασία και σύνταξη της δήλωσης καλλιέργειας: 

α) Έστω ότι ένας παραγωγός υλοποιεί προγράμματα: θα πρέπει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με το σύμβουλό του, ο οποίος θα επιβλέπει αν η δήλωση εκπληρώνει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους (νέος αγρότης), αν τα χωράφια είναι στη θέση τους(βιολογική γεωργία), αν τηρείται το προβλεπόμενο ποσοστό της απαιτούμενης ξηρικής αμειψισποράς(νιτρορύπανση) και ταυτόχρονα να ελέγχει αν τηρείται το «πρασίνισμα». Επιπλέον, δεν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που απευθύνθηκαν το 2015 (1ο έτος της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ) σε γεωργικούς συμβούλους ώστε να πετύχουν κατά το δυνατό υψηλότερη τιμή μοναδιαίας αξίας στα νέα δικαιώματα (και το πέτυχαν). 

β)Έστω παραγωγός που θέλει να ενταχθεί σε επερχόμενο πρόγραμμα, π.χ. Σχέδιο Βελτίωσης. Ο γεωργικός σύμβουλος είναι αυτός που θα τον καθοδηγήσει βάσει της προδημοσίευσης τι και πώς να δηλώσει, ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία (άρα και μεγαλύτερη πιθανότητα έγκρισης) βάσει της φετινής δήλωσης.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό οι παραγωγοί να αντιληφθούν την αξία της ορθής υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ, να αφιερώνουν εύλογο χρόνο για την προετοιμασία της, να συνεργάζονται με κατάλληλους και καταρτισμένους επιστήμονες και να μην αφήνουν χώρο στο «δεν πειράζει» και στη μαζικότητα. Έτσι, θα αποφεύγονται λάθη και καταστάσεις που θα τις βρίσκει μπροστά του, θα πληρώνεται σωστά, θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία επιδότησης και η γραφειοκρατική του καθημερινότητα θα είναι ευκολότερη.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Tι Είναι Τελικά Το ΟΣΔΕ? Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.