ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νέο παρατηρητήριο ΕΕ για αροτραίες καλλιέργειες

Μετά τη ζάχαρη, το κρέας και το γάλα έρχεται από την Κομισιόν ακόμη ένα παρατηρητήριο αγοράς και τιμών αυτή τη φορά για τα δημητριακά, τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Το νέο παρατηρητήριο για τις αροτραίες καλλιέργειες ξεκίνησε επίσημα στις 20 Ιουλίου και αναμένεται σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν να δώσει περισσότερη διαφάνεια και να παρέχει αναλύσεις αγοράς για αυτόν τον τομέα κλειδί για την ευρωπαϊκή γεωργία.

Πιο αναλυτικά, το παρατηρητήριο για τις αροτραίες καλλιέργειες αποτελείται από 14 οργανισμούς που εκπροσωπούνται από 23 μεμονωμένους εμπειρογνώμονες της αγοράς από διαφορετικά στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού δημητριακών (αγρότες, εμπόρους, μεταποιητική βιομηχανία, δεύτερη μεταποιητική βιομηχανία). Αυτό το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της αγοράς θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο, υπό την προεδρία της Κομισιόν.

Ο ειδικός ιστότοπος για το παρατηρητήριο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεδομένων της αγοράς (σχετικά με την παραγωγή, το εμπόριο, τις τιμές κ.λπ.) τα οποία θα ενημερώνονται και θα αναλύονται τακτικά, ώστε να βοηθούν τους αγρότες και τους εμπόρους να διαχειρίζονται τις δραστηριότητές τους.

Μιλώντας κατά την έναρξη λειτουργίας του παρατηρητηρίου, ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, τόνισε τη σημασία της αγοράς αροτραίων καλλιεργειών της ΕΕ: «Με παραγωγή άνω των 300 εκατ. τόνων σιτηρών, 30 εκατ. τόνων ελαιούχων σπόρων και 5 εκατ. τόνων πρωτεϊνούχων φυτών, ο τομέας αυτός της ΕΕ είναι απαραίτητος για την ευρωπαϊκή γεωργία».

«Τα σιτηρά είναι επίσης ο σημαντικότερος συντελεστής στις εξαγωγές πρωτογενών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ», πρόσθεσε ο Χόγκαν. Κατά μέσο όρο, η ΕΕ εξάγει περισσότερους από 40 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως, που αντιστοιχούν σε αξία εξαγωγής άνω των 10 δισ. ευρώ.

Η πρώτη συνεδρίαση του παρατηρητηρίου για την αγορά των καλλιεργειών αυτών επικεντρώθηκε στη δομή και τη λειτουργία του παρατηρητηρίου, καθώς και στη συζήτηση μιας προκαταρκτικής ανάλυσης του τομέα των αροτραίων καλλιεργειών και στον καθορισμό ενός προγράμματος εργασίας και προτεραιοτήτων.
Σημειώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί τα παρατηρητήρια για να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την αστάθεια της αγοράς και να εξασφαλίσει περισσότερη διαφάνεια στην κοινοποίηση των δεδομένων και βραχυπρόθεσμων αναλύσεων.

Σημειώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί τα παρατηρητήρια για να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την αστάθεια της αγοράς και να εξασφαλίσει περισσότερη διαφάνεια στην κοινοποίηση των δεδομένων και βραχυπρόθεσμων αναλύσεων.
 Γιαννακοπούλου Φανή
agronews.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Νέο παρατηρητήριο ΕΕ για αροτραίες καλλιέργειες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: