Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα της δακοκτονίας ;

 
«Αποκεντρωμένα μπορούμε ως Περιφέρειες να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το θέμα της δακοκτονίας και όχι οι διαδικασίες να γίνονται κεντρικά από την Αθήνα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια με τον Γ. Γρ. του ΥπΑΑΤ, Νίκο Αντώνογλου, για την επίλυση προβλημάτων του προγράμματος της δακοκτονίας στη Κρήτη. Ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε ότι η διαδικασία του πρώτου ψεκασμού έχει ήδη αρχίσει σε περιοχές της Κρήτης, με φάρμακα που έχει διασφαλίσει η Περιφέρεια. «Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας η οποία δουλεύει προκειμένου να τροποποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, να αλλάξουμε τον τρόπο εφαρμογής της δακοκτονίας να χρησιμοποιήσουμε νέα τεχνολογία και έτσι να έχουμε μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αντώνογλου.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση στη Περιφέρεια, ο κ. Αντώνογλου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα εξελιχθούν κανονικά. «Όλες οι διαδικασίες είναι διασφαλισμένες, δεν χρειάζεται καμία ανησυχία ότι δεν θα υπάρξουν φάρμακα για να γίνει ο δεύτερος ψεκασμός, όλες οι διαδικασίες θα προχωρήσουν κανονικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνογλου και πρόσθεσε:

«Ήρθα στην Κρήτη και συζητώ με τον Περιφερειάρχη, με τους φορείς, τους εκπροσώπους των αγροτών, θα κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις γιατί η Κρήτη είναι από άποψη παραγωγής ελαιολάδου μια περιοχή που έχει το 1/3 της παραγωγής-περίπου- του ελαιολάδου της χώρας.

Επειδή κάθε χρόνο παρουσιάζονται προβλήματα στην εφαρμογή της δακοκτονίας, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας η οποία δουλεύει προκειμένου να τροποποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, να αλλάξουμε τον τρόπο εφαρμογής της δακοκτονίας να χρησιμοποιήσουμε νέα τεχνολογία και έτσι να έχουμε μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας γιατί όπως ξέρετε δεν μας διασφαλίζει αυτό μόνο την ποσότητα του ελαιολάδου αλλά διασφαλίζει και την ποιότητα, και εμείς πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη δική του δήλωση ανέφερε: «Το θέμα της δακοκτονίας είναι ένα πρόβλημα όχι καινούργιο, και παρά του ότι ήρθαν οι αρμοδιότητες σε εμάς από την ψήφιση του «Καλλικράτη» δυστυχώς από το 2014 και μετά οι δημοπρασίες γινόταν κεντρικά. Άρα εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει κεντρικά να λυθεί».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει αποκέντρωση και την όλη διαχείριση να έχουν οι Περιφέρειες ώστε να μπορούν να λύνουν αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα.

Κλείνοντας τη δήλωση του ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Θεωρώ ότι με την συνεργασία αυτή, ίσως η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία που υπάρχουν αυτά τα προβλήματα των καθυστερήσεων. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος η δακοκτονία θα γίνει κανονικά, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν και από το νέο χρόνο ελπίζουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα, πάντα με την καλή συνεργασία που έχουμε με τον κ. Γενικό».

Στη συνάντηση του κ. Σταύρου Αρναουτάκη με τον κ. Νίκο Αντωνόπουλο, συμμετείχαν η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Μανόλης Χνάρης, Θεανώ Βρέντζου, οι συνεργάτες του Μαγδαληνή Ράππου, Κώστας Μπριλάκης και ο γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Παυλιδάκης.

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ πραγματοποίησε, μεταξύ άλλων, μία σειρά συσκέψεων με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και εκπροσώπους των οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων (ΟΕΦ). Επίσης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διεύθυνση του Υπουργείου στην Κρήτη, στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στο Ηράκλειο και στα Χανιά καθώς και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ιστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις δραστηριότητές τους.
 
agrotypos.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα της δακοκτονίας ; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: