Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μελιτζάνες με στρώσεις ντομάτας & τυριών στο φούρνο


Μελιτζάνες, ένα αγαπημένο λαχανικό με πλούσια γεύση, με στρώσεις ντομάτας με μυρωδικά και τυριών στο φούρνο. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) με απλά μεσογειακά υλικά για το τέλειο χορταστικό οικογενειακό γεύμα. Συνοδέψτε το με φρέσκο ψωμί και απλά απολαύστε το!

Υλικά συνταγής

Για τις ντομάτες:
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 2 μικρά ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, πολοτοποιημένες ή ψιλοκομμένες
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 μεγάλη φρέσκια ώριμη ντομάτα (200 γρ. περίπου), κομμένη σε μέτριους κύβους
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κύβος λαχανικών, διαλυμένο σε 1/3 φλ. τσαγιού καυτό νερό
  • 1 κοφτό κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ.σ. κορνφλάουρ αραιωμένο σε 3-4 κ.σ. νερό 
  • 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
Για τις φέτες μελιτζάνας:
  • 1 ή 2 (600 γρ. σύνολο) μελιτζάνες φλάσκες [*]
  • αλάτι πιπέρι
  • 60 ml ηλιέλαιο
  • Για τις στρώσεις τυριών:
  • 120 γρ. τυρί μοτσαρέλα τριμμένη
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής

  • Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και το ηλιέλαιο, σε μέτρια θερμοκρασία, και σοτάρετε τα κυβάκια κρεμμυδιού, ανακατεύοντας για 2-3 λ. Προσθέτετε το σκόρδο, τα ντοματάκια κονκασέ, τη φρέσκια ντομάτα, το πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και τα μαγειρεύετε για 5 λ. 
  • Στη συνέχεια, προσθέτετε το ζωμό λαχανικών, τη ρίγανη και αλατοπίπερο, ανακατεύετε, δυναμώνετε ελαφρώς τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε τη σάλτσα σας να βράσει για 10-15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι ντομάτες και μειωθούν τα υγρά.
  • Αραιώνετε το κορν φλάουρ στις 3-4 κ.σ. νερό το ρίχνετε στη σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά, ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 2-3 λ μέχρι για να πήξει η σάλτσα. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, ανακατεύετε και αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά.
  • Για τις φέτες μελιτζάνας: Εν τω μεταξύ, πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε 4-5 χοντρές φέτες κατά μήκος και τις αλατοπιπερώνετε καλά και από τις 2 πλευρές. Σε μεγάλο τηγάνι, με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε καλά το ηλιέλαιο και τηγανίζετε τις μελιτζάνες για 4 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι και τις μεταφέρετε σε δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
  • Για τις στρώσεις τυριών: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά τα 2 τριμμένα τυριά. Αυξομειώστε τη ποσότητά τους σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. (Αν αποφασίσετε να προσθέσετε τυρί φέτα αντί για παρμεζάνα, προσέξτε τη ποσότητα της παρμεζάνας διότι και η φέτα και η παρμεζάνα είναι αλμυρά τυριά).
  • Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Στη βάση ενός μικρού ταψιού στρώνετε τις μισές φέτες μελιτζάνας και από πάνω τις περιχύνετε με τη μισή σάλτσα ντομάτας. Πάνω από τη σάλτσα πασπαλίστε λίγο από το μείγμα τυριών. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία στρώσεων με τις υπόλοιπες μισές φέτες μελιτζάνας, την υπόλοιπη σάλτσα και τελειώνετε πασπαλίζοντας από πάνω, σε όλη την επιφάνεια, όλο το υπόλοιπο μείγμα τυριών. 
  • Ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 160 βαθμούς στον αέρα για 25-30 λ. Βγάζετε το φαγητό σας από το φούρνο και το σερβίρετε ζεστό με φρέσκο ψωμί. 
[*] Αν οι μελιτζάνες σας έχουν μεγάλα σπόρια, αφού τις πλύνετε και τις κόψετε σε φέτες, τις αλατίζετε με χοντρό αλάτι και από τις 2 πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20-30 λ να ιδρώσουν για να ξεπικρίνουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό, τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί, τις αλατίζετε κανονικά με ψιλό αλάτι και τις τηγανίζετε. 

Sintayes.gr

Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Μελιτζάνες με στρώσεις ντομάτας & τυριών στο φούρνο Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.