ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Β. Αποστόλου: «Ο αγροτικός κόσμος θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της χώρας»

 
«Πρέπει να υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανάπτυξη, διότι είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας προς μία περίοδο θετικών προοπτικών, μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σήμερα στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια του 5ου αναπτυξιακού συνεδρίου, που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Αναφερόμενος στον αγροτικό κόσμο, ο κ. Αποστόλου διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της χώρας, διότι, όπως σημείωσε, «η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η παραγωγική δραστηριότητά της θα σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης». «Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα τη συνειδητοποιούν, ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και ιδίως οι παραγωγοί», πρόσθεσε.

Σχετικά με το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον αγροτικό χώρο, ο υπουργός τόνισε ότι υπηρετεί τρεις βασικές παραμέτρους και εξήγησε: «Πρώτον τη διατροφική μας επάρκεια για τους μόνιμους αλλά και τους επισκέπτες της χώρα μας. Δεύτερον την ανταγωνιστικότητα των τροφίμων στις διεθνείς αγορές, μέσω της προστιθέμενης αξίας και τρίτον την παραγωγική κοινωνική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου».

«Έχουμε εργαλείο για να κάνουμε αυτά τα πράγματα, και αυτό είναι το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους περίπου 5,7 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, επισήμανε πως «αν προσθέσουμε και τα 13 δισ. ευρώ της επόμενης περιόδου, που έχουν ως σημείο αναφοράς την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, τότε όλοι αυτοί οι πόροι, δηλαδή συνολικά περίπου 19 δισ., θα προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν και πέραν της κάλυψης αναγκών εισοδήματος, να κατευθυνθούν κυρίως προς το ζητούμενο για τον αγροτικό χώρο, που δεν είναι άλλο παρά η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».

Σχετικά με τον ρόλο των περιφερειών, ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Εκχωρήσαμε αρμοδιότητες διαχείρισης για ένα μεγάλο σύνολο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών». «Συνολικά το 37,4% του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή 1,75 δισ. ευρώ, θα εκχωρηθούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της πολιτικής μας δέσμευσης ότι θα προχωρήσουμε με αποκέντρωση», πρόσθεσε. Μάλιστα, όπως τόνισε, «δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι περιφέρειες έχουν σχεδιασμό και γνωρίζουν καλύτερα τα ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, αλλά μπορούμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία και με την εθνική στρατηγική που έχουμε να βάλουμε τον αγροτικό χώρο εκεί που πραγματικά αξίζει».
Δελτίο Τύπου

Τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο αγροτικός χώρος στην παραγωγική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας εξήρε σήμερα από την Αχαΐα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο Συνέδριο με θέμα «Αναπτυξιακές Προοπτικές για τη Δυτική Ελλάδα» που διοργανώνει η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».

Στην ομιλία του ο Υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και αφορούν συνολικά στο 37,4% των πόρων του ΠΑΑ.

«Στη βάση των προτεραιοτήτων που δίνουμε στην ανάπτυξη και τη προστιθέμενη αξία του πρωτογενή τομέα, είναι σκόπιμο και οι Περιφέρειες να κατευθύνουν πόρους μέσα από τα τοπικά προγράμματα LEADER κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις που μοχλεύουν κι άλλους πόρους και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης, όπως είναι οι επενδύσεις της μεταποίησης» ανέφερε ο κ. Αποστόλου και συνέχισε: «Στόχος είναι να μην επαναλάβουμε τη τακτική του παρελθόντος , όπου το άγχος της απορροφητικότητας οδηγούσε σε κατασπατάληση πόρων, χωρίς αποτελεσματικότητα».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός, το πρόγραμμα της κυβέρνησης στον αγροτικό χώρο υπηρετεί 3 βασικές παραμέτρους:

• τη διατροφική επάρκεια της χώρας για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες
• την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές, μέσω της προστιθέμενης αξίας
• την παραγωγική, κοινωνική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού:

«Η αντοχή μιας εφημερίδας μέσα στο χρόνο καταδεικνύει την απλή αλήθεια, ότι ανταποκρίνεται στο σκοπό της, που είναι η ενημέρωση και η διάχυση της πληροφόρησης, με όσο το δυνατόν, πιο αντικειμενικό τρόπο.

Αυτή είναι η εφημερίδα Πελοπόννησος που μας δίνει τη δυνατότητα με την οργάνωση του παρόντος συνεδρίου να βοηθήσουμε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Δυτικής Ελλάδας.

Σας ευχαριστούμε, τόσο για το βήμα όσο και για την ένταξη του αγροτικού τομέα στις θεματικές επεξεργασίες του Συνεδρίου σας.

Αγαπητοί σύνεδροι,
η Κυβέρνησή μας σε δύσκολες δημοσιονομικά και παραγωγικά συνθήκες, έλαβε τη λαϊκή εντολή, να επιλύσει ταχύτατα, οικονομικά, διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα σε νεκρό χρόνο, υπό την πίεση μάλιστα μιας αναγκαστικής συμφωνίας, που απαιτούσε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα με δυσμενείς επιπτώσεις.

Τα καταφέραμε; Η απάντηση είναι: Έχουμε δρόμο ακόμη.
Όλοι όμως παραδέχονται ότι άνοιξε ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές και το τέλος των μνημονίων.

Ταυτόχρονα, βέβαια κι εμείς στην Κυβέρνηση γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί, αν με όλες μας τις δυνάμεις υπηρετήσουμε την ανάπτυξη.

Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας, προς μια περίοδο θετικών προοπτικών ,μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που κατέστρεψε-εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ.

Σ΄ αυτή την προσπάθεια, ο αγροτικός χώρος θα πρωταγωνιστήσει. Η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η παραγωγική της δραστηριότητα θα σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας.

Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Το πρόγραμμά μας στον αγροτικό χώρο υπηρετεί 3 βασικές παραμέτρους:

-τη διατροφική μας επάρκεια, για μας τους μόνιμους αλλά και για τους επισκέπτες μας,
-την ανταγωνιστικότητα των τροφίμων μας στις διεθνείς αγορές, μέσω της προστιθέμενης αξίας και
– την παραγωγική, κοινωνική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου.

Ποιο εργαλείο έχουμε για να πετύχουμε αυτές τις στοχεύσεις; Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που ανασυντάξαμε εκ βάθρων, , ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 5,6 δις ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 13 δις ευρώ που αποτελούν βέβαια ενισχύσεις στο εισόδημα αλλά δεν παύουν όμως να αποτελούν πόρους που μπορούν να διευκολύνουν και να συμμετέχουν στην απορροφητικότητα του ΠΑΑ. Δηλαδή έχουμε στα χέρια μας περί τα 19 δις. Εκχωρήσαμε στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, μέσω των οποίων καλούνται να υλοποιήσουν τις χωρικές στρατηγικές τους επιλογές σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές επιλογές.

Συνολικά αφορούν στο 37,4% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020.

Συγκεκριμένα για έργα εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για έργα δημόσιων υποδομών ανάπτυξης της γεωργίας, για την εγκατάσταση νέων γεωργών,
για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, για τη στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και για έργα συνεργασίας – καινοτομίας εκχωρούνται στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση 1,75 δις .

Έχουν ήδη προκηρυχθεί μέτρα ύψους 1,7 δις € και μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις 1,3 δις φτάνουμε στα 3 δις €, δηλαδή το 50% του προγράμματος έχει ήδη δεσμευτεί σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του.

Για όλα αυτά και ειδικότερα για τη Δυτική Ελλάδα θα υπάρξει αναλυτική προσέγγιση στη θεματική συζήτηση, από το Γενικό Γραμματέα τον Χ. Κασίμη και στελέχη του Υπουργείου.

Πρέπει όμως να επισημάνω ότι στη βάση των προτεραιοτήτων που δίνουμε στην ανάπτυξη και τη προστιθέμενη αξία του πρωτογενούς τομέα, είναι σκόπιμο και οι Περιφέρειες να κατευθύνουν πόρους μέσα από τα τοπικά προγράμματα LEADER κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις που μοχλεύουν κι άλλους πόρους και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης, όπως είναι οι επενδύσεις της μεταποίησης.

Στόχος είναι να μην επαναλάβουμε τη τακτική του παρελθόντος, όπου το άγχος της απορροφητικότητας οδηγούσε σε κατασπατάληση πόρων, χωρίς αποτελεσματικότητα.
Βέβαια δεν πρέπει όλοι μας να ξεχνάμε ότι ανεξάρτητα με τα μέτρα του ΠΑΑ που έχουν εκχωρηθεί και υλοποιούνται από τις Περιφέρειες, το σύνολο των μέτρων του ΠΑΑ απευθύνεται στην ελληνική περιφέρεια και τις αγροτικές περιοχές της χώρας, με τελικούς ωφελούμενους τους έλληνες αγρότες.

Η Κυβέρνησή μας σκοπεύει σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις,, να οργανώσει με την παρουσία του Πρωθυπουργού σε όλες τις Περιφέρειες ανάλογα συνέδρια – το πρώτο έγινε ήδη στη Δυτική Μακεδονία, θα ακολουθήσει σύντομα το Δεύτερο στη Στερεά Ελλάδα.

Θεωρώ την συμμετοχή και συμβολή των παραγωγικών φορέων του χώρου αυτονόητη και πολύτιμη.

Εύχομαι το συνέδριό σας να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα και να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στο κοπιώδες εγχείρημα της οικονομικής και κοινωνικής ανασύνταξης της Δυτικής Ελλάδας και κατ’ επέκταση όλης της χώρας».
 
 ypaithros.gr
 
 
Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Β. Αποστόλου: «Ο αγροτικός κόσμος θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της χώρας» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: