ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δύο φυσιολάτρες αποκαθιστούν σπιθαμή προς σπιθαμή μονοπάτι 40 χλμ στην Πίνδο


του Νίκου Αβουκάτου

Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 διασχίζει τα δάση της Βόρειας Πίνδου και κάποια παραγκωνισμένα πανέμορφα χωριά τα οποία θα μπορούσαν να γνωρίσουν άνθιση μόνο και μόνο από την ύπαρξή του. Η τουριστική πεζοπορική διάσχιση της Ηπείρου έχει όμως αρκετά εμπόδια λόγω της μη προσπελασιμοτητας του μονοπατιού.

Ο Αποστόλης Τσιμπανάκος, 38 ετών, με καταγωγή από τον Βόλο, δραστηριοποιείται στην Ήπειρο τα τελευταία 5 χρόνια αναλαμβάνοντας την αποκατάσταση και διαχείριση του ορειβατικού καταφυγίου Μελισσουργών στα Τζουμέρκα.

Τα τελευταία 10 χρόνια απασχολείται επαγγελματικά με τη διοργάνωση πολυήμερων ορειβατικών διασχίσεων, οργανωμένων τουριστικών καταβάσεων φαραγγιών, αλλά και με τις διανοίξεις μονοπατιών σε αρκετά βουνά της χώρας και την τελευταία πενταετία στην Ήπειρο.


«Το μονοπάτι κέντρισε την προσοχή μου από πέρυσι το καλοκαίρι. Η τουριστική πεζοπορική 8ήμερη διάσχιση της Ηπείρου που είχαμε σχεδιάσει με τον συνεργάτη μου θα περνούσε από 'κει. Στον έλεγχο που κάναμε διαπιστώσαμε πως κάποια τμήματα ήταν ερμητικά κλειστά με αποτέλεσμα να 'ναι αδύνατη η πρόσβαση», λέει στη Greenagenda.gr ο κ. Τσιμπανάκος.

Φέτος, μαζί με τον 33χρονο μόνιμο κάτοικο του Διστράτου και ιδιοκτήτη ταβέρνας Γιώργο Παφίλη, ο οποίος λατρεύει τον τόπο του, επιχειρούν να αποκαταστήσουν ολόκληρο το μονοπάτι (40χλμ περίπου) σκάβοντάς το σπιθαμή προς σπιθαμή, κλαδεύοντάς το επιμελώς και προσθέτοντάς του νέα σήμανση. Στην προσπάθεια τους, κατά καιρούς συμβάλλουν και αρκετοί εθελοντές.


Στόχος της προσπάθειας των δύο ανδρών είναι η πεζοπορική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της «Λάκκας Αώου», από Σαμαρίνα ώς Βοβούσα.

«Τον Ιούνιο του 2016 ξεκινήσαμε τη διάνοιξη του μονοπατιού αφού κάναμε τις πρώτες κλαδεύσεις και τοποθετήσαμε καρτέλες σήμανσης. Αυτό αρκούσε απλά για να περάσουμε τον κόσμο μας από μέσα με σχετική ασφάλεια. Στις αρχές Αυγούστου πιστεύω ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τον καθαρισμό του μονοπατιού», λέει ο κ. Τσιμπανάκος.

greenagenda.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Δύο φυσιολάτρες αποκαθιστούν σπιθαμή προς σπιθαμή μονοπάτι 40 χλμ στην Πίνδο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: