ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Προσφυγή στο ΣτΕ από ιχθυοκαλλιεργητές κατά αδειοδότησης νέων μονάδων


Την ακύρωση εγκυκλίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας επιτρέπει την αδειοδότηση νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι δύο βασικοί φορείς εκπροσώπησης του κλάδου.

Οι δύο φορείς –εν προκειμένω ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και η Πανελλήνια Ενωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ)– σε σχετική κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες κάνουν λόγο για αυθαιρεσίες και συναλλαγές που δεν ευνοούν τον υγιή ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον ΣΕΘ και την ΠΑΝΕΜΜΙ η επίμαχη εγκύκλιος, που εκδόθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Αντώνογλου στις 22 Ιουνίου 2017, πρώτον, επιτρέπει κατά παρέκκλιση από τη σχετική νομοθεσία την αδειοδότηση μονάδων σε περιοχές όπου ρητώς απαγορεύεται η ίδρυση οποιασδήποτε μονάδας πριν από την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού.

Δεύτερον, «τορπιλίζει» τη διαδικασία ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού του κλάδου. Εδώ και τέσσερα χρόνια προχωράει με πολλές δυσκολίες η διαδικασία ίδρυσης των ΠΟΑΥ (περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών) όπως προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία της χώρας από το 2011. Με την εγκύκλιο αυτή ανατρέπεται όλη η προετοιμασία που έχει γίνει σε πολλές περιφέρειες της χώρας, δημιουργούνται τρομακτικές καθυστερήσεις στους φακέλους που έχουν ήδη κατατεθεί και είναι υπό αξιολόγηση.

Τρίτον, η εγκύκλιος αυτή δημιουργεί ξανά ερωτήματα και επομένως προβλήματα στην προσέλκυση νέων επενδυτών, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι το Πολυετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών είναι ημιτελές, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020 παραμένει ανενεργό και ο χωροταξικός σχεδιασμός του κλάδου σχεδόν στάσιμος.
 
 Καθημερινή
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Προσφυγή στο ΣτΕ από ιχθυοκαλλιεργητές κατά αδειοδότησης νέων μονάδων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: