ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Για τον τρόπο οργάνωσης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής ΑττικήςΣυγχωνεύεις Τμημάτων δεν μπορούν να γίνουν παρά για να δημιουργήσουν ένα νέο ενιαίο τετραετές Τμήμα ή για να δημιουργήσουν Τμήματα με τουλάχιστον έξι(6) εξάμηνα κοινών σπουδών –που μπορεί να είναι εμμέσως 1-2 εξάμηνα λιγότερα

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται με απίστευτη επιπολαιότητα, τόσο σε εφημερίδες όσο και σε sites αγνώστων μέχρι τώρα διαχειριστών, διάφορες δήθεν αποφάσεις των αρμοδίων, περί των νέων Τμημάτων που θα περιλαμβάνει το υπό δημιουργία Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καθόσον επηρεάζει και τους νέους που έχουν ήδη ζητήσει μετά τις Πανελλήνιες εξετάσεις την εισαγωγή τους σε Τμήματα ΤΕΙ Αθηνών ή Πειραιώς, κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω ορισμένα κρίσιμα δεδομένα, που αφορούν στον τρόπο δημιουργίας Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

1. Τα υφιστάμενα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς ανήκουν ήδη, με Νόμο του κράτους, στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Άρα οι οποιεσδήποτε συγχωνεύεις Τμημάτων, υπό τον πλέον δόκιμο και διεθνώς επικρατούντα όρο Πανεπιστήμιο, δεν μπορεί παρά να αφορούν σε λειτουργικότερη και κυρίως περισσότερο γνωσιολογικώς αναβαθμισμένη παρουσία τους στο διεθνές εκπαιδευτικό τοπίο. Δεν νοείται τα νέα Τμήματα να αποκτήσουν τίτλο ακαδημαϊκώς υποδεέστερο από αυτόν που ήδη έχουν.

2. Η 8μελής Επιτροπή που έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας γι’ αυτόν το σκοπό, δεν μπορεί παρά να λάβει σοβαρά υπ’ όψη της τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις των Τμημάτων των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς –άλλωστε περιλαμβάνει και Μέλος που γνωρίζει καλά τα ζητήματα των αξιολογήσεων- και να προστρέχει σε απόψεις περισσότερο ειδικών στο γνωσιολογικό περιεχόμενο των Τμημάτων που θα συγχωνεύσει και αναβαθμίσει. Οι περισσότερο ειδικοί σε αυτό Μέλη της Επιτροπής, είναι οι Πρόεδροι των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.

3. Συγχωνεύεις Τμημάτων δεν μπορούν να γίνουν παρά για να δημιουργήσουν ένα νέο ενιαίο τετραετές Τμήμα ή για να δημιουργήσουν Τμήματα με τουλάχιστον έξι(6) εξάμηνα κοινών σπουδών –που μπορεί να είναι εμμέσως 1-2 εξάμηνα λιγότερα, με «αλυσίδες» εξαρτώμενων μαθημάτων- και με απολύτως ανεξάρτητη κατεύθυνση στο τέταρτο έτος. Δηλαδή θα εκδίδουν πτυχίο με τον τίτλο του Τμήματος και την κατεύθυνσή που θα παρακολουθήσει ο φοιτητής. Αυτό απαιτούν οι διεθνείς συνθήκες.

Τα ανωτέρω είναι «εκ των ων ουκ άνευ» και θεωρώ αυτονόητο το Υπουργείο Παιδείας, αφού στηλιτεύσει δημοσίως τα ανεύθυνα δημοσιεύματα, να προβεί στον καθορισμό των νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής –ως μετεξελίξεις των ήδη υφισταμένων στα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Τα προγράμματα των νέων Τμημάτων θα συνταχθούν με βάση τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις και θα ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19. Τούτο επιτάσσει η νομιμότητα: το Υπουργείο Παιδείας δικαιούται να δημιουργεί Τμήματα, οι ΓΣ των Τμημάτων δικαιούνται να επεξεργάζονται τα προγράμματά τους. Μέχρι τότε τα Τμήματα θα λειτουργούν με το παλαιό τους πρόγραμμα, ενδεχομένως όμως τα πτυχία θα δίδονται με τον νέο τίτλο του Τμήματος από τον Φεβρουάριο του 2019, καθόσον οι φοιτητές ίσως χρειαστεί να παρακολουθήσουν κάποια συμπληρωματικά μαθήματα. Τούτο θα αποφασιστεί από τις ΓΣ των Τμημάτων.

Νικήτας Χιωτίνης, Διευθυντής ΣΓΤΚΣ

esos.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Για τον τρόπο οργάνωσης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: