Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γλυκό κουταλιού πεπόνι


Κάθε καλοκαίρι, όταν γίνονταν τα πεπόνια, ξεκίναγε η γιαγιά μου να τα φτιάχνει γλυκό του κουταλιού. Επειδή αυτό το γλυκό, μαζί με το καρπούζι, ήταν απ᾿ τα αγαπημένα μου, την έβαζα να μου το φτιάχνει συνέχεια.

Ποτέ όμως, όσο κι αν έφτιαχνε, δεν ήταν αρκετό.

Πεπόνι γλυκό του κουταλιού

Υλικά

• 1 κιλό πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
• 750 γραμ. ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κλωνάρια αρμπαρόριζα
• 1 βανίλια
• 2½ λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση
  • Κόβουμε το πεπόνι σε φέτες, καθαρίζουμε τα σπόρια, εξωτερικά τις φλούδες, το κόβουμε σε κομμάτια (μεγάλα) και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει τα 2 λεμόνια.
  • Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα πιάτο αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για δύο τουλάχιστον ώρες, να σφίξουν.
  • Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
  • Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
  • Την επόμενη μέρα, βγάζουμε (με τρυπητή κουτάλα), το πεπόνι απ᾿ την κατσαρόλα.
  • Βράζουμε το σιρόπι, σε δυνατή φωτιά, για 10′ – 12′, μέχρι να δέσει ελαφρά.
  • Ρίχνουμε τις βανίλιες, την αρμπαρόριζα, το πεπόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10′ ακόμη, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι και να μαλακώσει το πεπόνι, (προσοχή γιατί φουσκώνει!).
  • Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.
— Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα πεπόνια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.
diatrofi-news.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Γλυκό κουταλιού πεπόνι Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.