Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πώς ο "Mr Secer" αποκτά τις δύο θυγατρικές της ΕΒΖ

 
 Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σέρβος επιχειρηματίας και επικεφαλής του ομίλου ΜΚ Group, Μίοντραγκ Κόστιτς, βρίσκεται μια ανάσα από την επίτευξη μιας σημαντικής εξαγοράς με επίκεντρο την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Ο όμιλος ΜΚ, μέσω της θυγατρικής Sunoko, είχε διεκδικήσει την απόκτηση της ίδιας της ΕΒΖ, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που κατέστη άγονος πίσω το 2012. Τότε εκείνο το deal, που θα επέκτεινε τις δραστηριότητες του 58χρονου σήμερα Σέρβου επιχειρηματία στην Ελλάδα, δεν έμελλε να ολοκληρωθεί. Αντίθετα, η απόκτηση των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, η πώληση των οποίων φαίνεται να αποτελεί απλώς θέμα χρόνου, επιτρέπει στον ίδιο να ισχυροποιηθεί περαιτέρω στη χώρα του.

Ο όμιλος ΜΚ εμφανίζεται να έχει ανεβάσει την αρχική προσφορά των 50 εκατ. ευρώ (η οποία ήταν, σημειωτέον, διπλάσια από το ελάχιστο τίμημα που τέθηκε, 25 εκατ. ευρώ) στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ, έπειτα από "παραινέσεις" που διατυπώθηκαν ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις της διοίκησης της ΕΒΖ. Οι αντιρρήσεις αυτές διατυπώνονται παρότι υπάρχει MοU μεταξύ ΕΒΖ, Πειραιώς και PHQ που προβλέπει την πώληση περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας (ήδη έχουν πουληθεί ακίνητα της εταιρείας), με κυριότερα τις δύο θυγατρικές στη Σερβία (AD Fabrika Secera Sajkaska Zabali και Crvenka Fabrika Secera Ad Crvenka).

Η διοίκηση της ΕΒΖ ζήτησε ο διαγωνισμός να καταστεί άγονος, υποστηρίζοντας ότι η αποτίμηση των δύο εταιρειών ξεπερνά τα 65 εκατ. ευρώ και ότι αποτελούν τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ και βασικό "αιμοδότη" της ελληνικής εταιρείας. Προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις, η προσφορά του σερβικού ομίλου βελτιώθηκε και, όπως έχει γράψει το Capital.gr, μένει να πραγματοποιηθεί μια νέα αποτίμηση των δύο θυγατρικών προκειμένου να αποτυπωθεί επαρκέστερα η δίκαιη αξία τους.

Μονόδρομος

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πώληση δείχνει να αποτελεί μονόδρομο για την επί σειρά ετών κρατικοδίαιτη ΕΒΖ των κομματικών προσλήψεων και της κακοδιαχείρισης. Η βιομηχανία, ως asset της πρώην "κακής" Αγροτικής Τράπεζας, έχει περιέλθει στην PQH - Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions Α.Ε., Qualco Α.Ε. και Hoist Kredit Aktiebolag, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι ο κύριος πιστωτής της βιομηχανίας.

Σε περίπτωση μη παραχώρησης των δύο εταιρειών, η κατάσταση για τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ δυσχεραίνει επικίνδυνα. Προς πώληση είναι το 92,6% της AD Fabrica Secera Sajkaska Zabali και το 87,5% της Crvenka Fabrika Secera Ad Crvenka. To τίμημα από την πώληση των δύο θυγατρικών θα κατευθυνθεί για τη διαγραφή μέρους των οφειλών της βιομηχανίας προς την τράπεζα.

Εάν δεν υλοποιηθεί, η ΕΒΖ, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη λειτουργία της και τις υποχρεώσεις της προς τη τράπεζα (μάλιστα έχει ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από την Πειραιώς), καθώς εμφανίζει υποχρεώσεις 260 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις που υπολογίζονται στα 163 εκατ. ευρώ, θα βρεθεί πιο κοντά από ποτέ στο λουκέτο.

Σε Αυστριακούς

Με τη σειρά του, ο σερβικός όμιλος, για να αποφύγει τυχόν μονοπωλιακές καταστάσεις, αλλά και εν όψει της αλλαγής της πολιτικής της Ε.Ε. αναφορικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής, έχει συμφωνήσει να πουλήσει το 51% της ΜΚ Group στον αυστριακό όμιλο τροφίμων Agrana, ο οποίος, με τη σειρά του, έχει ήδη πουλήσει το δικό του 51% στη γερμανική Sudzucker, τον μεγαλύτερο παραγωγό ζάχαρης στην Ευρώπη. Η Sunoko είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ζάχαρης στη Σερβία. Διαθέτει τέσσερις μονάδες (στις περιοχές Vrbas, Pecinci, Bac και Kovacica), απασχολώντας συνολικά πάνω από 5.000 εργαζομένους, και υλοποιεί εξαγωγές σε 18 χώρες.

Το εμπόριο εξαρτημάτων που έφτιαξε έναν όμιλο 40 εταιρειών

Το 1983, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Τίτο και σε μια εποχή έντονων αλλαγών στη χώρα, ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Νόβι Σαντ, με σπουδές στα Οικονομικά, ιδρύει μια μικρή εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και εξαρτημάτων για την παραγωγή ζάχαρης. Είναι η αρχή για τη δημιουργία του ομίλου MK Group, που σήμερα αποτελείται από 40 συνδεδεμένες εταιρείες, με δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, στο real estate, στην πληροφορική και στα χρηματοοικονομικά.

Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του ομίλου βρίσκεται η αγροτική παραγωγή, μέσω ενός δικτύου της καλλιέργειας χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών προϊόντων, αποθηκευτικών χώρων, παραγωγικών εγκαταστάσεων κ.λπ. Η περιοχή της Βοϊβοντίνα είναι η "καρδιά" της παραγωγής για τον όμιλο, τα κεντρικά του οποίου βρίσκονται στο Βελιγράδι, ενώ οι δραστηριότητές του έχουν επεκταθεί στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Κομβικό σημείο για την επιχειρηματική πορεία του Κόστιτς ήταν η απόκτηση μιας από τις σημαντικότερες βιομηχανίες παραγωγής ζάχαρης στη χώρα, της Backa, το 2006. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία το 2016 της Sunoko, ως αποτέλεσμα σύμπραξης με τη γερμανική Nordzucker, κίνηση που σταδιακά έφερε τη Sunoko, με ετήσια παραγωγή 300.000 τόνων ζάχαρης, να ανταγωνίζεται μεγάλους Eυρωπαίους ανταγωνιστές της. Ωστόσο, βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής για τις κινήσεις του αναφορικά με τη δημιουργία μονοπωλίου στη χώρα.

Σταδιακά επεκτάθηκε και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, όπως την ενέργεια (ΑΠΕ), την παραγωγή και επεξεργασία κρέατος (απέκτησε το 2011 την Carnex), τον τουρισμό και το real estate. Έχει υλοποιήσει επενδύσεις σε resort (MK Mountain Resort) και ξενοδοχεία στο Βελιγράδι και το Πορτορόζ (Σλοβενία). Παράλληλα, στον όμιλο ανήκει η AIK Bank στη Σερβία και η Gorenjska Banka στη Σλοβενία, καθώς και η εταιρεία επενδύσεων MandV Investments.


Του Νίκου Χρυσικόπουλου
 
capital.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Πώς ο "Mr Secer" αποκτά τις δύο θυγατρικές της ΕΒΖ Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 1:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.