ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φυτοφάρμακα Τουρκίας στη Ροδόπη μέσω ...Βουλγαρίας!!!


Τα ευρήματα των ελέγχων που διενήργησαν χθες τελωνειακοί της Κομοτηνής σε συνεργασία με στελέχη της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) του Τελωνείου Ξάνθης

Από το Κίρκοβο ισχυρίστηκε ότι τα αγόρασε ο άνδρας από την Κομοτηνή, όμως δεν έφερε μαζί του καμία απόδειξη ή άλλο χαρτί για να μπορέσει να στηρίξει τους ισχυρισμούς του

Το φαινόμενο της εισαγωγής, διακίνησης και χρήσης στη Ροδόπη και ευρύτερα στη Θράκη μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων) από Βουλγαρία και Τουρκία με αποτέλεσμα να καταγράφονται ακόμα και ζημιές στις καλλιέργειες, έρχονται να αναδείξουν οι έλεγχοι που διενεργούνται στον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα Κομοτηνής - Νυμφαίας.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι χθεσινό και προέκυψε από τους ελέγχους που διενήργησαν τελωνειακοί της Κομοτηνής σε συνεργασία με στελέχη της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) του Τελωνείου Ξάνθης. Τα ευρήματα ήταν και πάλι παράνομα φυτοφάρμακα, το ιδιαίτερο όμως της υπόθεσης είναι ότι τα φάρμακα μπορεί να αγοράστηκαν από την Βουλγαρία, αλλά ήταν προέλευσης Τουρκίας. Οι διαστάσεις ενός φαινομένου παράνομου και επιζήμιου για τη δημόσια υγεία, φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερες από όσες ακόμα και οι τελωνειακοί θα ανέμεναν. Και φυσικά στη θέα των φυτοφαρμάκων από την Τουρκία, τα οποία αγοράστηκαν άγνωστο από ποιον και θα διοχετεύονταν για χρήση από αγρότες της Ροδόπης, δεν χαρίστηκαν. Επέβαλλαν χρηματικό πρόστιμο, κατέσχεσαν τα φυτοφάρμακα και μαζί το αυτοκίνητο του άνδρα από την Κομοτηνή που το οδηγούσε, έχοντας κρύψει επιμελώς τέσσερις συσκευασίες.

Αναλυτικότερα την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στο διασυνοριακό σταθμό Μακάζας - Νυμφαίας από το Τελωνείο Κομοτηνής, με την συνεργασία της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) του Τελωνείου Ξάνθης βεβαιώθηκε μια παράβαση παράνομης μεταφοράς φυτοφαρμάκων. Συγκεκριμένα σε επιβατικό αυτοκίνητο με πινακίδες Κομοτηνής που εισήλθε από την Βουλγαρία, βρέθηκαν κρυμμένα στο χώρο αποσκευών τέσσερα πλαστικά δοχεία των 5 λίτρων έκαστο με απαγορευμένα φυτοφάρμακα, τουρκικής προέλευσης τα οποία και κατασχέθηκαν, καθώς και τα αυτοκίνητα. Επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ το οποίο και εισπράχθηκε άμεσα.

Από το Κίρκοβο ισχυρίστηκε ότι τα αγόρασε ο άνδρας από την Κομοτηνή, όμως δεν έφερε μαζί του καμία απόδειξη ή άλλο χαρτί για να μπορέσει να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. Ειδικά για τα φυτοφάρμακα δε μπόρεσε να εξηγήσει για ποιο λόγο τα είχε κρυμμένα, ενώ όσον αφορά την χρήση τους είπε ότι προορίζονται για τα βαμβάκια, προκειμένου τα χωράφια να είναι καθαρά από άλλα χόρτα. Κατόπιν επιβολής του προστίμου τα προϊόντα κατασχέθηκαν από τους τελωνειακούς. Ο οδηγός μαζί με το όχημά του μετέβη στο τελωνείο Κομοτηνής, οπότε ειδοποιήθηκε η εισαγγελέας. Ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με εντολή της Εισαγγελέα. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης.

Πάντως το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων από γειτονικές χώρες προς την χώρα μας είναι γνωστό και το έχει παραδεχτεί δημόσια ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο και οξύνεται ακόμα περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης. Επεσήμανε ότι οι χρήστες των λαθραίων προϊόντων πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόσκαιρο οικονομικό τους όφελος είναι ελάχιστο, καθώς η εφαρμοζόμενη νομοθεσία είναι αυστηρότατη, με ποινές όπως χρηματικά πρόστιμα, κατάσχεση προϊόντων, φυλάκιση και απώλεια του δικαιώματος για επιδότηση.

Το παράνομο φυτοφάρμακο είναι είτε σε λευκό μπουκάλι είτε σε μπουκάλι με ξενόγλωσση ετικέτα (συνήθως στη Βουλγαρική ή Τουρκική γλώσσα), εισάγεται είτε από παραγωγούς, είτε από «μεσάζοντες» ελληνικής ή αλλοδαπής υπηκοότητας σε συσκευασίες μέχρι 20 λίτρα για να μπορεί να πουληθεί άμεσα, χωρίς παραστατικά ή με παραστατικά που το περιγράφουν παραπλανητικά ως λίπασμα, παρακάμπτοντας τελωνεία και υπηρεσίες ελέγχου (εισαγωγή μη εργάσιμες μέρες και ώρες, απόκρυψη φορτίου στο πίσω μέρος εμπορευματοκιβωτίων, αποθήκευση σε ακατάλληλες αποθήκες μακριά από προσβάσιμους χώρους κλπ).

Με τα παράνομα φυτοφάρμακα, η ζημία στην εθνική οικονομία είναι πολλαπλή: Δεν εισπράττονται οι απαραίτητοι δασμοί κατά την εισαγωγή τους, δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ κατά τη διακίνησή τους, εταιρείες και καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό και εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους οι χρήστες των προϊόντων, το περιβάλλον και οι καταναλωτές των προϊόντων που θα ψεκαστούν με παράνομα φυτοφάρμακα.
 
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Φυτοφάρμακα Τουρκίας στη Ροδόπη μέσω ...Βουλγαρίας!!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: