Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Συντήρηση Πατάτας


Οι μη μαγειρεμένες πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να τις βάζετε στο ψυγείο “για να κρατήσουν περισσότερο”!

Αν το κάνετε αυτό, τότε θα αυξηθεί η ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν οι πατάτες και ως αποτέλεσμα θα αυξηθούν και τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία παράγεται από τα σάκχαρα της πατάτας όταν αυτή μαγειρεύεται (ψητή, τηγανητή, ή στον φούρνο) σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι είναι το ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στις αμυλώδεις τροφές που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στη Σουηδία το 2002. Το ακρυλαμίδιο προκαλεί καρκίνο στα ζώα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυξημένες ποσότητες θα μπορούσε να βλάψουν σοβαρά την υγεία και των ανθρώπων.

Το ακρυλαμίδιο παράγεται με φυσικό τρόπο

Το ακρυλαμίδιο παράγεται φυσικά, όταν τα αμυλούχα τρόφιμα μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έρευνες δείχνουν, ωστόσο, ότι δεν παράγεται ακρυλαμίδιο όταν αυτές οι τροφές μαγειρεύονται με βράσιμο.

Δεν είναι δυνατό να σταματήσει η παραγωγή ακρυλαμιδίου ή να το αφαιρέσετε από τα τρόφιμα, αφότου έχει παραχθεί. Ως εκ τούτου, οι έρευνες επικεντρώνονται στους τρόπους που μπορείτε να το μειώσετε στα τρόφιμα στα οποία παράγεται.

Μαγείρεμα και αποθήκευση για τις πατάτες

Για να μειώσετε την ποσότητα ακρυλαμιδίου στη διατροφή σας, δείτε μερικές συμβουλές για το πώς να χειρίζεστε τις πατάτες:
  • Οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος, αλλά όχι στο ψυγείο.
  • Έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Αγγλίας έδειξε πως, όταν κάνετε τηγανητές πατάτες, για να περιέχουν λιγότερο ακρυλαμίδιο πρέπει να μην τις αφήνετε να παίρνουν πολύ σκούρο-χρυσαφί χρώμα αλλά να είναι πιο ανοιχτό-κίτρινο το χρώμα τους πριν τις βάλετε στο πιάτο σας.
  • Μπορείτε επίσης να μειώσετε τα επίπεδα ακρυλαμιδίου με το να μουλιάζετε τις πατάτες σε νερό για 30 λεπτά πριν τις τηγανίσετε. Αλλά να θυμάστε πάντα να τις στραγγίζετε καλά πριν τις βάλετε σε καυτό λάδι!
Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες πατάτες, τα επίπεδα ακρυλαμιδίου είναι χαμηλότερα, όταν ακολουθούνται οι οδηγίες μαγειρέματος που αναγράφονται στη συσκευασία. 

 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Συντήρηση Πατάτας Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.