Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Β.Αποστόλου από Θεσσαλονίκη: Χυμοποίηση όλου του ροδάκινου της δωρεάν διανομής


Μια σειρά σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τους εκπροσώπους των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Πυρηνόκαρπων και Ακτινιδίων τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε μαζί τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγελης Αποστόλου, στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της 82ης ΔΕΘ.

Για τις ποσότητες χυμοποίησης του ροδακίνου που αφορά το πρόγραμμα της ΕΕ για δωρεάν διανομές αλλά και των αποζημιώσεων από τις μεγάλες καταστροφές του περασμένου Ιούλιου, ο κ. Αποστόλου είπε: «Θέσαμε το θέμα της χυμοποίησης στο πρόσφατο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ταλίν της Εσθονίας στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, Φιλ Χόγκαν. Η απάντηση που λάβαμε χθες το βράδυ είναι ότι μπορεί να γίνει η χυμοποίησή τους και να μην πάει ούτε ένα κιλό χαμένο. Άρα λοιπόν αποτελεί αυτή η εξέλιξη ένα θετικό κομμάτι».

«Η αποσυρόμενη ποσότητα μπορεί να οδηγηθεί στη χυμοποίηση στο σύνολό της. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να προβλεφθεί το πλαίσιο αυτής της δράσης σε εθνικό επίπεδο και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί αθέμιτα ο τομέας του χυμού ροδάκινου (θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και γραπτή απάντηση για το θέμα)», συνέχισε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Για τη μεταφορά των ποσοτήτων απόσυρσης και δωρεάν διανομής από τα δαμάσκηνα στα ροδάκινα, η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι αρνητική. Επιχειρήματά της είναι ότι ο κατ΄εξουσιοδότηση κανονισμός θα υιοθετηθεί αύριο (8/9) και ότι μια τέτοια τροποποίηση θα "άνοιγε" το δρόμο και σε άλλα κράτη μέλη να ζητήσουν τέτοιες αλλαγές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί προς τα πάνω ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός».

Όπως δήλωσε, ο κ. Αποστόλου αναμένουμε να έχουμε και τη γραπτή απάντηση από την ΕΕ για το θέμα της δωρεάν διανομής.

Συνολικά τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης μια σειρά από θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους τους.

Για τις αποζημιώσεις των παραγωγών της Ημαθίας και της Πέλλας που επλήγησαν τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Αποστόλου είπε ότι «από την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου προκύπτει ότι οι ζημιές σε μια σειρά ποικιλιών ροδάκινου προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά και για αυτό θα πρέπει να δοθούν οι αποζημιώσεις». Όμως, ο υπουργός δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση για το πότε θα δοθούν αυτές.

Αναφορικά με τη σύνταξη του φάκελου για την απώλεια του εισοδήματος, ο κ. Αποστόλου ζήτησε από τους παραγωγούς τη συνεργασία τους για τη συγκεκριμένη καταγραφή των ζημιών και να γίνει η στοιχειοθέτηση τους.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί ζήτησαν να γίνει μαζί με την Ισπανία η κατάθεση του φακέλου για απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών.

Ακόμη, τόνισαν τη φετινή χαμηλή τιμή στο συμπύρηνο από τους κονσερβοποιούς. «Όντως κάναμε μια συζήτηση με τους κονσερβοποιούς για τη χαμηλή τιμή και η επίκληση ήταν ότι η μεγάλη σοδειά κατεβάζει τις τιμές κάτι όπως που δεν αποδείχθηκε», απάντησε ο κ. Αποστόλου.

Για το φορολογικό ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι πριν το καλοκαίρι το 2018 δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι έθεσαν το θέμα της μαύρης διακίνησης προϊόντων και ζήτησαν τη στήριξη του υπουργείου και να υπάρχουν επιπτώσεις σε όσους ακολουθούν παράνομες πρακτικές. Ο κ. Αποστόλου έδωσε τη διαβεβαίωση για τη διενέργεια ελέγχων αλλά και της αστυνόμευσης.

Μετά τη συνάντησή τους οι εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Πυρηνόκαρπων δήλωσαν ικανοποιημένοι από όσα τους είπε ο υπουργός.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών ακτινιδίου έθεσαν τα θέματα της προώθησης του προϊόντος ενώ ζήτησαν ότι για τα περιστατικά της πρόωρης κοπής των ακτινιδίων πρέπει να γίνεται άμεσα η καταστροφή των κατασχεθέντων ποσοτήτων με σκοπό την προστασία του κλάδου.

Ακόμη, ενημέρωσαν τον υπουργό για το θέμα της συσκευασίας, της τυποποίησης αλλά και της ιχνηλασιμότητας. Καθοριστικής σημασίας για τους παραγωγούς είναι και η αναζήτηση νέων αγορών και οι διακρατικές συνεργασίες με χώρες όπως η Κορέα, η Βραζιλία και άλλες.

«Αναφορικά με τις ελλείψεις σε υποδομές, όπως σε ψυγεία και διαλογητήρια, πρότασή μας είναι οι ανενεργές εγκαταστάσεις να δοθούν στις οργανώσεις παραγωγών ακτινιδίου», τόνισε ο Ζήσης Μανώσης, γενικός διευθυντής της ομάδας παραγωγών Ζευς Ακτινίδια ΑΕ. Ο κ. Αποστόλου απάντησε ότι αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο παρακολουθεί το υπουργείο και προσπαθεί να δώσει λύσεις.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τα συμπτώματα βακτηρίου που εντοπίστηκαν στη χώρα μας για αυτό και κρίνεται ως άμεσα αναγκαία από τους παραγωγούς η συνεργασία με ερευνητικά κέντρα για την ταυτοποίηση των ειδών του βακτηρίου.

Ο κ. Απόστολου διαβεβαίωσε, τέλος, τους παραγωγούς ακτινιδίων ότι θα συμβάλλει ώστε να γίνουν γρήγορα οι απαιτουμενες διαδικασίες για τη στήριξη του κλάδου.
 
 του Νίκου Αβουκάτου
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Β.Αποστόλου από Θεσσαλονίκη: Χυμοποίηση όλου του ροδάκινου της δωρεάν διανομής Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 9:15 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.